Aksaray’a 113 milyon € yatıran Mercedes’te yeni rota Hoşdere

Aksaray kamyon fabrikasında 113 milyon euroluk yatırımın startını veren Mercedes-Benz’in gündeminde benzer bir yatırımı Hoşdere otobüs fabrikasına yapmak var. Bu plan hayata geçerse yurtdışına otobüs satışları hızlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk Altun

İSTANBUL - Aksaray’daki kamyon fabrikasında kapasiteyi ikiye katlayacak 113 milyon euroluk yatırımın startını veren Mercedes-Benz, otobüs yatırımlarında da hız kesmiyor. Şirket, Türkiye şehirlerarası pazarının amiral gemisi Mercedes-Benz Travego tamamen yenilendi. Kamyon fabrikasına yapılan yatırımın benzerini Hoşdere otobüs fabrikasına yapmak da şirket gündeminde. Bu plan gerçekleşirse Türkiye’den yurtdışına otobüs satışları hız kazanacak. 

Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Otobüs Fabrikası’da üretilen Travego, tamamen yenilenerek farklı bir tasarımın yanısıra, güncel güvenlik, konfor ve yakıt tasarrufu teknolojileriyle donatıldı. Euro 6 normuna uygun motora sahip olan yeni Mercedes-Benz Travego, Mart 2016 itibarıyla satışa sunulacak. Yeni Travego’nun fiyatı mevcut modelin yüzde 9-10 üzerinde olacak. 

‘Otobüs konusundaki yetkinliğimizi kanıtlıyor’ 

Yeni otobüs, CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle kamuoyuna tanıtıldı.Daimler Otobüs Grubu Başkanı ve Evo- Bus Başkanı Hartmut Schick, yeni Travego tanıtımına katılarak “Yeni Travego’nun tanıtımı Mercedes- Benz Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından biridir. Yeni aracımız, otobüs dünyasındaki konumumuzu ve yetkinliğimizi kanıtlıyor” dedi. Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger ise “Yeni aracımızın kullanıcı ve yolcuların konforuna konfor katacağına inanıyoruz. Bu yeni aracın satışlarımıza ivme kazandıracağına ve Türkiye pazarındaki lider konumumuzu daha da güçlendireceğine inanıyoruz” dedi. Toplantıda DÜNYA’nın sorunlarını yanıtlayan Mercedes Benz yetkilileri, Aksaray kamyon fabrikasına yapılan yatırımın benzerini Hoşdere otobüs fabrikasına yapmanın masada tartışıldığını söyledi. Yetkililer, bu planın gerçekleşmesi durumunda Türkiye’den yurtdışına otobüs satışlarının hızlanacağını vurguladı. 

10 yılda 1 milyar yolcu taşıdı 

Mercedes-Benz Türk Otobüs ve Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, Türkiye’de satılan her iki otobüsten birinin üretildiği Hoşdere Fabrikası’na bugüne kadar 432 milyon euroluk yatırım yaptıklarını anımsattı. Sülün, “2005 yılından bu yana Hoşdere Fabrikamızda ürettiğimiz Travego, otobüs ürün yelpazemizin amiral gemisi. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde Türkiye’de ürettiğimiz 6.372 Travego aracımızın yüzde 20’sini ihraç ettik, yüzde 80’ini Türkiye pazarına sunduk. Bu 10 yıl içerisinde ülkemizde yaklaşık 1 milyar yolcu taşıyan ve 11 milyar kilometre yol yapan Travego’lar, bu özellikleriyle efsane modeller arasına girmiştir” diye konuştu.

Travego’da tasarım sil baştan yenilendi

Yeni tasarlanan ön ızgara, arka motor kapağı, ön ve arka farlar sayesinde daha güçlü bir görünüme sahip olan yeni Travego, aerodinamik tasarımı ile yakıt tasarrufu ve verimliliğe katkı sağlıyor. 

Alüminyum alaşımlı jantlar, görsel zenginliği artırmanın yanı sıra aracın ağırlığını azaltarak yakıt ekonomisine ayrıca katkıda bulunuyor. Yıkama özellikli Bixenon ön farlar, LED gündüz farları ve LED teknolojili arka farlar daha iyi görmeyi ve fark edilmeyi sağlıyor ve enerji verimliliğini artırıyor. 2 akslı, 12 m uzunluğunda Travego 15 SHD, 46 yolcu kapasiteli ve 428 PS (315 kW) gücünde, Euro 6 normuna uygun 6 silindirli dik motora sahip. Euro 5 motorlardan daha yüksek verim ve performansa sahip Euro 6 Bluetec OM470 motor, egzoz emisyonlarını düşürürken daha düşük yakıt tüketimini de beraberinde getiriyor. Mercedes-Benz için özel geliştirilen Euro 6 motor ile entegreli sulu retarder sayesinde retarder yağı ortadan kalkıyor böylelikle yağ değişimi maliyeti ve ilave ağırlık da ortadan kalkıyor. Yeni Travego hem sürücüsüne hem yolcusuna en üst düzeyde konfor sunma hedefi yle dizayn edilmiş. Yeni Travego’nun 2.100 mm olan iç yüksekliği ferah bir seyahat ortamı sunuyor. Yeni Travego’da bakım aralığı 45 bin km’den 60 bin km’ye çıkartılmış. Yeni tasarlanan kokpit, modern gösterge paneli ve renkli ekran sürücüsüne hem modern bir atmosfer, hem de rahatlık sunuyor. 

Yeni Travego birçok güvenlik sistemini standart donanım olarak sunuyor ve gelecekte otobüslerde yasal olarak bulunması gerekecek birçok özelliğe bugünden sahip.

Bu konularda ilginizi çekebilir