15 bin dolara ABD ve Çin'den kadavra ithal edecek

Uğur Optik, tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile üniversitelerin araştırma bölümlerinin ihtiyacını karşılamak için kadavra ithalatına başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR

ANTALYA - Türkiye’de 45 üniversiteye optisyen laboratuvarı kuran Uğur Optik, tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile üniversitelerin araştırma bölümlerinin ihtiyacını karşılamak için kadavra ithalatına da başladı. Uğur Optik Makine Genel Müdürü Ercan Turgut, bir kadavranın satış bedelinin ortalama 15 bin dolar civarında olacağını ayrıca kiralama hizmeti de vereceklerini söyledi. 

Ercan Turgut, okullara laboratuvar kurulmasına yönelik yaptıkları görüşmeler sırasında tıp fakültelerinde kadavra açığı olduğunu gördüklerini ve bu sıkıntıların giderilmesi için araştırmalara başladıklarını söyledi. Turgut, "Kadavra konusu veya ithalatı Türkiye’de ilgilenilmemiş bir konu. Kadavra ithalatı konusuna 2014'te Torba Yasa ile düzenleme getirildi. Bu konudaki iki firma ithalat yapıyordu. Yeni yasal düzenlemenin ardından ithalat için biz de Sağlık Bakanlığı’na başvurduk" dedi. İthal edilecek kadavranın hastalık geçmişinin çok iyi araştırıldığını anlatan Turgut, bulaşıcı hastalığı bulunan ya da savaşta veya katliamlarda ölenlerin kabul edilmediğini kaydetti. Turgut , "Dünyada kadavra ihraç eden iki ülke var. Bunlardan biri ABD diğeri de Çin. Kadavra ithalatı için bürokratik işlemler çok uzun” diye konuştu. 

Kiralama da yapacak

ABD’de kadavra ticareti ve bağışı yapan iki derneğin distribütörlüğünü aldıklarını ifade eden Turgut, "Türkiye’de şu anda kadavra kullanabilecek 80 üniversite var. Çok sayıda üniversitede kadavra yok. Yıllık 200 kadar kadavra ithal edebiliriz. Kadavralar normalde 2 yıl süreyle kullanılabilir. Bir kadavranın satışı ortalama 15 bin dolar civarında olacak" dedi. Turgut, ayrıca kadavra temin edemeyen ya da araştırmalarda kullanmak isteyen bilim adamlarına kiralama yapmayı planladıklarını, bu hizmetin bedelinin ise saatlik bin dolar olacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir