Albaraka, Dünya Bankası ile iş birliği yapacak

Albaraka Bankacılık Grubu, katılım bankacılığı sektörüyle ilgili bir araştırma projesi için Dünya Bankası ile iş birliği yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Albaraka Bankacılık Grubu, katılım bankacılığı sektörüyle ilgili bir araştırma projesi için Dünya Bankası ile iş birliği yapma kararı aldı. 

Albaraka açıklamasına göre, araştırma projesinin ilk adımı olarak iki taraf, kar-zarar paylaşım sistemi altındaki "Muşaraka" ve "Mudaraba" başta olmak üzere katılım bankalarının karşılaştığı risk yönetimi zorluklarını inceleyecek bir araştırmayı hayata geçirecek. 

Araştırmanın ilk bulgularının 2015'in ilk çeyreğinde ortaya çıkması bekleniyor.  

Açıklamada görüşlerine yer verilen Albaraka Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Adnan Ahmed Yousif, Dünya Bankası ile yaptıkları bu iş birliğinin Albaraka Grubu'nun islami finansal hizmetler alanındaki araştırma ve bilgi düzeyinin artırılmasına yönelik kararlılığını gösterdiğini belirtti. 

 Bu araştırma projesinin türünün ilk örneği olarak, sadece bankacılık işlemlerinde "Muşaraka" ve "Mudaraba"nın kullanımda olduğu birkaç ülkeden bilgi toplamakla kalmayacağını ifade eden Yousif, aynı zamanda bu finansal enstrümanların uygun risk yönetimi için yasal ve düzenleyici ortamın nasıl sağlanması gerektiğini de inceleyeceğini bildirdi. 

Dünya Bankası'nın İslami Finans Başkanı Abayomi Alawode ise sektörün karşı karşıya olduğu en temel sorunlardan birinin kar-zarar sisteminin gelişmesine olanak sağlayacak ortamın sağlanması olduğunu aktardı. 

Albaraka'nın üst düzey yöneticileri ve araştırma ekibi ile yaptıkları görüşmelerin ardından, katılım bankalarının varlıklarının büyük çoğunluğunun borç tabanlı olduğunu ve öz kaynak tabanlı yatırımların (Muşaraka ve Mudaraba) oranının islami yatırım portfolyosunun dikkate değer bir kısmını oluşturmadığını tespit ettiklerini dile getiren Alawode, bu risk ve zorlukları azaltmak için sağlanan destek sisteminin ise ya çok sınırlı ya da hiç olmadığını vurguladı. 

 Alawode, katılım bankacılığı sektöründe öz kaynak tabanlı yatırımların yeterince temsil edilmediğini kaydetti. 

İslami finansal ürünlerin kullanımındaki ileri tecrübelerinden yararlanarak Albaraka gibi İslami finansal kuruluşlar ile işbirliği yapmak istediklerini belirten Alawode, bu kuruluşların içgörülerinin inovasyonu teşvik eden bir çalışmanın yapılmasına ve bu sektörün sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunacağını ifade etti. 

Alawode, katılım bankacılığı sektörünün bu temel sorunlara değinecek yeni araçlar ve yaratıcı ürünler geliştirmek şartıyla, daha fazla büyümenin mümkün olduğu bir seviyeye ulaştığını aktardı. 

 

 

 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir