'İki sevgilinin kavuşma öyküsü 10 güne bitecek'

Yıldız Holding CFO’su Karakaş’ın “United Biscuits ve Yıldız Holding birbiri için yaratılmış iki sevgili” dediği anlaşmanın perde arkasını Murat Ülker anlattı. Ülker, 10 günde devir taahhüdü verdikleri şirketin alım sürecinde 100 saat uçak yolculuğu yaptığ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - (DÜNYA) Ülker Grubu’nun çatısı konumundaki Yıldız Holding, bir süredir yürüttüğü görüşmelerin ardından önceki gün İngiliz bisküvi üreticisi United Biscuits’i satın aldı. Rakam resmi olarak açıklanmasa da iki tarafın 3.2 milyar dolara el sıkıştığı kulislere yansıdı. Dün gazetecilerin karşısına çıkan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ise, “United Biscuits’i parayla almadık” dedi. 

184 yıllık şirketi 70 yıllık tecrübeleriyle aldıklarını belirten Murat Ülker, Türkiye’nin en büyük satın alma öyküsünü anlattı. Ülker, birçok şirketin teklif verdiği İngiliz devini “10 günde şirketi devir alırız” taahhüdü ile ikna ettiklerini açıkladı. Ülker, son bir aylık süreci şöyle aktardı: “Geçen ay 100 saat uçtum. Bu, iki kez dünyayı dolaşmak demek. En son seyahatte 3 gün uçakta uydum. Nijerya fabrikasını gezmek istedim, gitme dediler ama yine de gittim. Hindistan’da 9 saat araba ile gittik fabrikayı 1 saat gezmek için. Dünya 3’üncüsü bir şirketi aldık.  Ama biz bunu parayla değil 70 yıllık tecrübemiz ile yaptık.” Daha önce satın aldıkları çikolata devi Godiva sürecinde de United’e Biscuits’in de gündeme geldiğini açıklayan Ülker, “Ancak o dönem iş planlarımıza ve dişimize daha uygun olan Godiva idi” dedi. 

Parayı peşin verecek

Anlaşma sonrası 10 gün içinde satın alım işleminin tamamlanacağını kaydeden Ülker, paranın ise peşin ödeneceğini açıkladı. Ülker, söz konusu ödemenin yüzde 60’ının özsermayeden, yüzde 40’ının ise bankalardan kullanılacak kredi ile yapılacağını söyledi. United Biscuits’in aynı yönetim kurulu ile yoluna devam edeceğini de açıklayan Ülker, “Önümüzde büyük bir inşa faaliyetimiz var. Rakamlar itibari ile bir anda 2 misli büyüdük. İki şirketin birbirini tanıması lazım. Bunun zor olacağını düşünmüyorum. Mutlu bir başlangıç oldu” dedi. United Biscuits fabrikaları dahil yıllık 200 milyon dolarlık yatırım planları olduğundan bahseden Murat Ülker, United Biscuits’in halka arz edilmesi ile ilgili de “Bizim için mahsur yok ama çalışmaları en az birkaç yıl sürer” açıklamasında bulundu.  

Kaymaklı bisküvinin 'sırrı'  

Toplantı sırasında oldukça neşeli ve heyecanlı olduğu gözlenen Ülker, şirket için kilometre taşı olan pek çok anektoda da yer verdi. Bunlardan en ilginci ise kaymaklı bisküvi ile United Biskuits’e fabrika kapattırması. Ülker, United Biscuits ile Cidde’deki Ülker Fabrikası’nın başına geçtiği zaman tanıştığını anlattı. 1986 yılında en büyük rakiplerinin tam karşılarındaki fabrikada üretim yapan İngiliz devi olduğunu belirten Ülker, “O dönem Suudi Arabistan’da çok popüler olan kaymaklı bisküvi üretiyorlardı. Sonra ben de aynısını yaptım. Kaymağını kremasını biraz daha fazla koydum ve neticede onlar Cidde’yi terk etmek zorunda kaldılar. Ben ise hala o pazardayım ve daha büyüğüm” dedi.  

23 saat kapıları kapattık 

Toplantıda müzakere grubunda ye alan Yıldız Holding CFO’su Cem Karakaş da, “Biz bu şirkete 2007 yılından bu yana bakıyoruz. United Biscuits ve Yıldız Holding birbiri için yaratılmış iki sevgili. Çalışanlar, yönetim ve emeklilik fonları da bunu gördü ve bizi çok istediler” dedi. Karakaş, şöyle devam etti: “Biz şirket alımlarını çok kısa sürede yaparız. En fazla 1 hafta 10 gün sürer. Biz müzakereye girdik ve kapıları kapattık. Ve devir sözleşmesi imzalanana kadar buradan çıkmayacağız dedik. Kimsenin de çıkmasına izin vermedik. Ya devir sözleşmesi imzalanacak ya da anlaşmaktan vazgeçip çıkarız dedik. 23 saatin ardından anlaşmayı imzalayıp sevgilimizle buluştuk.”  
Kraliçe’nin pastası “Ülker”li olacak 

EBSO Mükemmellik Ödülü’nde finalist Kökleri 1830 yılına dayanan United Biscuits, doğup büyüdüğü İngiltere pazarında yüzde 26 pay ile ilk sırada yer alırken, Fransa, Belçika, Hollanda ve İrlanda gibi Avrupa ülkelerinde ise ikinci sırada bulunuyor. 11’i AB’de olmak üzere 14 üretim tesisi bulunan şirketin 1.1 milyar sterlin cirosu, 100’den fazla ülkede operasyonu ve 7 binden fazla çalışanı mevcut. En bilinen markaları ise McVities, Jacobs, Goahead, Delacre... United Biscuit, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in doğum günü ve torunu Prens William’ın da düğün pastasını yapan McVities gibi pek çok markayı elinde bulunduruyor. Konuşması sırasında Prems Willaim’ın düğün pastasının da özel bir reçete ile hazırlandığını kaydeden Murat Ülker, “Kraliçe isterse yine pasta yapılır. Hatta o pastada belki Ülker ürünleri kullanılır” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir