Akçalı, Avrupa’da fabrika açıyor

Dünya Gazetesi - Leyla İlhan

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yüzde 100 yerli sermaye ile 1984’te kurulan Akçalı Boya, yurtdışındaki büyümesini Avrupa’da 2019’da bir boya fabrikası açarak sürdürecek. Ürettiği tavan ve sprey boyalarıyla pazarda 5. sırada yer alan firma 22 ülkeye ihracat yapıyor. İngiltere pazarına girmeyi de başaran Akçalı Boya’nın Türkiye dışında Rusya ve Nijerya’da üretimi bulunuyor.

Akçalı Şirketler Grubu CEO’su M. Akın Akçalı, “Avrupa’da kuracağımız üretim tesisi 2019’da üretime başlayacak. Ayrıca Bugün, WRX markamız ile İngiltere’nin ilk ve tek Türk boya markası olarak pazarda yerimizi aldık. Sırbistan ile anlaştık bu pazara giriyoruz. Güney Afrika ve Gana için ise çalışmalarımız sürüyor” dedi. Türkiye’de mevcut fabrika kapasitelerini artıracaklarını bunun yanı sıra Bursa’da yeni bir fabrika yatırımı planladıklarını anlatan Akçalı, firma olarak bu yılı 200 ila 250 milyon TL ciro ile kapatmayı beklediklerini söyledi.

Aynı zamanda Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Başkan Vekili olan Akçalı, 1.1 milyon ton büyüklüğe erişen pazarın yüzde 60’ının dekoratif, yüzde 40’ının ise sanayi boyalarından oluştuğunu belirtti. Toplam pazar büyüklüğünün 2 milyar dolar olduğunu ifade eden Akçalı, “Pazar ilk yarıda büyüdü. Ancak ikinci yarıda durgunluk başladı. Bu nedenle yıl sonunda pazarın yüzde 5 ila 10 arasında daralmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

"Lükse yatırım yapmayan hala ayakta"

Kentsel dönüşüm renovasyon sürecini olumsuz etkilediğini kaydeden Akın Akçalı, ”Eskiden boya pazarının yüzde 90 renovasyon, yüzde 10’u yeni inşaatlardan oluşuyordu. Ancak kentsel dönüşümle birlikte renovasyon pazarı daraldı. Fakat inşaatın büyümesi ile yüzde 40 yeni inşaat yüzde 60 renovasyon şekline döndü” dedi. Akçalı, “Krizden bahsedenler ise son 15 yılda bu büyüme noktasına geldi. Dolayısıyla lükse yatırım yapmayan, öz sermayesine yatırım yapanlar hala ayakta” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir