'Kısa vadeli bakmayız, daha dikkatli ve seçici olacağız'

Kurdaki dalgalamanın Türkiye’de ithalata dayalı ekonomi nedeni ile daha fazla hissedildiğini söyleyen Mehmet Tütüncü, bu dönemin tecrübe ve enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle daha az hasarla atlatılacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ
İSTANBUL 

Kurdaki dalgalamanın ekonomisi daha çok ithalata dayalı olan Türkiye’de diğer ülkelere oranla daha fazla hissedildiğine dikkat çeken Yıldız Holding Gıda-Ülker Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, bu dönemi, enerji fiyatlarındaki düşüş ve ülkenin kriz tecrübeleri nedeniyle daha az hasarla atlatılacağını ifade etti. Gelişmelerin kendi şirketlerine etkisi hakkında ise Tütüncü, yatırımlarına kısa vadeli bakmadıklarını ancak daha dikkatli olacaklarını söyledi. İnternetin de gelişmesi ile birlikte 4.0 olarak adlandırılan Industry devriminin eşiğine gelen dünyada şirketler de iş yapma süreçlerini bu kavrama göre şekillendiriyor. Bu yeni dönemi öngörerek iş yapış biçimlerini buna göre şekillendirmeye başlayan Ülker, geçen yıl pilot şirketlerinde başlattığı çalışmaları Yıldız Mükemmellik Yolu çatısı altında topladı. Geçen yıl Ülker Bisküvi, Ülker Çikolata Besler ve Ak Gıda’yı bu prpgrama dahi eden Holding, Yıldız Mükemmellik Yolu’na, bu yıl 11 şirketle genişleterek devam ettirecek. Yıldız Holding, bu çalışmalarına ek olarak ayrıca çalışanlarına yönelik olarak Mükemmellik Yolu toplantıları düzenliyor. Toplantının bu yılki konuğu ise Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de danışmanlığını yapan Almanya Enformasyon Teknolojileri Başkanı Prof. Augus Wilhelm Scheer, Yıldız Holding çalışanlarına Industry 4.0’ı anlattı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Yıldız Holding Gıda-Ülker Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, şirketleri sistemlerin, teknolojilerin ve iş yapma kültürünün yeniden şekilleneceği bir dönemin beklediğine dikkat çekti. 

Daha az hasarla atlatacağız 
Etkinlik sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mehmet Tütüncü, son dönemde meydana gelen gelişmeler hakkında “Ekonomide dalgalanma var ve bunu ticaret yapan da halk da hissediyor. Türkiye ekonomisi ithalata dayalı bir ekonomi. Dolayısıyla kurlardaki oynaklık Türkiye’yi başka ülkelere göre daha fazla etkiliyor. Fakat Türkiye’nin şu dönemde en büyük şansı, en büyük gideri olan enerji fiyatlarındaki düşüş. Diğer taraftan Türkiye’de hem sanayici hem Türk halkı böyle dalgalı dönemlere alışkın. Bununla ilgili ciddi tecrübeleri var. Bunlar dalgalanmayı daha az hasarla atlatmamızı sağlayacak” diye konuştu. 

Hedeflerimizden uzaklaşmıyoruz
Söz konusu dalgalanmaların şirketlerine etkisi hakkında ise Tütüncü, bütçelerinde ciddi bir bozulma olmadığını söyledi. Yatırımlarına ise uzun vadeli baktıklarına dikkat çeken Tütüncü, şöyle devam etti: “Kısa dönemde olan bu tür değişikliklere göre kendimizi sınırlandırırsak stratejik yaklaşımlarımızdan uzaklaşmış oluruz. Uzun dönemli planlarımız var. Kısa dönemde olan değişimler tabii bizi daha dikkatli daha seçici olmaya yönlendiriyor. Seçim Türkiye’de her zaman oluyor. Bundan 20 sene önce de devamlı oluyordu. Biz gıda şirketiyiz. Türkiye ve dünyada ticaret yapıyoruz. Kısa dönemli oluşan dalgalanmalar bizim sadece daha dikkatli daha fokus olmamızı sağlıyor. Orta vadeli hedeflerimizden hiçbir zaman uzaklaşmıyoruz.”

Komşu Irak’ta işler düzeliyor
Irak’ta sıkıntıların olduğunu ancak mümkün olduğu kadar o sıkıntıları azaltmaya çalıştıklarını belirten Tütüncü, “Bir yerde insan varsa orada mutlaka tüketim oluyor. Fakat belli müddet kanallar tıkanıyor. Eskisi gibi aynı potansiyellerin ortaya çıkması mümkün değil ama daha öncesinden daha iyi gelişiyor. Irak’ta işler düzeliyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir