Alanar, meyve suyunu dondurarak raf ömrünü uzattı

Şirket, bir haftada tüketilmesi gereken nar suyunu -20 derecede dondurarak, 1-2 yıl muhafaza edebilme özelliği kazandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Alara Fidan ve Alanar Meyve, "Alanar" markasıyla giriş yaptığı ve Amerika'da popüler olan Wonderful nar çeşidi meyve suyunu dondurulmuş satarak raf ömrünü uzattı. Şirket, bir haftada tüketilmesi gereken nar suyunu -20 derecede dondurarak, 1-2 yıl muhafaza edebilme özelliği kazandırdı.

Alara Fidan ve Alanar Meyve AŞ CEO'su Yavuz Taner, herhangi bir katkı maddesi içermemesi nedeniyle 7-10 günlük olan raf ömrünü uzatmaya yönelik çalışmalarla çözmeyi başardıklarını belirtti. Taner, "Doğal meyvede ne kadar vitamin varsa, nektara da o kadarını taşıyoruz. Orijinaline en yakın halde muhafaza edebilmek için soğuk zincirde ancak 7 gün ömür verebiliyorduk. Bu durum, tüketim alanımızı sınırlıyor ve sık servis gerektiriyordu. Marketlerdeki hızlı dönüşümü sağlama imkanı da bizi zorluyordu. Bu konuda yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde, danelerine ayrılmış olarak suyunu sıktığımız nar meyve suyumuza -20 derecede dondurarak, 1-2 yıl muhafaza edebilme özelliği kazandırdık. Narı mevsiminde taze olarak sıkıp tüketiciyle buluşturuyoruz. Diğer mevsimlerde ise sezonunda daneleyip -40 derecede şokladığımız narı, meyve suyu yapmak istediğimizde çözerek, suyunu sıkıyor ve piyasaya sürüyoruz. Bu sistem ile 365 gün taze nar suyunu sunabilme şansı yakalıyoruz" dedi.

Doğallığını bozmadan ambalaj değişikliği

Ürünün, toplu tüketim yerlerindeki saklama koşullarında da çalışmalar yürüttüklerini belirten Taner, "Restoran ve kafelerde nar suyunu aseptik alüminyum musluklu ambalajlarla sunuyoruz. Böylece cam şişede 7 gün ömrü olan nar suyunu doğallığı bozulmadan bir aydan fazla kullanabilme imkanı yaratıyoruz. Ambalajın musluklu olması da servisi kolaylaştırıyor" açıklamasını yaptı.

Meyve suyu için bu yıl 20 ton nar kullandıklarını anlatan Taner, önümüzdeki yıl ise 50 ton nar tüketimi ile 1 milyon şişe nar nektarı üretimine ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Alanar, 'meyveli jelo' ile meyve tatlıları üretimine hazırlanıyor

Fidanlarını Güney Afrika'dan getirttiği patentli çekirdeksiz renkli üzüm çeşitlerini tanelerine ayırıp, bitkisel jöle ile harmanlayarak, meyve tatlıları yapımına da başlayan şirket, "meyveli jelo" adını verdiği yeni ürününü de pazara sundu. Yavuz Taner, fidanlarını Güney Afrika'dan getirdikleri 30 yeni üzüm çeşidinden 5 tanesini bu ürün gamı için değerlendirmeye aldıklarını, taze olarak sunulduğunda 5-6 günde kararmaya başlayan üzüm çeşidini, salkımından koparılmış şekilde bitkisel jöle ile harmanlayarak 15-20 gün dalından kopmuş tazelikte muhafaza edilebilir hale getirdiklerini kaydetti.