'Asıl mesele katma değerli ürün üretmek'

Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, "Bir şirket için sadece ve sadece çok metrekare, çok istihdam çokdeğer anlamına gelmiyor. Önemli olan katma değeri olan ürünler üretmek" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜNEŞ DOĞDU SOYLU
M. TEKİN ÇİÇEK

GAZİANTEP - Sünger yatak imalatıyla çıktıkları yolda, bugün 7 şirket barındıran ve 2 bin 800 kişilik istihdamıyla 2014 yılını 1 milyar 500 milyon liralık ciro ile kapatan bir dev haline gelen Gülsan Holding, Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim modeliyle büyümesini sürdürüyor. 

DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, faaliyetleri ve hedefl erine dair ayrıntıları paylaştı. Ar-Ge çalışmalarıyla farklı sektörlere hitap eden ürünler geliştirdiklerini aktaran Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, nonwoven kumaş, pp torba, iplik, halı, otomotiv ve inşaat sektörlerinde faaliyetlerini sürdüklerini enerji sektöründe de başta jeotermal olmak üzere fırsatları kovaladıklarını dile getirdi. 

80 yılı deviren Gülsan Holding’in hep ilkleri gerçekleştirmek gayesinde olduğunu ifade eden Topçuoğlu, bu nedenle sloganlarının “İlkleriyle ve ilkeleriyle öncü kuruluş” olduğunu söyleyerek, “Dünyada ilk BB torba üretimi, ilk PP BB alçı - çimento torbası üretimi gerçekleştirirken, Türkiye’de ilk tubular (hortum) torba üretimi, ilk sergilik takviyeli kumaş üretimi, ilk sonsuz elyaftan halı ipliği üretimi, ilk tarım koruma örtüsü, ilk hijyenik amaçlı spunbond üretimi gibi çok sayıda ilki gerçekleştirdik” diye konuştu. 

Afrika’da başarı için Mısır’a 80 milyon dolarlık yatırım 

“Firmaların teknolojik yatırımları, inovasyon ve elindeki patent sayısı oldukça önemli” ifadelerini kullanan Topçuoğlu, ‘Eğer bir fabrika ne kadar çok geniş alanda yer alırsa o kadar büyüktür’ gibi toplumda çok yanlış bir algı olduğunu söyleyerek, “Bir şirket için -sadece ve sadece- çok metrekare, çok istihdam çok değer anlamına gelmiyor. Önemli olan katma değeri olan ürünler üretmek” ifadelerini kullandı. Yurtdışı yatırımlara da önem verdiklerinin altını çizen Topçuoğlu, “Tüm karışıklık ve sıkıntılara karşın Mısır’da yatırım yapmak istedik. 2009 yılında fizibilitesine başladık. Nonwoven kumaşa yönelik üretim için 5 yıl Ar-Ge ve Ür-Ge yaptık. Bu yatırımımız Mısır’da bu alandaki ilk tesis yatırımı oldu. Kendimize rakip yaratmamak adına Mısır’ı tercih ettik ve 80 milyon dolar gibi yüksek rakamlı bir yatırım yaptık. Afrika kıtasında başarılı olabilmek için o bölgede yatırım yapmış olmak gerekiyor. Mısır dışında başka ülkelere de yatırım yapmayı düşünüyoruz. Dünyanın değişik yerlerinde üretim hedeflerimiz var. Afrika pazarlarında uluslararası bir firma olma yolunda çalışmalarımız devam ediyor” dedi. 

Kaşmir Halı, 45 milyon dolarlık ihracata imza atıyor 

2005 yılında kurdukları Kaşmir Halı ile halı sektöründeki büyümeyi şirket olarak başardıklarından bahseden Mustafa Topçuoğlu, “Kaşmir Halı’yı kurduktan sonra halıda markalaşma yoluna gittik ve bunun meyvelerini aldık. Yaptığımız araştırmaya göre halı sektöründe pazar lideri olduğumuzu düşünüyoruz. Her ülkenin kültürüne uygun halılar üretmeye çalışıyoruz. Kaşmir Halı olarak 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat rakamımız yaklaşık 45 milyon dolar. Biz de her gelir grubuna hitap eden halılar var. Kendi markalarımızı kendimiz yaratmaya çalışıyoruz. Ar-Ge ve ürün kalitemiz bizim rekabet gücümüzü artırıyor” açıklamasını yaptı. 

Kaşmir Yapı, Ankara’ya yatırım yaptı 

Sanayicilikten elde ettikleri bilgi birikimi ve tecrübelerini inşaat sektöründe de kullanmak istediklerini ve bu nedenle Ankara’da Kaşmir Yapı olarak bir yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Mustafa Topçuoğlu, bu yatırımlarının orta düzeyli gelir gruplarına hitap ettiğini vurguladı. 

Gülsan Holding olarak uzun yıllardır Ar-Ge çalışmalarını yaptıklarını yeni bir sektörde, yine bir ilki gerçekleştireceklerine dikkat çeken Topçuoğlu, ancak “yapacağız” demekten daha çok “yaptık” demekten hoşlandıkları için henüz bir ayrıntı paylaşmak istemediğini söyledi. 

"Para odaklı değil, başarı odaklı çalışıyoruz" 

Gülsan'ın başarısının sırrının çalışanlarının gücünden kaynaklandığının altını çizen Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, ekip ruhunun başarılarını etkilediğini, işe "para kazanma odaklı" değil, "başarı odaklı" yaklaştıklarını ve dürüstlük ilkesinin şirketleri için çok önemli olduğunu aktardı. 

Mustafa Topçuoğlu, aile anayasalarını 2 yıl önce oluşturduklarını vurgulayarak, kişilere bağlı değil sisteme bağlı olarak çalışmaya özen gösterdiklerini sözlerine ekledi.

2015'te tedbirli iyimserlik gösterilmeli, karamsar değiliz

2015 yılında tedbirli bir iyimserlik gösterilmesi önerisinde bulunan Mustafa Topçuoğlu, “Bu yıl için karamsar değiliz. Çünkü Türkiye genç ve eğitimli kişi sayısı fazla olan bir nüfusa sahip. Çok çalıştığımız zaman her şeyin üstesinden geleceğimize inanıyorum. KOBİ’lerin desteklenmesi önemsiyorum. Ülkenin geleceğinin KOBİ’lerde olduğunu düşünüyorum. Bu yönde atılan adımlar çok yerinde. Diğer taraftan inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına ülke olarak gerekli önemi vermemiz şart” diye konuştu.

Gülsan'ın ilkleri

Türkiye'de 

►Tubular (hortum) torba üretimi 
►Tubular file torba üretimi 
►Tubular şeffaf torba üretimi 
►Lamineli kömür torbası 
►BB alçı torbası 
►BB çimento torbası 
►Sergilik takviyeli kumaş üretimi 
►Sonsuz elyaftan halı ipliği üretimi 
►Tarım koruma örtüsü 
►BB blok bottom torba üretimi 
►Hijyenik amaçlı spunbond üretimi 
►Hijyen amaçlı film üretimi

Dünyada
►BB torba üretimi
►PP BB alçı-çimento torbası

Bu konularda ilginizi çekebilir