Akgün Group yurtdışında büyüyecek

Harman tuğlası ile başlayan üretim sürecini bugün seramik, kiremit, yapı kimyasalları ve banyo malzemelerine yayılan geniş bir alanda sürdüren Akgün Grup, yurtdışında açtığı fabrika sayısını artırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Akgün Group, bir yapının duvardan çatıya kadar ihtiyaç duyduğu toprağa dayalı sanayinin neredeyse her dalında faaliyet gösteriyor. 1925 yılında harman tuğlası ile başlayan süreç, bugün seramik, kiremit, tuğla, yapı kimyasalları, banyo malzemelerine uzanan geniş bir alanda sürüyor. Kazandığını yine üretim alanına yatırmayı bir gelenek haline getiren şirket, yurtdışında da fabrikalar açıyor. İlk olarak Bulgaristan’da bir seramik fabrikası yatırımı yapan grubun gözü şimdi de yurt dışında başka yatırımlarda. Başarısını sürekli arttıran köklü grubun başında ise bugün üçüncü kuşaktan üç kardeş bulunuyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Erhan Akgün, aynı zamanda seramik alanındaki çalışmalara bakıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını üstlenen Süleyman Akgün ise otomotiv çalışmalarını yürütüyor. Yönetim Kurulu Üyesi olarak şirkette yer alan kız kardeş Nuran Akgün ise tuğla ve kiremitin sorumluluğunu almış.

Satın alma stratejisiyle hızlı büyüdü

Bugün 4’ü yurtiçi, biri Bulgaristan’da olmak üzere 5 adet seramik, 3 tane vitrifiye, 2 tane tuğla fabrikası, kiremit, banyo mobilyası ve yapı kimyasallarında ise 1’er tane fabrikası bulunan grup, bu fabrikalar için 350 ile 450 milyon dolar yatırım yaptı. 4 bin kişiye direk istihdam sağlıyor. Ürettiğinin yüzde 40’ını ihraç ediyor. Grubun gelişim sürecini anlatan Akgün Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Akgün, grubun temellerinin 1925 yılında kendi adını taşıyan dedesi tarafından atıldığını belirterek, “Dedem 11 yaşında çıraklıkla harman tuğlası işine giriyor. İlerleyen yıllarda kendisi üretim yapmaya başlıyor. İlk olarak İzmir Torbalı’da başlayan üretimi 1947 yılında ise Sakarya’ya taşıyor. 1960 yılından itibaren Marmara bölgesinin tanınan markaları arasına girmeyi başaran ailemiz, 1975 yılında ise Sakarya’nın Pamukova ilçesinde açtığı tesisle üretimi fabrika düzeyine taşıyor. Bu fabrika ile Marmara bölgesinde tuğlada hakim konuma geçiyor. 1982’de ise bunu İzmit’te bir ortakla alınan Ünak tuğla fabrikası izliyor” dedi. 1987 yılında tam otomatik çalışan üçüncü tuğla fabrikasını devreye aldıklarını aktaran Akgün, bu fabrikayla üretimlerini üçe katlayarak sektörde lider konuma geldiklerini belirtiyor.

97 yılında seramik sürecini başlatıyor

Grup 1997 yılında ise seramik fabrikası kurma kararı alıyor. Birecik ili Pazaryeri ilçesinde yapılan bu yatırım 1999 depremine takılıyor. Fabrika bir yıl gecikmeli olarak 2000 yılında üretime başlayabiliyor. Sonrasında 2001 krizi yaşanıyor. Ancak bu krize rağmen grup bu ortamda yatırımlarını sürdürüyor. O dönemde abisinin pazarlama işini bizzat üstlenerek bütün bayileri gezdiğini anlatan Süleyman Akgün, “Babamız Veli Akgün’ün ise fabrikada üretimin başına geçti. Bu aile mücadelesi ile seramik sektöründe de söz sahibi olduk” dedi. Bu tesisten sonra seramik alanındaki yatırımlarının artarak devam ettiğini aktaran Akgün, “2008 de bir seramik tesisini satın alırken, aynı yıl vitrifiye üretimi yapan bir şirketi alarak Durabagno markasıyla bu alana da girdik” bilgisini verdi. Böylece bugün seramikte Dura-tiles, Durastone ile bilinir bir marka haline geldiklerini ifade eden Akgün, Durabagno ile de banyo dolapları ve vitrfiyede iyi bir konuma geldiklerini söyledi. Dönemin verdiği siyasi istikrarla önlerini görerek yatırımlarını sürdürdüklerini aktaran Süleyman Akgün, 2009 yılında ise Eskişehir’de kiremit üretimi yapan başka bir fabrikayı bünyelerine katarak Akgün Kiremit markası adı altında, toprakla üretilen ürün gamında bir eksikliklerini daha kapattıklarını kaydetti.

Süleyman Akgün, bu satın almalar ile bir taraftan istihdamı artırırken bir taraftan da kapanan fabrikalara katma değer kazandırdıklarını ifade etti. Satın almalara 2011 yılında Kütahya’da alınan bir seramik fabrikası ve 2013’te ise Söğüt’te bir fabrikayı ve Eskişehir ve Kayseri’den bir vitrifiye tesisini alarak devam ettiklerini aktaran Akgün, bu yolla seramik ve vitrifiyede hızlıca büyüdüklerini söyledi.

Mağaza sayısını 2019'da 55’e çıkaracak

Banyo ürünleri ve seramikte 180 noktada bayileri olduğunu aktaran Süleyman Akgün, ayrıca Türkiye genelinde 26 mağazaları olduğunu, yıl sonunda bu sayıyı 35’e 2019'da ise 55 mağazaya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Bugün seramikte ilk 5 içinde olduklarını belirten Akgün, yapılacak yatırımlarla 5 yıl içinde sektördeki en büyük üç oyuncu arasına girmeyi hedefl ediklerini ifade etti.

Otomotiv alanında 3 markayla birlikte büyüyor

1985 yılında yine Sakarya’da akaryakıt istasyonu alarak toprak sanayi dışında bir alana yatırım kararı aldıklarını anlatan Akgün Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Akgün, “Akaryakıtı takiben Ford’un bayiliği alınıyor. Sonraki yıllarda ise buna satış, servis yedek parça alınarak Türkiye’nin ilk ‘3S Plazasını’ yaparak otomotiv sektöründe örnek olduk “ dedi. Otomotiv alanında 2015 te Fiyat bayiliğini eklediklerini aktaran Akgün, “Volvo bay iliğini alarak Kocaeli’nde satış ve servis işine devam ettik” dedi. Akgün, Ford’un ayrıca inşaat alanına yönelik hizmet veren Ford Truck serisinin satışını da yaptıklarını kaydetti.

3. Havalimanının seramiklerine imzasını attı

Grup, hali hazırda 30 milyon metrekare yer- duvar seramiği, 10 milyon metrekare de granit seramik üretim kapasitesine erişmiş durumda. Süleyman Akgün, Bulgaristan’daki tesislerinde 8 milyon metrekarelik üretim kapasiteleri olduğunu belirtti. Bugün 12 farklı ebatta üretim yapabildiklerini aktaran Akgün, Kartal Adliyesi, Eskişehir Şehir Hastanesi, Antalya Havalimanı, Sabiha Gökçen gibi birçok kurum ve kuruluşta ürünlerinin kullanıldığını kaydetti. Akgün, 3. havalimanın yüzde 50’sinde kendi ürünlerinin kullanıldığına dikkat çekti.

36 ülkeye satıyor

Ağırlıkla seramik, vitrifi ye kiremit ve tuğla olmak üzere 36 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Süleyman Akgün, grubun genel ihracat cirosunu 45 milyon dolar olarak açıkladı. Akgün, “Seramik ve vitrifi yede ihracatımızın yüzde 45’i Avrupa ülkelerine. Yurt dışında seramik üzerine daha çok tesis kurmak için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir