Abdi İbrahim İlaç, Kazakistan’da üretime başladı

Yurtiçi ve yurtdışında yatırımlarını hızlandıran Abdi İbrahim, İstanbul’da kurduğu AbdiBio üretim tesisleri ve Cezayir’deki fabrikasında da yeni yılda üretime başlayacak. Şirket, Türkiye’de insülin üretimini de gerçekleştirmek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Talip AKTAŞ

ALMATI - Türkiye’nin lider ilaç üreticisi Abdi İbrahim, yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımlarını hızlandırdı. Üretime başladığı Kazakistan’daki fabrikasından bölge ülkelerine ilk ihracatı gerçekleştiren Abdi İbrahim, Cezayir’deki fabrikası ile Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olacak AbdiBio’yu da yeni yılda hizmete geçirecek. Şirket, devletin alım fiyatının uygun seviyede olması halinde, AbdiBio’da insülin üretimi de gerçekleştirecek.

Kazakistan’daki şirketi “Abdi İbrahim Global Pharm”da CEO Dr. Süha Taşpolatoğlu ile birlikte basına bilgi veren Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, 60 milyon dolarlık yatırımla üretime başlayan tesisin kısa sürede iyi üretim belgesi (GMP) aldığını, ilk ihracatını da Azerbaycan ve Afganistan’a gerçekleştirdiğini bildirdi. Barut, çok sayıda Batılı ile şirketin bulunduğu Kazakistan pazarında ilk aşamada yüzde 2.5, ardından yüzde 5 pazar payı ile ilk 10 içinde yer almayı hedeflediklerini söyledi.

Bu ülkede üretim tesisi kurmalarının nedenlerinden birinin Kazak hükümeti ile gerçekleştirilen 7 yıllık ihale anlaşması olduğuna işaret eden Nezih Barut, “Stratejilerimiz doğrultusunda öncelikle Kazakistan’da hem ihale yoluyla hem de serbest pazarda büyüyeceğiz. Bununla birlikte, yakın coğrafyalara gerçekleştirilebilecek ihracat potansiyelinin de bizim için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Kazakistan’da hedef 40 milyon dolar

Kazakistan’dan ihracat yapılan ülkelere yeni yılda Gürcistan’ın da ekleneceğini belirten Barut, izleyen yıllarda da Rusya ile birlikte eski Sovyet cumhuriyetlerinin üyesi bulunduğu Avrasya Gümrük Birliği ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine de ihracat yaparak mevcut potansiyeli artırma hedefinde olduklarını söyledi. Barut sözlerini şöyle sürdürdü: “2018 yılında Avrupa’dan kalite onayı alarak Kazakistan’ın Avrupa standartlarındaki ilk tesisi olmak; Avrupa ülkeleri ile Kanada gibi İlaç Denetim Birliği üyesi ülkelere de uzun vadede ihracat yapmak hedeflerimiz arasında. 2020’ye doğru giderken ihracat faaliyetlerimize hız katarak serbest pazarda da büyümemizi sürdüreceğiz. Kazakistan için hedefimiz 40 milyon dolar rakamına ulaşmak.”

Cezayir’de üretim yeni yılda başlıyor

Uluslararası pazarlardaki bir diğer yatırımlarının Cezayir fabrikası olduğunu ve 2017 yılında bu ülkede de üretime başlayacaklarını açıklayan Nezih Barut, 1999 yılından bu yana bulundukları Cezayir pazarında 2014 yılında gerçekleştirdikleri ortaklıkla “Abdi İbrahim Remede Pharm”ı kurduklarını, inşaatı süren tesisin yatırım tutarının da 50 milyon dolar olduğunu belirti. Barut, 2020 yılında 500 çalışan ve 125 milyon dolar ciroyla, Cezayir’in ilk 10 ilaç firması arasında yer almayı hedeflediklerini bildirdi.

Hedef 1 milyar dolar ciro ve ilk 100 ilaç firması arasına girmek

Nezih Barut, Türkiye’yi uluslararası arenada gururla temsil eden güçlü bir marka olmak vizyonuyla çalışmalarını sürdürdüklerini, bu vizyon paralelinde 2020 yılında 1 milyar dolarlık ciro ile dünyanın ilk 100 ilaç firması arasında yer almayı öngördüklerini kaydetti. Yaklaşık üç bin çalışan sayısıyla Türkiye ilaç sektöründe istihdam lideri olduklarını da vurgulayan Barut, yıl sonuna kadar, büyüme stratejileri doğrultusunda satış-pazarlama, üretim ve yurtdışı operasyonlar ekiplerine 300 ilave işe alım gerçekleştireceklerini söyledi.

