2 yılda 15 milyon dolar yatırım yapacak

Geçen yıl başlattığı yatırım hamlesini bu yıl da sürdüren Meklas Group, toplam 15 milyon dolarlık yatırım yapacak. Yıl sonuna kadar bir milyon 350 bin adet üretim hedefleyen grup, Ar-Ge merkezi olmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - 2014 yılında yüzde 27’lik büyüme ile hedeflerine ulaştıklarını belirten Meklas Group Genel Müdürü Selçuk Çelik, 2014’te yaptıkları yatırımlarla kapasiteyi yüzde 30 artırdıklarını da ifade etti. Bu yılki yatırım programlarında ise Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 17 bin metrekarelik fabrika inşaatını tamamlamak olduğunu dile getiren Çelik, “Hâlihazırda Bursa OSB ve Bursa Serbest Bölge’de 4 ayrı fabrika binasında faaliyet gösteriyoruz. İnşaatı süren tesisin devreye girmesiyle toplam 34 bin metrekare kapalı alanda üretim yapar konuma ulaşacağız. Yıllık 1.5 milyon adet üretim kapasitemiz var. Geçen yıl üretimde bir milyon adetin üzerine çıktık. Bu yıl ise bir milyon 350 bin adet üretim hedefliyoruz” dedi. Çelik, yeni yatırımlarla üretimin yüzde 50’sini OEM’e, yüzde 50’sini yedek parça satış kanallarına satmayı hedeflediklerini söyledi. 

Üretimin yüzde 70'i ihracata 

Grup olarak üretimin yüzde 70’ini ihracata kanalize ettiklerini belirten Çelik, hava süspansiyon körükleri imalatının yüzde 60’ını yurtdışındaki şirketleri aracılığıyla 5 kıtada 80’i aşkın ülkeye ihraç ettiklerini kaydetti. Çelik, yurtdışında farklı pazar arayışlarını sürdürdüklerini, bu yıl Güney Amerika, Uzak Doğu ve Afrika ülkelerini hedef pazarları arasına aldıklarını vurguladı. Connect, Air Expert ve Maxisus olmak üzere 3 ayrı markada satış yaptıklarını belirten Çelik, “İhracatımızı ağırlıklı kara taşıtları ve ağır vasıtalar için hava süspansiyon körükleri ürünleriyle gerçekleştiriyoruz. Başlıca müşteri gruplarımızı ticari araç üreticileri ile bunlara ekipman sağlayan firmalara, yedek parça dağıtım kanalları, dingil ve şasi üreticileri oluşturuyor. Son 3 yılda toplamda 60 milyon dolarlık ihracat yaptığımızı söyleyebilirim. Geçen yıl başlayan ve bu yıl devam edeceğimiz yatırımların toplam bedeli 15 milyon dolar" dedi.

Ar-Ge merkezi için 2 milyon $'lık bütçe 

Bu yıl Ar-Ge merkezi olmaya yönelik de yatırıma gideceklerini belirten Selçuk Çelik, şu bilgileri verdi: “Bu proje için yaklaşık 2 milyon dolarlık bütçe ayırdık. Bursa OSB’de devreye alacağımız yeni üretim tesisinin bin metrekaresini Ar-Ge merkezi için ayıracağız. Toplam cironun yüzde 5.8'ini Ar-Ge'ye ayırdık. Hedefi miz 2016’da faaliyetlerimize Ar-Ge merkezi kimliğini de katmak. Geçen yıl 3 farklı devlet destekli projemizi tamamladık. Bu yıl Gazi Üniversitesi ile ortak SANTEZ projesi yürütüyoruz. İnsan faktörünü ortadan kaldırarak, verimliliği artırmaya yönelik 3 yeni proje üzerinde çalışıyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir