Yumurta üreticisinin hükümetten 3 talebi var
Yumurta üreticileri, kısa değil uzun vadeli çözüm beklediklerini belirterek hükümetten 3 talepte bulunuyor.
Gökhan KARAKURT
Yumurtacıların çözülmesi gereken üç temel sorunu olduğunu dile getiren Afyon Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Genç, öncelikle yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ve mekezi Irak Hükümeti tarafında ayrı ayrı alınan vergi ile hammadde fiyatında meydana gelen artış konusunda hükümetin yeni düzenlemeler yapması gerektiğini söyledi. Dönemsel düzenlemeler yerine uzun vadeli düzenlemere ihtiyaç duyduklarını belirten Genç, sektörün küçülmeye devam edeceği uyarısında bulundu.
Günlük 7 milyon adet yumurta kapasiteleri olduğunu ve Türkiye’deki yumurta üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşıladıklarını belirten Genç, “12 ortakla üretim yapıyoruz. Geçen yıl ortalama 1 milyar 825 milyon adet yumurta ürettik. Üretimimizin yüzde 25’ini ihraç ettik. Geçen yıl 20 milyon dolarlık ihracatımız oldu. İhracatın yaklaşık yüzde 90’nını Irak’a yapıyoruz” dedi.
Türkiye'de organik yumurta üretim şansı yok
Geçen yıl yaşanan sıkıntılar ve kriz ortamı nedeniyle üretim kapasitesinin önceki yıla göre küçüldüğünü ve üretim maliyetinin yüksekliğinden dolayı üreticiler olarak zor durumda kaldıklarını anlatan Genç, “Geçmiş yıllarda Afyon’ da yüklediğimiz bir TIR’ı Bağdat’a 3 bin dolar civarında yollarken, şimdi 10 bin dolar masrafımız var. Bu durum sektöre çok ciddi zarar verdi. Diğer bir sorunumuz ise sözde organik yumurtacılar. Bizim yumurtalarımızdan hiç farkları olmamasına karşın yapmış oldukları açıklamalarla bizi zor durumda bırakıyorlar. Organik yumurta sattığını iddia eden bazı satıcılar, bizim B sınıfı olarak ayırdığımız ikinci sınıf yumurtaları organik diye satarak normalin çok üstünde para kazanıyorlar. Türkiye’de organik yumurta üretim şansı yok. Hiçbir hammademiz organik değil. Organik olmayan hammade ile beslenen tavuğun organik olması ya da organik yumurta çıkarması mümkün değil. Kendimizi kandırmamızın anlamı yok. Sektör olarak birlikte hareket ederek sorunlarla başa çıkabiliriz” dedi.
Sektör her geçen yıl küçülmeye devam edecek
Yumurta sektörünün küçülmeye devam edeceği uyarısında bulunan İsmail Genç, şunları söyledi: “Üretim için en çok ihtiyaç duyduğumuz mısır ve yem fiyatları çok arttı. Hammadeyi Ukrayna’dan alıyoruz üzerine kendi maaliyetlerimizi koyarak ürettiğimiz ürünleri Irak pazarında Ukrayna ile rekabet ederek satmaya çalışıyoruz. Bu şekilde başarılı olmamız mümkün değil. Bu maaliyetlerle bu üretimi sürdürmemizin imkanı yok. Böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda ihracatçı konumundan ithalatçı konumuna düşeriz. Irak pazarı dışında zaman zaman farklı ülkelere ihracatımız var ama çok uzun soluklu değil, fiyat konusunda anlaşmamız zor oluyor. Afrika ülkelerinden ciddi talep var ama oraya mal göndermemiz çok zor. Bir gemi Afrikaya yaklaşık 45 günde gidiyor. Durum böyle olunca kısa ömrü olan yumurtayı göndermemiz çok zor. Maliyetler ve lojistik nedenlerden dolayı dünya pazarında rol almamız zor. Bizim için en uygun pazar Irak. Dünya genelinde birçok ülkede yaşanan kuş gribinden dolayı sektörümüz en parlak dönemini yaşaması gerekirken, maaliyetlerden dolayı her geçen gün küçülmeye gidiyoruz. Bugün Irak’a Türkiye dışında hiçbir yerden yumurta girmemesine rağmen yumurta kolisini 17-18 dolardan satıyoruz. Bu maaliyet fiyatının altında bir rakam. Rusya’dan ithal ettiğimiz ayçiçek ve mısırın yasaklanması da bizi olumsuz etkiledi.”