17 Amerikan medikal teknoloji firması 'hızlı flört' için geliyor

Türkiye'ye gelecek heyet, 5 Mayıs'ta Ankara'da, 6 Mayıs'ta İzmir'de ve 8 Mayıs'ta İstanbul'da Türk firmalarıyla birebir görüşme yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - Amerikan Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı'nın organizasyonuyla 4-8 Mayıs 2014 tarihleri arasında medikal ekipman, sağlık bilişimi ve mobil sağlık alanında faaliyet gösteren 17 Amerikan firması Türkiye'ye geliyor.

Hızla büyüyen Türk sağlık sektörünü daha yakından tanımak ve beraber iş geliştirebilecekleri iş ortakları ile tanışmak amacıyla Türkiye'ye gelecek heyet, 5 Mayıs'ta Ankara'da, 6 Mayıs'ta İzmir'de ve 8 Mayıs'ta İstanbul'da Türk firmalarıyla birebir görüşme yapacak.

İkili görüşmelere katılacak firmaları belirlemek amacıyla İzmir'e gelen ABD Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Michael A. Lally, Türkiye'nin ilk ve tek 'sağlık' temalı teknoparkı Depark, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Odası'nın meslek komiteleriyle görüştü. Lally, ABD Ticaret Müsteşarlığı'nın Türkiye'de Ankara, İstanbul ve İzmir'e ofislerinin bulunduğunu, bu ofislerin Türk ve Amerikan firmaları arasında köprü olduğunu söyledi.

Son iki yılda enerji ve havacılık sektörüyle ilgili ABD'li ticaret heyetlerinin Türkiye'ye geldiğini, bu sayede 25 proje gerçekleştiğini ve 45 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını belirten Lally, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde (İAOSB) başlatılan 'Sıfıra Yakın Bölge Projesi'nin bunlardan biri olduğuna dikkat çekti. Şimdi de 17 medikal teknoloji firmasının mayıs ayında Türkiye'ye geleceğini anlatan Lally, "Bu firmaların 16'sı Türk pazarına hiç girmedi. Firmalar 5 gün boyunca Ankara, İstanbul ve İzmir'de yaklaşık 350-400 firma ile birebir görüşme yapacak. Biz yarımşar saatlik bu görüşmelere hızlı flört diyoruz. Bunların hepsi üst düzeyde teknoloji firması. Örneğin iScreen Vision firması okul öncesi ya da ilkokul dönemindeki çocuklardaki görme bozuklukları için tarama yapan ve kullanımı çok kolay olan bir medikal cihaz üretiyor. Hyprotek, hastane ortamında oluşan enfeksiyonları azaltmak amacıyla tıbbi teknolojiler geliştiriyor. İkili görüşmeler bu firmalarla distribütörlük, ortaklık, klinik araştırma konularında yeni fırsatlar yaratacak" bilgilerini verdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Diğer Kimyasal ve Eczacılık Ürünler Sanayi Meslek Komitesi Başkanı ve İnoviz İzmir Sağlık Kümelenmesi Derneği Başkanı Enver Olgunsoy da 17 medikal teknoloji firmasının İzmir'de yapacakları ikili görüşmelerin bu sektörde faaliyet gösteren firmaların önünü açacağını söyledi. İzmir'de Türkiye'nin en önemli tıbbi cihaz üreticilerinin faaliyet gösterdiğini hatırlatan Olgunsoy, İzmir'de özellikle diş protezi konusunda doğal bir kümelenme olduğunu da dile getirdi. Olgunsoy, "ABD'li firmalarla işbirliği yapmak yeni fırsatlar sağlayacak" dedi.