Altınyağ'dan 34 milyon dolarlık varlık satışı

İzmirli Altınyağ, Sodrugestvo Group'a 34 milyon dolarlık varlık satışı yaptı. Altınyağ, bu satıştan gelecek para ile yeni yatırımlara odaklanacağını duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir'in köklü sanayi kuruluşlarından Altınyağ Kombinaları A.Ş, Avrupa'nın en büyük yağlı tohum kırımı ve tarımsal emtia ticaret şirketi Sodrugestvo Group S.A ile 34 milyon dolarlık varlık satışı için niyet mektubu imzaladı.

Lüksemburg'da gerçekleştirilen imza törenine Altınyağ Kombinaları A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmed Nureddin Çevik, Sodrugestvo LLC Yönetim Kurulu Başkanı Alexandre Luchenko ile her iki şirketin üst düzey yöneticileri katıldı.

Altınyağ'dan Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, "20.11.2017 tarihinde alınan Yönetim Kurulu kararına istinaden yapılan görüşmeler neticesinde Lüksemburg merkezli Sodrugestvo Group S.A ile, Şirketimiz Altınyağ'a ait Gayrimenkul ve Makina Parkının tamamı ile, İştirakimiz Gürtaş Tarım Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş.'ye ait Gayrimenkul ve Makina Parkının tamamı KDV hariç 34 milyon dolara satışı yapılmak üzere niyet mektubu imzalanmıştır" denildi.

Niyet mektubuna göre, önümüzdeki 3 aylık süreçte teknik, hukuksal, vergisel, çevre, finansal, legal konularda inceleme yapılacak. Yapılacak incelemelerin olumlu sonuçlanmasından sonraki 3 aylık dönemde de devir işlemleri için yapılacak resmi prosedür ile süreç tamamlanacak.

Actera Group, Gratis'e ortak olduActera Group, Gratis'e ortak oldu

2 yıldır birlikte çalışıyorlar

Artı Yatırım Holding, Altınyağ'ı 2012 yılında satın almış, stratejik bir kararla farklı sektörlerin kullanacağı sanayi yağları ile küspe üretimine yoğunlaşmaya karar verilmişti.. Bu karar doğrultusunda 4 yılda 20 milyon dolar yatırım yapılarak fabrika tamamen yenilenmiş ve yapılan yenilemelere ek olarak 400 ton/gün kapasiteli yeni bir yağlı tohum işleme/ham yağ ve küspe üretim tesisi oluşturulmuştu.

Altınyağ Sodrugestvo Group S.A' nın Türkiye iştiraki ile 2015 yılında 4 milyon dolarlık 2017 yılı Haziran ayında da 2 yıl süreli 16 milyon dolar tutarında (1 milyon doları artı opsiyonlu) Yağlı Tohum Fason İşleme Sözleşmesi imzalamıştı. Her iki şirket 2 yılı aşkın bir süredir yaptıkları "iş ortaklığı" çerçevesinde birbirlerini tanıyor.

Altınyağ 20 Kasım 2017'de KAP'a gönderdiği açıklamada, Altınyağ'ın uluslararası tarımsal emtia şirketleri ile şirket satışı, duran varlık satışı ve stratejik ortaklık kurulması konularında görüşmelere başlamasına karar verildiğini duyurmuş ve söz konusu satış, duran varlık satışı ve stratejik ortaklık görüşmeleri sürecinde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Dikkaya'nın görevlendirildiği belirtilmişti.

"Yeni yatırımlar yapacağız"

Etiler Marmaris markasının da sahibi olan Altınyağ'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmed Nureddin Çevik, yaptıkları yatırımla İzmir ve Türk ekonomisine Altınyağ gibi istihdam yaratan bir değeri kazandırdıklarını belirterek, "Altınyağ varlıklarının satışından elde ettiğimiz gelir ile önümüzdeki dönemde gıda ve gayri menkul alanında yatırımlar yapmayı, var olan yatırımlarımızı güçlendirmeyi ve büyümeyi hedefliyoruz" dedi.