'Avrupa'nın enerjik gençleri' Kosova'dan çıkacak

Kosova Elektrik Dağıtım işini üstlenen Çalık ve Limak ortaklığı, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kosova'nın gençlerine Avrupa'nın her yerinde iş olanağı sağlayan sertifika programı başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖNDER BARLAS

PRİŞTİNA - Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden Çalık ve Limak, geçen yıldan itibaren elektrik dağıtım işini üstlendikleri Kosova'da çok önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Proje, 1.8 milyonluk nüfusunun yüzde 30'u, gençlerinin ise yüzde 50'sinden fazlası işsiz olan Kosova'da gençlere yeni iş olanakları sağlıyor.

"Avrupa'nın enerjik gençleri" ismini taşıyan proje; Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi (KEDS), Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ve Priştina Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirildi. Fikir sahipliğini gazeteci Aylin Löle'nin yaptığı proje için öncelikle şirket bünyesinde KEDS Akademi kuruldu. Elektrik meslek lisesi son sınıf öğrencileri ile üniversitenin elektrik bölümü son sınıf öğrencilerinden bir dizi sınav ve mülakattan geçirilerek 50 öğrenci seçildi. Bu öğrenciler 1 Şubat 2014 tarihinden bugüne kadar her haftasonu iki gün boyunca eğitimden geçirildi. Eğitim sonrası öğrencilere, dünyanın en iyi 200 üniversitesi içinde yer alan Boğaziçi Üniversitesi tarafından bütün Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmaları için yeterli olan bir belge verildi.

150 bin euroluk proje

Proje ile öğrenciler istedikleri ülkede çalışma olanağına sahip oldular. Ancak ilk aşamada öğrenciler 6 ay boyunca KEDS'de staj yapacaklar ardından da KEDS'de çalışabilecekler. Önceki gün sertifikalarını alan öğrenciler Kosova'da asgari ücret 120 euro iken, KEDS'de 300 euro maaşla işe başlayacaklar. Proje kapsamında her yıl yeni öğrenciler sertifika programına katılacak. İleride programa katılan öğrenci sayısı 50'nin üzerine çıkabilecek. Avrupa'nın enerjik Projenin maliyeti ise 150 bin euro olarak açıklandı.

Sertifika töreni öncesinde gazetecilerle biraraya gelen Limak Holding ve KEDS Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "En büyük hedefimiz KEDS Akademi'den mezun olmuş bir çalışanın CEO olması" dedi. Özdemir, Priştina Adem Yaşari Havalimanı'nın işletmesinin de kendilerinde olduğunu hatırlatarak, KEDS Akademi'nin aynısını havacılığa taşımak için de karar alacaklarını söyledi. Özdemir, benzer projeyi Türkiye'ye taşıyacaklarını kaydetti.

'Çalık'la üretime girmeyi de isteriz'

Bu arada, Mayıs 2013'te 26.3 milyon euro bedelle devraldıkları KEDS hakkında da bilgi veren Özdemir, yılda 450 bin aboneye 5 milyar kWh'ın üzerinde enerji dağıtımı yaptıklarını söyledi. Devraldıklarında Kosova'daki kayıp-kaçak oranının yüzde 40 olduğunu belirten Özdemir, bu rakamı yüzde 32'lere çektiklerini ve 15 yıl boyunca her yıl 20 milyon euro olmak üzere toplamda 300 milyon euro yatırım yapacaklarını söyledi. Özdemir, bu yatırımlarla birlikte kayıp-kaçak oranını yüzde 6'lara çekmeyi planladıklarını kaydetti.

Balkanlar'da çok etkin olan Çalık Holding ile ortaklıklarından son derece memnun olduklarını belirten Özdemir, Çalık ile ortaklıklarını genişletmek istediklerini söyledi. Şu anda Afrika ile ilgilendiklerini ve orada yüksek potansiyel gördüklerini belirten Özdemir, "Çalık Grubu ile üretim konusunda da beraberlik kurmayı isteriz" diye konuştu.