1 milyar $ hedefiyle ‘sır’ başarı hikayesini aldı

Ak-Kim Kimya, emaye ‘sır’da dünyanın ikinci büyüğü olan Türk şirketi Gizemfrit’i satın aldı. CEO Dördüncü, satın almalarla ciroyu bu yıl 180 milyon dolardan 300 milyona, 2023'te ise 1 milyar dolara çıkaracaklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Akkök Holding, Türkiye’nin cari açığının önemli kaynaklarından kimyada büyüme atağına geçti. “Sanayinin tuzu” olarak anılan bor madenini kullanarak ‘sır’ denilen friti yapan Türk şirketi Gizemfrit’i satın alan Ak-Kim, 2023’te 1 milyar dolar ciro hedefliyor. Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, önceki akşam düzenlenen basın toplantısında bu yıl Dostel Kimya’nın iki fabrikasını satın aldıklarını, Gizemfrit alımı da eklenince 180 milyon dolarlık cironun 2015’te 300 milyon dolara çıkacağını açıkladı. 

Akkök Holding’in kimya sektöründe faaliyet gösteren şirketleri Aksa Akrilik, DowAksa ve Ak-Kim Kimya... Aksa Akrilik, bugün 315 bin ton/yıl üretim kapasitesi ile dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi. DowAksa, dünyanın 9 karbon elyaf üreticisinden biri. Ak-Kim, 600 bin tonluk üretim kapasitesine sahip tesislerinde 500’ü aşkın farklı kimyasal maddenin üretimini gerçekleştiriyor.

CEO Dördüncü Yalova’daki bu 3 şirketten 3 milyar dolarlık bir kampüs yaratma hedefl eri olduğunu açıkladı. Bunun için organik büyümenin yanı sıra inorganik büyüme de şart. Ak-Kim bu nedenle geçen yıl 5 yerli kimya üreticisini radarına almış. 3’ü ile anlaşılamamış. Dostel ile 2 fabrikanın satın alımı için el sıkışılmış. Gizemfrit’in ise yüzde 100’ü satın alınmış. Böylece Akkim 5 fabrika ve 816 çalışana ulaşmış. Dördüncü, satın alma rakamını açıklamadı ancak Gizemfrit’in cirosunun 90 milyon dolar ve EBITDA’sının 18 milyon dolar olduğunu paylaştı. 

Eczacı baba merak etti ve... 

Akkök Holding İcra Kurulu Üyesi Raif Dinçkök’ün de katıldığı toplantıda Gizemfrit’in hikayesini ise şirketin ikinci kuşak yöneticisi Tolga Ballık anlattı. Akkök’ün şirketin yönetiminde kalması için anlaştıklarını açıkladığı Ballık, “Annem ve babam eczacı. Türkiye’de üretilmeyen ürünleri üretmeye büyük ilgi duyuyolar. Bir gün babam seramik alırken neden pahalı olduğunu soruyor ve fiyatın üzerindeki frit yani sır nedeniyle arttığını öğreniyor. Sonra konuyla ilgili kitaplar buluyorlar ve hobi olarak bu işi öğrenmeye başlıyorlar.1979’da üretime start veriliyor. Bir süre sonra da emaye fritte dünyanın ikinci büyük üreticisi haline geliyorlar” dedi. 

Teflon zehri şehir efsanesi 

“Bu bir başarı hikayesi” dedi CEO Dördüncü. Şirketi çok daha hızlı büyüteceklerini anlattı. Ballık bu noktada, yabancı firmalardan çok teklif aldıklarını ancak bunu tercih etmediklerini söyledi. Teflon üretimi de yaptıklarını vurgulayan Ballık, “Teflon çizildiğinde zehirleyen madde nedir” sorusuna, “Bu bir şehir efsanesi, belki 10 yıl önceki teknolojide bu doğrudur ama artık söz konusu bile değil” yanıtı verdi. Ballık, Türkiye’deki tek bağımsız seramik frit üreticisi şirketinin tamamını satarak ne kadar gelir elde ettiğini açıklamadı ancak bu parayla 3-4 yıl sonra turizm yatırımı planladığı bilgisini paylaştı.

3 Yılda Çin, Brezilya ve ABD'ye yerleşecek

Frit üretim maliyetinin yüzde 30'u bor. Türkiye dünyadaki bor kaynaklarının yüzde 75’ine sahip. Bu, büyük avantaj. 55 ülkeye ihracat yapan Gizemfrit'in kapasitesi yıllık 120 bin ton. Tolga Ballık, 3 yıl içinde Brezilya, Çin ve Amerika’da tesis kuracaklarını açıkladı. Türkiye’deki boru yarı mamul olarak bu ülkelere götürüp müşterilere yakın tesislerde işlemeyi planladıklarını anlatan Ballık, “Çin 1 numaralı pazarımız ama payımız yüzde 7. Bu rakamı yüzde 20’ye çıkarabiliriz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir