'Yine en güçlü grup biz olacağız'

Bir önceki Milli Piyango ihalesini kazanan ancak ödemesini gerçekleştirmeyen Net Holding'ten yapılan açıklamada 'Açılacak bir sonraki ihalede yine en güçlü grup biz olacağız' denildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

'Dolar kurundaki artış ve oynaklık, finansman çalışmalarını uzattı. İhaleyi kazandıktan sonra bir defaya mahsus ek süre isteme şansımız oldu ancak bu süre yeterli gelmedi' açıklamasını yapan Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve Genel Koordinatör Hande Tibuk, açılacak bir sonraki Milli Piyango ihalesini yakından izlediklerini bildirdi.

Tibuk, düzenlediği basın toplantısında, "Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesinin yeniden yapılması" hakkında açıklamalarda bulundu. 

Kısa süre önce iptal edilen Milli Piyango ihalesini yakından izlediklerini söyleyen Tibuk, geçen yıl en yüksek teklifi vererek kazandıkları ihaleye uzun zamandır hazırlandıklarını vurguladı. 

Tibuk, kazandıkları ihale çerçevesinde yerli-yabancı banka ve finans kuruluşlarından konsorsiyum oluşturduklarını aktardı. 

Dünyanın en büyük piyango operatörlerinden Scientific Games'in bu konuda kendilerine ortak olmak istediğini aktaran Tibuk, bunun Türkiye'ye ve şirketlerine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu ifade etti. 

Tibuk, dolar kurundaki artışların ve oynaklığın finansman çalışmalarını uzattığını anımsattı.  

'Süre yeterli gelmedi'

İhaleyi kazandıktan sonra bir defaya mahsus ek süre isteme şansları olduğunu ancak bu sürenin yeterli gelmediğini dile getiren Tibuk, şunları da kaydetti: 

"Doların sürekli arttığı bir ortamda 'hatching' (riskten korunma işlemi) maliyetlerinin tekrar tekrar hesaplanması nedeniyle bankalarla bu konuda yapılan görüşmeler uzadı ve zaman yetmedi. Bizden sonra en yüksek teklifi veren ikinci grup da ihale sözleşmesini imzalamadı ve ihalenin yeniden yapılmasına karar verildi. Yaklaşık 5 yıldır titizlikle üzerinde çalıştığımız bu proje için hazırız. Her türlü detayı düşündük. Başka firmaların da ortaklık teklifine hazırız. 

Dünyanın en büyük piyango operatörlerinden biri olan stratejik ortağımız Scientific Games ile 26 ülkede geçerli ortaklık anlaşmamız bulunuyor. Scientific Games ile beş seneden fazla bir süredir hazırlandığımız ihale iptal edildi. Yeniden açılacak ihalede de yine en güçlü ve iddialı grup olacağız. Milli Piyango ihalesini yakından takip ediyoruz." 

İhale süreci

Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) 12 Eylül 2003 tarihli kararıyla şans oyunlarının özelleştirilmesi için işlemler başlamış ve bu kapsamda ilk ihale 7 Mayıs 2009'da yapılmıştı. Teklif sahiplerinin açık artırmada fiyatı yükseltmemeleri sonucunda ihale iptal edilmişti. 

Şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesi için ikinci ihale, 15 Temmuz 2014'te gerçekleştirilmiş ve en yüksek teklif, 2 milyar 755 milyon dolar+KDV ile Net Şans-Hitay OGG'den gelmişti. 

Daha sonra Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Net Şans-Hitay OGG'yi lisans sözleşmesi imzalamak için davet etmiş, ortak girişim grubunun talebi üzerine verilen süre, 26 Şubat 2015'ten 15 Nisan 2015'e uzatılmıştı. Net Şans-Hitay OGG'nin bu sürede yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle ÖİB, 2 milyar 750 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı OGG'ye lisans sözleşmesinin imzalanması için 22 Nisan 2015'te davet yazısı göndererek süreci devam ettirmişti. 

ÖİB'den istediği süre 10 Aralık'ta dolan ERG-Ahlatcı OGG, bu tarihe kadar adım atmadığı için özelleştirme sürecinde başa dönülecek ve yeniden ihaleye çıkılacak.