610 milyon dolarlık yatırım…

Türkiye ilaç sektöründe liderlik ve dünya pazarlarındaki güçlerini artırma yönünde yatırımlarını hızlandırdıklarını belirten Nezih Barut, Esenyurt’taki üretim kompleksinde toplam 115 milyon dolar yatırım bütçesiyle 2017 yılı içinde temelini atmayı planladıkları “Onkoloji Ürünleri Üretim Tesisi ve Steril Enjektabl Ürünler Üretim Tesisi” yatırımlarını da öne çekme kararı aldıklarını açıkladı. Barut, ayrıca aynı kampüsteki kimyasal ilaç üretim fabrikasının kapasitesini artırdıklarını, 2000 yılından bu yana tamamlanmış ve yürütülmekte olan yatırımlarını toplamının da 610 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

“İnsülin üretmek istiyoruz'

Abdi İbrahim, büyüklüğü bir milyar liraya ulaşan insülin pazarına da girmek istiyor. Nezih Barut, konuya ilişkin soruya yanıtlarken şu değerlendirmeyi yaptı: “İnsülin üretmek için ruhsat başvurumuz var. Türkiye’de şimdiye kadar insülinin üretilmemesinin nedenleri var. Öncelikle üretim şekli zor. Bir diğer neden ise Türkiye’de ise fiyatların düşük olması... Bunda devletin haklı olarak bu ürünü ucuza alma politikası olduğu gibi, çok uluslu ilaç üreticilerinin Türkiye’deki fiyat politikasının da etkisi var. Pazarda hakimiyeti bulunan yabancılar, yeni yatırımlar yapılmasın, yerli rakipler ortaya çıkmasın diye fiyatları ucuz tutuyor; hatta zaman zaman zararına satabiliyor. Ancak, insülin üretimi yapmak Türkiye için önemli. Bu alanda da dışarıya bağımlı olmamamız gerekiyor. Tabii fiyatın da sürdürülebilir ve üretimi destekleyecek düzeyde olması lazım. Biz fiyatların normal seviyede bulunması halinde AbdiBio’da insülin de üretmek istiyoruz. Tesis, bu üretimi yapabilir durumda. Ayrıca iç pazarın ihtiyacının yanı sıra ihracat olanağı da yaratabiliriz. Nitekim, yakın zamanda Azerbaycan’ın bizden böyle bir talebi de oldu.”

Kazakistan'da hedef orta vadede yüzde 5 pazar payı

180’i aşkın marka ve yaklaşık 350 ürünle sektörün en geniş portföyünün tıbbi tanıtım ve satış faaliyetlerini yürüten Abdi İbrahim, ilk yurtdışı operasyonu olan Kazakistan pazarına, bu ülkedeki Global Pharm adlı Kazak sermayeli şirketin yüzde 60 hissesini satın alarak girdi. Bu ortaklıkla Abdi İbrahim Global Pharm’ı kuran şirket, 60 milyon dolar yatırımla ülkenin en modern tesisi haline getirdi. 24 milyon kutu üretim kapasiteye sahip Kazakistan’daki bu tesisin, 2016’da Abdi İbrahim’in toplam cirosuna 15 milyon dolarlık katkıda bulunması öngörülüyor. Temeli 2013 yılında atılan ve toplam 12 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulan tesiste 190 kişi çalışıyor. Fabrikada Kazak hükümeti ile varılan ihale kapsamındaki ürünlerin bir kısmının üretimine başlandı. Önümüzdeki dönemde de başta diabet ürünleri, antiviraller, merkezi sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan ürünler ile kardiyovasküler ürünler olmak üzere yaklaşık 100 ilacın üretimi gerçekleştirilecek. Abdi İbrahim, bu tesisteki üretimiyle Kazakistan pazarında ilk aşamada yüzde 2.5, orta vadede ise yüzde 5’lik pazar payına sahip olmayı ve ilk 10 şirket arasına girmeyi hedefliyor.

Türkiye’nin ilk biyoteknolojik ilaç fabrikası gün sayıyor

Abdi İbrahim, yurtiçindeki liderliğini sürdürme ve dünya ilaç pazarındaki gelişmelere paralel büyüme hedefi doğrultusunda Türkiye’nin ilk biyoteknolojik ilaç üretim tesisini de gelecek yıl üretime geçiriyor. Geçen yıl temeli atılan ve yatırım tutarı 100 milyon dolar olan AbdiBio’da, klasik kimyasal ilaçlarla tam olarak tedavi edilemeyen ve/veya sıklıkla ağır yan etkiler gözlenen kanser, diyabet, romatizma, merkezi sinir sistemi, göz ve kan hastalıkları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan biyoteknolojik ilaçlar üretilecek. Biyoteknolojinin sadece Türk ilaç sektörünün değil, dünya ilaç sektörünün de yükselen değeri olduğuna dikkat çeken Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, “Dünya ilaç pazarının ciro bazında yüzde 24’ünü biyoteknolojik ürünler oluştururken, Türkiye’de Türkiye’de biyoteknolojik ilaçların payı yüzde 17 seviyesinde. Bugün dünyada en çok satan 10 ürünün 7’si, Türkiye’de en çok satan 10 ürünün 8’i biyoteknolojik. Endüstrimizin geleceği için umut verici olan bu adımla; üreteceğimiz biyoteknolojik ilaçları Türkiye’de kullanıma sunacağız” dedi. Barut, bu ürünlerin ihracatını da hedeflerini belirterek, “Böylece ithalatın azalmasında ve ihracatın artmasında rol oynayarak, cari açığın düşürülmesi için çift yönlü bir katma değer sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir