Allergan'dan Türkiye'ye 100 milyon liralık yatırım

Botox'un üreticisi Amerikan merkezli global ilaç şirketi Allergan, Abdi İbrahim ile iş ortaklığına gitti. Şirket, Türkiye'de göz sağlığı alanında 100 milyon liralık yatırım yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYLİN RANA AYDİN

İSTANBUL - Botox'un üreticisi Amerikan merkezli global ilaç şirketi Allergan, Türkiye'ye 100 milyon liralık yatırım yapacak. Göz sağlığı (oftalmoloji) kategorisindeki ürünlerini ABD, İrlanda ve Brezilya'dan sonra Türkiye'de de üretmeye karar veren şirket, Abdi İbrahim ile iş ortaklığına gitti. Şirket, son teknoloji ekipman yatırımı ve global know-how'ını da sağlayarak Türkiye'de göz sağlığı alanındaki üretim transferini gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Allergan, üç tane terapötik alanda olmak üzere göz sağlığı, medikal estetik ve nöroloji ile üroloji alanında da Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Planlanan üretimin Abdi İbrahim'in İstanbul Esenyurt'taki üretim kampüsü içinde kurulmakta olan özel bir tesiste gerçekleşeceğini dile getiren Allergan Türkiye Genel Müdürü Selim Giray, "İlk imal ürünlerini 2019'da hastaların erişimine sunmayı hedefliyoruz. Bu ürünler göz sağlığı portföyümüzün yüzde 50'sini oluşturuyor. Şimdi de üretimdeki global deneyimimizi, steril üretimdeki en son teknoloji olan C-RABS yatırımı ile birlikte Türkiye'ye getiriyoruz" diye konuştu.

Yıllık 50 milyon flakon, 9 milyon şişe üretecek

Allergan ürünlerinin 90'lı yılların başında distribütör aracılığıyla Türk pazarına girdiğini, 2010 yılı itibarıyla de Allergan İlaçları Tic. AŞ olarak faaliyet göstermeye başladıklarını söyleyen Giray sözlerine şöyle devam etti: "Allergan olarak Türkiye'de göz sağlığı (oftalmoloji), medikal estetik, nörolojik bilimler ve üroloji alanlarında yenilikçi tedavi ve sağlık çözümleri sunuyoruz. Bu doğrultuda en büyük terapötik alanımız olan göz sağlığındaki lokomotif ürünlerimizi Türkiye'de üretmeye karar verdik." Türkiye'de 200'e yakın çalışanı bulunan şirket, yıllık ortalama yüzde 20 ciro artışı sağlıyor.

Türkiye'deki üretimin göz sağlığı kategorisindeki lokomotif ürünleriyle başlayacağını vurgulayan Allergan Global Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Pazarlar Başkanı Marc Princen, "ABD, İrlanda, Brezilya'dan sonra Türkiye steril üretim yaptığımız dördüncü ülke olacak. Yıllık 50 milyon flakon ve 9 milyon şişe üretim kapasitesi olacak. İlk aşamada Türkiye için üretilecek. Abdi İbrahim'de de kapasite artışı olacak" dedi. Steril tesis kurmak zor olduğu için know-how'ların Abdi İbrahim'e transfer ettiklerini belirten Princen, global kalite standartlarında üretim yapacaklarını kaydetti. Dünyada ilaç pazarında 15'inci sırada olduklarını söyleyen Princen şöyle devam etti: "Dünyada 18 bin çalışanımız var. 100'den fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz, 15 milyar dolar civarında gelirimiz bulunuyor. Gelirimizin yüzde 10'unu Ar-Ge'ye ayırıyoruz. Açık Ar-Ge modeli uyguluyoruz, diğer kurumlardan moleküller alarak onları geliştirmeye çalışıyoruz." Marc Prinzen, "Depresyonda Botox tedavisi çalışmalarına başladıklarını, migren gibi tedavilerde de Botox ürününü kullandıklarını söyledi.