1.2 milyon dolarlık yatırımla içerde ve dışarda büyüyecek

Çelik boru sektöründe 1967 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Mazlum Boru, 1.2 milyon dolarlık yeni bir yatırım yaptı. Firma bu yatırımla hem iç hem de dış pazarlarını büyütmeyi amaçlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EREN İŞLET

ADANA - Adana’da sondaj hizmeti ile 1967 yılında sektöre adım atan Mazlum Boru, 2020 yılına kadar Türkiye’de ve yurtdışında pazar payını artırmayı hedefl iyor. Firma bu hedefi kapsamında 1.2 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Çelik boru sektöründe tercih edilen bir marka olmayı görev edindiklerini söyleyen Mazlum Boru Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Mangtay, “Çelik boru sektöründe, 2020 yılına kadar Türkiye pazarında minimum yüzde 5 pazar payına sahip olmayı hedefl iyoruz. Yurtdışında ise odağımızı, tanınmış ve rekabetçi bir firma olmak olarak belirledik" dedi.

Adana Hacı Sabancı OSB’de 32 bin metrekarelik alanda; çelik yapı, petrol, doğal gaz, liman inşaatı ve HES’lere spiral kaynaklı çelik borular ürettiklerini anlatan Mangtay, “ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 ve BS OHSAS 18001:2007 belgelerine sahibiz. Ayrıca yatırımını yaptığımız hidrotest cihazı ile dünyada geçerli olan API Q1 standardına kavuştuk. Bu belgelerle dünyanın her yerindeki ihalelere hiçbir aracı kurum olmadan girebiliyoruz. Aynı zamanda X-Ray cihazı ile imalattaki hataları ölçerek sıfır hata ile üretim yapabiliyoruz” diye konuştu.

Hedefte Ar-Ge merkezi var

Geçen yılın son yarısında başladıkları yatırımı bu yılın ilk çeyreğinde devam ettirdiklerini ve polietilen kaplama hatlarının yenilediklerini dile getiren Mangtay, 1 milyon 200 bin dolarlık yatırım yaptıklarını, kaplama kısmında yüzde 10’luk kapasite artışı gerçekleştirdiklerini söyledi. Bölgede ilk defa akredite bir laboratuvar kurduklarını söyleyen Mangtay; şunları söyledi: “TÜRKAK tarafından akredite olan Mazlum Çelik Boru Akredite Laboratuvarı’nı hayata geçirdik. Böylelikle çelikle, kaynakla ilgili, kimyasal analiz yapabileceğimiz donanımlı laboratuvarımız var. Şirketimiz, ihracat hedefl erinden başka teknolojik yatırımlar da hedefl emektedir. Bununla ilgili olarak 2018 yılına kadar bir Ar- Ge merkezi kurmayı hedefl iyoruz. Bu şekilde daha yüksek teknoloji kullanarak daha kaliteli ürünler üretmeyi hem de yeni ürünler geliştirmeyi planlıyoruz. 2020 yılına kadar gerçekleştirmeyi düşündüğümüz birkaç hedefimiz var. Bunlardan en önemlisi, 50. yılını dolduran firmamızın daha uzun yıllar devamı için 3. kuşak ve 4. kuşaklara aktarım sistemleri kuracağız.”

Yurtdışında üretim hattı kurmayı planlıyoruz

Mazlum Mangtay tarafından 1967 yılında sondaj işleri yaparak işe başlayan firmanın, Türkiye’de ilk sondaj makinesi yapan firmalar arasında yer aldığının altını çizen Şahin Mangtay, “Günümüzde Avrupa, Türki Cumhuriyetleri ve Ortadoğu’da 36 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Hedef pazarlarımız arasında Afrika ve Güney Amerika bölgeleri yer alıyor. Şirketimizin Türkiye ve dünya pazarında bulunduğu yeri yeterli görmüyoruz. Markamızın uluslararası bir konuma getirilmesi için yurtdışında üretim hattı kurmayı planlıyoruz” dedi. Yıllık 80 milyon ton üretim kapasiteleri bulunduğunu anlatan Mangtay sözlerini şöyle sürdürdü; “Şu anda üretim kapasitemizin maalesef yüzde 50’sini kullanabiliyoruz. Bu üretimimizin de 20 bin tonluk kısmını ihracata gönderiyoruz. Hedefimiz önümüzdeki 5 yılda ihracat rakamlarını en az ikiye katlamak. İhracatımızı artırabildiğimiz oranda kapasitemizi de artırmayı hedefliyoruz”

Türkiye çelik boruda ihracatçı konumda

OSB’deki fabrikalarında üretim kapasitelerinin çok arttığını, iç piyasanın ise sert rekabet ve düşük kapasite kullanımları nedeniyle kendilerini ihracat ağırlıklı bir büyümeye ittiğini açıklayan Mangtay, “Türkiye çelik boru sektöründe ihracatçı ülke konumunda. İhracat yapabilmek için kalite ve fiyat önemli. İhracat sizlerin daha kaliteli ürün üretmenizi ve sürdürülebilir sistemler kurmanızı sağlıyor. Laboratuvar yapıyorsunuz. Kaynak hatalarını sıfıra indirecek sistemleri devreye alıyorsunuz. Kaliteyi artıra bilmek için personele yatırım yapıyorsunuz. Kendi denetlemenizi yapıyorsunuz. Dünyada kabul görmüş tüm sistemleri kendi bünyenizde hayata geçiriyorsunuz” diye konuştu. Başta Irak ve Suriye olmak üzere bölgedeki savaş ve siyasi sıkıntıların ticaretlerini etkilediğini ifade eden Mangtay, “Savaş bizim için sıkıntılı olan durum işlerin düzelmesi ile bizler için ciddi avantaj haline gelecek. Bizim şimdiden bunun için çalışmalara başlamamız gerekiyor” dedi.