‘Akbank Direkt’in başarısı Facebook'a model oldu

Akbank Direkt’ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, mobilden verilen ihtiyaç kredilerinin yüzde 15'inin Facebook üzerinden gelen krediler olduğunu ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Facebook'ta beğendiniz, Google'da aradınız... Sizin için bir ‘like' bankanız için ‘büyük veri'… Önce internet, sonra mobil derken dijital dönüşüm bankaların algılarının en açık olduğu alan haline geldi. Hızlı büyümenin kaynağı da burası oldu. Bugün adet bazında bakıldığında ihtiyaç kredilerinin üçte ikisinin Akbank Direkt'ten verildiğini söyleyen Akbank Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, bunun yüzde 15'inin de Facebook üzerinden gelen başvuruların oluşturduğuna dikkat çekti. Ulutaş, "Akbank Direkt'in bu başarısı sonrasında Facebook dünyanın hiçbir pazarında bu kadar etkili olmadığını açıkladı. Şuanda dünyada tüm bankaları ‘elimizdeki datayla böyle bir şey yapabiliyoruz' diye kapı kapı dolaşıyor" diye konuştu.

Bankanın mobil bankacılıktaki hedefleri ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Akbank Direkt'ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, büyük veriyi çok iyi kullandıklarının altını çizerek "Dijital dünyada bırakılan izler, bizim müşterimize, doğru zamanda doğru teklifi sunmamızı sağlıyor. Biz müşteriyi tanımasak bile internette yaptığı aramalardan, neye ihtiyacı olduğunu biliyor ve ona göre teklif sunuyoruz" dedi. Ulutaş, Akbank Direkt'in büyük veriyi işleyerek, son bir yılda 1 milyondan fazla müşteri kazandığını da ifade ederek, "2017'de müşteri sayısında 3 milyonu kutladık. Fakat daha yıl bitmeden 4 milyon müşteriyi aştık" diye konuştu.

Dünya ve Türkiye'de dijitalleşme trendinin hızlanarak devam edeceğini öngören Ulutaş, şunları anlattı:

"2015 yılında dünyada mobil internet kullanan kişi sayısı 1.9 milyar iken, 2020 yılında bu rakamın 3 milyara ulaşması bekleniyor. Yapılan müşteri araştırmalarına göre Eylül 2017'de Türkiye'de akıllı telefon penetrasyonu yüzde 78, mobil internet sahipliği yüzde 59. Muhtemelen 2020'lerde mobil telefon kullanmayan olmayacak. Hemen hemen mobil telefonu olan herkesin akıllı telefonu olacak."

Ulutaş, bilgisayardan mobil uygulamaların kullanım oranlarının giderek azaldığını ifade ederek, "Bilgisayar, sadece kurumsal müşterilerimizin kullandığı alan hale geldi. 2025'te tahminen 60 yaşın altında kimse bilgisayardan bankacılık işlemi yapmayacak" dedi.

"Müşteri ayda ortalama 19 kez ziyaret ediyor"

Akbank Direkt Mobil kullanıcılarının ayda ortalama uygulamayı 19 kez ziyaret ettiğini ifade eden Ulutaş, "Bunun çok üstünde girenlerde var. Bu ilişki yönetimi için çok büyük fırsat. Müşteriye doğru ürün sunabilmek için fırsat. Çünkü şubede müşteri o kadar iz bırakmıyor. Şubede müşteri ilişkileri yöneticisi ile yapılan konuşmalar dataya dönüşmüyor. Şuanda direkte yaptığı her işlemde iz bırakıyor. Davranış profilini görüyoruz" dedi.

"Akbank LAB'a ağırlık veriyoruz"

Kendi kendine teknolojisini üretmeye çalışan kurumların gelecekte dezavantajlı olacağına inandıklarını ifade eden Tolga Ulutaş, "Bu nedenle de tüm dünyadaki inovasyonları takip eden, ortak aklı kullanan bir yapı olan Akbank LAB yapılanmasını kurduk. Buna ağırlık vereceğiz. Akbank LAB, dünyanın her yerindeki inovasyonları, Türkiye'ye getirecek önemli bir merkez olarak çalışmalarını sürdürüyor. Değerli fikirleri doğru fintechlerle iş birliği için değerlendiriyor, ürün ve uygulamalarımızı, hız ve performans bazında bir üst seviyeye taşıyoruz. Akbank LAB'de Ripple işbirliği ile Blockchain teknolojisi ile yurtdışı para transferi projesinin yanı sıra, yapay zeka, makine öğrenimi, robotik süreç otomasyonu, dijital ödemeler, finansal danışmanlık gibi alanlarda çok sayıda proje yürütüyoruz" ifadesini kullandı. Ulutaş, 100'den fazla yerli ve yabancı fintech ile, üniversite ve teknoloji şirketleri ile işbirlikleri ve iletişim halinde olduklarını söyledi.

İşlemlerin yüzde 96'sı mobilden

Tolga Ulutaş, Akbank'ın mobil bankacılığını stratejisinin merkezine koyduğunu belirtti. Ulutaş, "Akbank Direkt üzerinden yapılan işlemler genişleyip, hız kazandıkça, şubelerin rolü üzerindeki operasyonel yük de azalacak ve bankacılık özüne dönecek. Bankamızdaki işlemlerin %96'sı direkt kanallar üzerinden yapılıyor. Bunlar; görüntüleme, para transferleri, fatura ödemeleri vs. gibi klasik bireysel bankacılık işlemleri. Kalan yüzde 4 ise yatırım bankacılığı, mortgage kredileri gibi daha büyük işlemler; bu işlemler yüz yüze temas istiyor. Gittikçe bu yüzde 4 bile sınırlanacak" dedi.

Müşterilerin yüzde 70'i mobili kullanacak

Tolga Ulutaş, önümüzdeki 2 yılda müşterilerin yüzde 70'ine Akbank Direkt'ten hizmet verecek hale gelmeyi hedefl ediklerini dile getirerek, şuanda bu rakamın yüzde 50 civarında olduğunu ifade etti.