Alman perakende devinin yatırımda yıldızı Türkiye

2013’te en fazla yatırımı Türkiye’ye yapan Alman elektronik perakende devi Media Markt, bu yıl da Türkiye’de 10 yeni mağaza açacak. Hedef; ciroda yedinci sırada yer alan Türkiye’yi listede ikinciliğe çıkarmak...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

MÜNİH - Avrupa’nın önde gelen elektronik perakendecilerinden Alman Media Markt, yatırımda önceliği Türkiye’ye verdi. 2013 yılında açılan 45 yeni mağazadan 10’unun adresi Türkiye oldu. Yüzde 25 payla Türkiye, geçen yıl Media Markt’ın en fazla yatırım yaptığı ülke oldu. Metro Group şirketlerinden Alman perakende devi, bu yıl da Türkiye’de yaklaşık 10 yeni mağaza açmayı hedefl iyor.

Türkiye’nin grup için en önemli pazarlardan biri olduğunu ve bu pazarda büyük bir büyüme potansiyeli gördüklerini vurgulayan Media Saturn Holding Uluslararası Satışlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Peter Leisten, hedefl erinin ciroda yedinci sırada yer alan Türkiye’yi listede ikinciliğe çıkarmak olduğunu söyledi.

‘Türkiye pazarına güveniyoruz’

Münih yakınlarındaki Ingolstadt’ta bulunan merkezinde Türk basın mensuplarını ağırlayan Media Markt’ın aynı zamanda Türkiye pazarı sorumlusu Peter Leisten, “Türkiye yatırımda en öncelikli pazarımız. Türkiye’nin potansiyeline güveniyoruz. Geleceği çok parlak. Satın alma gücünün Almanya gibi olacağına inanıyoruz. Büyüyen e-ticaret sektörü ile Türkiye’de online pazarda daha da güçleneceğiz” diye konuştu. Türkiye’deki yabancı rakiplerinin pazardan çekilmesine yönelik açıklama yapan Leisten, “Türkiye’de oyuncu sayısının azalmasında bizim katkımız olabilir. Onlar merkezi yönetimi seçti ve yerelleşemedi. Biz ise yerel yönetim modelimiz sayesinde bu pazarda daha güçlü olduk” dedi. Geçtigimiz yıl Electro World ve Darty, Bimeks bünyesine girmişti.

2014’te Karadeniz’e açılacak

Media Markt Türkiye CEO’su Bülent Gürcan da, 2014 yılında Türkiye’de açılması planlanan 10 mağazadan ilkinin 19 Şubat’ta İzmit’te açılacağını söyledi. Bu mağazanın adeta bir fabrika kadar büyük olacağına vurgu yapan Gürcan, bu yıl Karadeniz’de de mağaza açacaklarını belirtti. Şirket, yeni mağazalarla 2 bin yeni istihdam sağlamayı hedefl iyor. 2013’te Türkiye’de sektörün büyüme ortalaması olan yüzde 20’nin üzerinde büyüme sağladıklarını belirten Gürcan, “2014’te pazarın yüzde 15 büyüyeceğini öngörüyoruz. Bizim büyüme hedefimiz ise yüzde 30” dedi. Gürcan, “2014’te yatırım ve istihdamımızı büyük oranda artıracağız. Agresif büyümemizde e-ticaretle şaha kalkacağız. Ciromuz içinde e-ticarettin payı yüzde10’a ulaşacak. Bu da hızlı ve sağlıklı büyümemizi hızlandıracak” diye konuştu.

Mağaza müdürleri şirket ortağı

Dünya çapında 65 bin çalışan ve 750 mağaza ile 17 ülkede faaliyet gösteren Media Markt, 21 milyar dolara çıkardığı cironsun yüzde 25’ini yurtdışındaki mağazalardan sağlıyor. Yerel yönetim stratejisini benimseyen şirket, her ülkede yerel yönetici tercih ediyor. Her bir mağaza müdürü bir girişimci olarak o iş yerinin sahibi ve şirketin hissedarı konumunda. Sadece İtalya, İspanya, Türkiye ve Rusya’da mağaza müdürleri yasalardan dolayı hissedar olamıyor ancak satışlardan prim alıyor. Türkiye’ye ilk mağazasını 2007’de açan Media Markt,15’i İstanbul’da olmak üzere toplam 37 mağazayla toplamda 145 bin metrekare alanda hizmet veriyor. Şirket, Eylül 2013’ten bu yana ‘çoklu kanal’ stratejisi doğrultusunda mediamarkt.com. tr’den internet satışlarına da başladı. Müşteriler internetten satın alınan ürünleri mağazadan teslim alabiliyor.

BDDK onay verirse ‘hediye kartı’na geçeriz

Media Markt Türkiye CEO’su Bülent Gürcan, kur artışının sektörü çok olumsuz etkilemediğini söyledi. Taksitli satışlara getirilen kısıtlamanın da satışlara büyük etkisi olmadığını ifade eden Gürcan, telefon satışları kısmında ise büyük sıkıntı yaşandığını dile getirdi. Bu konuda bir banka ile tüketici kredisi için anlaştıklarını ifade eden Gürcan, 5 mağazada kredi verdiklerini söyledi. Gürcan ayrıca, BDDK’ya yazı gönderdiklerini ve onay aldıkları takdirde diğer bazı perakendeciler gibi ‘hediye kartı’ uygulamasına da geçeceklerini söyledi. Gürcan, taksitsiz uygulamaya rağmen, Sevgililer Günü’nde satışlarından umutlu olduklarını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir