100 uçaklık filo ile 10 milyar dolarlık uçuş

Atlasjet'te hedef, toplam 10 milyar dolarlık yatırımla 2020 yılında 100 uçaklık filoyla 14 ülkede büyük oyuncu olmak...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖMER TÜRKDÖNMEZ

MYKONOS - Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, ETS ve Maxx Royal- Voyage otelleriyle ulaşılan 1 milyar dolarlık büyüklüğü 2020'ye kadar sadece havacılık tarafında 10 milyar dolar gibi iddialı bir hedefe taşımayı planladıklarını açıkladı. Bu hedefe ulaşmak için uluslararası bir grupla ortaklık görüşmelerine başladıklarını bildiren Ersoy, "Havacılıkta globalleşmenin iki yolu var. Birincisi THY örneğinde olduğu gibi İstanbul’dan çok sayıda merkeze uçmak. Bu hem pahalı, hem de zor. İkincisi ise çevre ülkelerde yabancı ortaklarla havayolu şirketleri kurmak.. Biz ikinci yolu seçtik. Kuzey Irak’ta Zagros Jet’i kurduk. Barzani ailesinden bir ortağımız var. Hisselerimiz eşit. Yabancı ülkelerde havayolu şirketi kurmak için mutlaka o ülkenin vatandaşı bir ortağınız olmalı. Irak’ta 10 noktaya iç hat taşımacılığı yapıyoruz" dedi.

Irak avantaj sağlayabilir 
Irak'ta meydana gelen sıcak gelişmeleri yorumlayan Ersoy "Son olaylardan merkezimiz Erbil olduğu için etkilenmedik. Orada sorun yok. Hatta Kuzey Irak'ın aşağısında yapılanan birçok şirket son olayların ardından merkezini, operasyonlarını Erbil'de toplamayı düşünüyor. Bu bizim için avantaj olabilir" değerlendirmesi yaptı. Atlasjet'in Türkiye'de THY ile rekabet yerine bölgesel oyuncu olmak için Ortadoğu, Ukrayna-Rusya-Avrasya ve Doğu Avrupa ülkelerinde yapılanacağını belirten Ersoy, Atlasjet'in şu anda 3 ülkede 22 uçaklık filosuyla 500 milyon dolarlık büyüklüğü temsil ettiğini kaydetti. 

Ukrayna'da milli havayolu oluyor 

Komşu Yunanistan’ın gözde turizm merkezlerinden Mykanos adasında bir grup gazeteciyle bir araya gelen Murat Ersoy, Ukrayna’da kurdukları Atlasjet Ukraine’de doğrudan ve dolaylı hisse oranlarının yüzde 75 olduğunu, kalanının yerel ortağa ait olduğunu ifade etti. Ersoy "Tarifesi önümüzdeki günlerde açıklanacak havayolu şirketimiz Ukrayna’daki 6 şehirden Türkiye’ye uçacak. Bu ülkede rakiplerimizden biri iflas etti. Diğerinin sahibi de Rusya tarafından kırmızı bültenle aranmaya başladı. Neredeyse ülkenin milli havayolu şirketi oluyoruz” diye konuştu. Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın kurduğu Avrasya Birliği de Atlasjet’in globalleşme yolundaki hedefl eri arasında yer alıyor. Kazakistan’da Jet One adlı atıl duran bir havayolu şirketi alınmış. Bu üç ülkeden birinde kurulacak havayolu şirketiyle 2015’te Avrasya Birliği üyesi ülkelerde faaliyete başlanacak. Ersoy, S. Arabistan’da ise başlayan ortaklık görüşmelerinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını da anlattı 

Atlas Global 14 ülkede 
Önümüzdeki dönemde kurulacak Arnavutluk merkezli bir havayolu şirketi Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Makedonya ve Bosna Hersek’te uçacak. 2 ülkenin daha yatırım sırasında olduğunu söyleyen Murat Ersoy 14 ülkenin hava sahasını kapsayacak “Atlas Global” projesinin 2020’de tamamlanacağını belirterek şunları anlattı: “Şu anda 22 uçağımız var. Proje tamamlandığında Atlas Global’in uçak sayısı 100’e ulaşmış olacak. Bu yatırım finansman maliyetleriyle birlikte toplam 10 milyar dolarlık bir proje. Önümüzdeki dönemde Atlas Global’e uçtuğumuz ülkelerden siyasi ağırlığı da olan global bir ortak alacağız. Projenin tamamlanmasının ardından hedef dünyadaki sivil havacılık ittifaklarından (Alliance) birine dahil olmak.” 

Ersoy, Atlas Global kapsamındaki 14 ülkenin sahip oldukları konumlar nedeniyle yakın ve orta vadede gelecek vaat ettiklerini söylerken "Enerji geçiş noktaları ve stratejik olan ülkelerde, yatırımlar çok hızlı bir şekilde dönüyor. Ukrayna Türkiye için çok önemli, yatırım ve ithalat trafiği çok yüksek olacak. Biz oralarda Türk yatırımcıların önünü açacağız. Altyapı, sanayi, havacılıkta pay büyükse orada yatırımlar da artar. Biz ülke ekonomilerine yön verir hale geliyoruz" diyor.

"Mykonos'tan ev almak isteyen çok Türk var" 

Avrupa sosyetesinin uğrak yeri olan Mykonos’a Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan direkt uçuş yapan Atlasjet, bu operasyonu şirket için ETS'nin iki tatil gemisiyle birlikte karlı bir işe çevirirken, bu iş ada tarafında da Türklere bakışı oldukça değiştirmiş görünüyor. 25 Mayıs’ta seçilen ve 1 Eylül’de koltuğuna oturacak Belediye Başkanı 32 yaşındaki Konstantin Koukas’a (solda) göre adanın nüfusu 14 bin kişiyi buluyor. Geçen yıl toplamında yerli, yabancı gelen turist sayısının 1.5 milyonu bulduğu hesaplanıyor. Adada 22 bin turistik belgeli yatak ve sayısı 10'u bulan 5 yıldızlı otel var. Koukas, görevi devretmeye hazırlanan Belediye Başkanı İrini Grypari ile Murat Ersoy'un (ortada) katılımıyla gerçekleşen öğle yemeğinde adadaki maksimum iki katlı yapılanmayı şöyle anlatıyor: “Yasa iki kattan daha yükseğine izin vermiyor. Zaten ada gördüğünüz gibi dağlık. Taraçalara ikişer katlı bina yaparsanız rahatsız edici bir görüntü ortaya çıkmaz. Başkanlığım döneminde hem bir yurttaş, hem de bir hukuku adamı olarak buna özen göstereceğim.” Adaya gelen Türklerin sayısının büyük artış gösterdiğini söyleyen Koukas, "Atlasjet ve ETS'nin gemileri Mykanos'a büyük katkıda bulunuyor. Biz her ülkeden yatırımcıya açığız. Türk, İtalyan fark etmez. Adadan ev almak isteyen de çok sayıda Türk var" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir