Ambargolu Rusya'da 2 yeni stadyuma 'şut attı'

Rusya’ya AB ambargosunun işlerine yarayacağını söyleyen Anel Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Batukan, Moskova ve Katar’da 2’şer stadyumun ışıklandırma ve elektrik tesisatı için teklif verdiklerini anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ozlem_ermis_beyhan-017.jpg

Dev projelere odaklanan Anel Grup 2013’teki yüzde 58 büyümeden sonra 2014’ü yüzde 20’lik büyüme ile kapatmayı planlıyor. Anel Grup Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Batukan, teklif verdikleri projeleri anlatırken, Vietnam, Katar ve Rusya’da takip ettikleri projelere dair heyecanlarını gizlemiyor. Grubun halen birinci yarıyıl sonu itibariyle elinde toplam 507 milyon dolarlık kalan iş bulunuyor. Batukan, Rusya’ya AB ambargosunun işlerine yarayacağını, Moskova ve Katar’da 2’şer stadyumun ışıklandırma ve elektrik tesisatı için teklif verdiklerini anlatıyor. Anel, Vietnam’ın yeni dev havalimanı için teklif vermiş. Boğaz Köprüsü seyir terası için de çalışma tamamlanmış. Anel Grup; amiral gemisi olan Anel Elektrik ile ağırlıklı olarak elektromekanik taahhüt alanında hizmet veriyor. Grup gelirinin yüzde 95-96’sını taahhüt işinden elde ediyor. 1986 yılında, bir elektrik mühendislik firması olarak kurulan Anel Elektrik, 2006’da önemli bir karar alarak yurtdışına odaklanmayı strateji olarak benimsemiş. Kahire ve Doha havalimanları ile bu strateji hayata geçirilmiş. Şirketin 2 bin 200 çalışanı var bugün ve cironun yüzde 80’i yurtdışı işlerden geliyor. 

Nükleer için bütçe çalışmaları yaptı 

Anel, yüzünü yurtdışına çevirmiş ama Türkiye’de 3’üncü köprü ile yakından ilgili. Batukan, Türkiye’de izledikleri projeleri şöyle anlatıyor: “3. köprüde çevrenin aydınlatılması için mobilizasyon elektriği, köprünün elektriği için alt yüklenici olarak Hyundai ve SK ile görüşüyoruz. Bir de seyir yeri öngörülüyor. 300 metrede döner bir seyir terası mı olacak, yemek mi olacak... Köprünün aydınlatması için henüz bir tasarım gelmedi, ama temaşa alanı için teklif verdik. Onu inceliyorlar. Marmaray’ın devamında istasyonlar var. Toplam 4 istasyonu yaptık zaten, devamında Halkalı-Pendik’e giden kısmı İspanyol OHL aldı. Onlarla da görüşüyoruz. Hastane projelerini takip ediyoruz. Nükleer santral projeleri için bütçe çalışması yapıp verdik.” 

3. havalimanında daha proje yok 

Anel Grup havalimanları ile büyüyen bir grup. Türkiye’de Ankara, İstanbul, İzmir, Adıyaman, Erzincan, yurtdışında Kahire, Hamad, Abu Dabi, Tifl is, Batum Havalimanları... TAV’la hiçbir organik bağları yok ama iş kültürleri uyduğu için sık sık birlikte çalılışıyorlar. Şimdi 3’üncü havalimanı da radarda. “İstanbul’un üçüncü havalimanında daha proje yok ortada. Şu anda dolgu işiyle uğraşıyorlar. Daha bir şantiye, inşaat yok. Bizim çalışabilmemiz için tasarımın yapılması, bizim onun üzerinde çalışıp teklif vermemiz gerek. Daha öyle bir aşama yok” diyen Batukan, süreci takip ettiklerini belirtiyor ve ekliyor: “Bu kadar büyük bir projeyi yapacak Türkiye’de çok şirket yok ama süreçte bu birikim ne kadar etkili olacak, bunu bilmiyorum.” 

Atatürk Havalimanı’nda kargo bölümünün kaldırılıp 5 körüklük bir ilavenin yapılacağını, büyük uçaklar için planlanan 100 milyon euroluk bu yatırımın DHM’den onay sonrasında başlayacağını anlatan Batukan, buranın ayrı bir girişi olacağını düşünüyor. Bu yatırım gibi, TAV’ın katıldığı LaGuardia Havalimanı ihalesini de heyecanla izliyorlar. Kısa süre içinde belli olabilir sonuç. Batukan, “Son ikiye kaldılar, rakipleri güçlü ama ihaledir belli olmaz” diyor. Kuveyt Havalimanı için de teklif vermiş Anel. Çok büyük bir proje bu, Anel için tek disiplinde 350 milyon dolarlık bir iş... 

Anel, Doha’da birlikte çalıştığı Taisei firması ile ile Marmaray projesinde de çalışmış. Şimdi Marmaray’ın kara geçişi yapılıyor. “Yapı Merkezi ile görüşüyoruz. Henüz bir dizayn olmadığı için çalışıp teklif veremedik” diyor Batukan. Marmaray’ın tüm tesisatını yapan şirketin Japonlarla “elektriği tutmuş”. Japon devlet kredisi ile çalışan firma ile Sri Lanka, Myanmar ve Ho Chi Minh City havalimanları için teklifl er verilmiş. “Ho Chi Minh City, 10 milyar dolarlık bir proje. Parlayan bir destinasyon ve Çin’e karşı alternatif bir üretim merkezi Vietnam. Bu bölgede ciddi bir altyapı yatırımı söz konusu.” Batukan, Katar’da süren 5 metro projesi ihale sürecinin 4’ünün içinde olduklarını söylüyor. Yine büyük yürüyor. Batukan, 2020 Expo hazırlıklarının Dubai’de hareketlilik yarattığını anlatıyor. 

Rusları Bakü'ye götürüp iş gösterdi 

Anel’in şu anda en çok önemsediği projelerden biri Tekfen İnşaat ile yürüttüğü Bakü Olimpiyat Stadyumu. 24 ayda bitirilen 70 bin kişilik bu stadın tamamlanmasına 3 ay kalmış. Stadın önemi, bölgede yeni yapılacak stadyumlar için kapıyı açacak olması. Batukan şimdilerde en heyecanla izledikleri projelerin Rusya’da düzenlenecek 2018 Dünya Kupası için yapılacak 7 stad ihalesi olduğunu belirterek devam ediyor: “Dinamo Moskova stadı için de görüşme yapıyoruz. Bakü’ye götürüp gösterdik. Şimdi dökümanları hazırlanıyor. Rusya’daki Dünya Kupası için yapılacak statlardan birine teklif gönderiyoruz. Hedefimiz en az 2 stat yapmak. Katar’da da 2022 Dünya Kupası var. Hedefimiz 2 stat da oradan almak. Projeler çok. Katar’ın 60-70 otele daha ihtiyacı var.” 

AB- Rusya ambargosu bu ihalelerde Türk müteahhitlere yarar mı? 'Yarar' diyor Batukan. Türk müteahhitler zaten Rusya’da kendini ispat etmiş durumda. Batukan, “Rusya’da bir ihalede bugün biz bir Alman firma ile kalırsak, Alman’ın bizden ucuz olma şansı da yok zaten, doğal olarak bizim alma şansımız yüksek” diyor. Batukan bu noktada Rusların, petrol fiyatının hızla düştüğü bugünlerle 'yerli' hassasiyetinin arttığını vurgulayarak, “Biz de ihalelerde Rus ürünlerini kullanmaya dikkat ettik, daha hızlı onay alırız diye” vurgusu yapıyor.

Projelere eleman bulmak zorlaşacak

“Körfez’de para var. Dubai, Katar... Katar bölgesinde 1.6 milyar dolarlık teklifimiz değerlendiriliyor şu anda. Yüzde 10-15 desek demek ki 200 milyon dolarlık bir iş oradan kapabiliriz. Umman da ilgimizi çekiyor. Bu ülkeler dışında dünyada projelere kaynak bulmanın zorlaştığı bir döneme girdik. Türkiye’de de ne kadar kaynak var tartışılır. Yani projelere kaynak bulunuyor şimdi ama bulunan kaynak uygun kaynak mı, pahalı kaynak mı, paranın bol olduğu dönemde bulunan kaynak mı, yarın bu paralar geri çekildiği zaman onların devam edişi ne şekilde olacak? Avrupa Yatırım Bankası gibi yerlerden alınan kaynakların sağlamlığı elbette piyasadaki para çekilse de geçerlidir. Şu anda Çukurova Havalimanı projesi var ama sorunu var, kredisini revize edemedi, inşaat süresi dolmak üzere. Süre uzatım talebinde bulunacak ya da Bodrum’da olduğu gibi ana yüklenici değiştirilecek. Para bulmak biraz daha zorlaşacak projelere, öyle görülüyor. Almanya da daralıyor ve Almanya’nın daralması çok etkiliyor dünya ekonomisini.”

Bulgaristan’da güneş enerjisi santrali kurdu 

Anel, güneş enerjisi sektörüyle yakından ilgili. AB standartlarında güneş modülü üretimi yapan Anel Enerji Çin’in yoğun rekabeti sonrası üretimden çekilmiş. Şimdi anahtar teslimi güneş santrali kuruyor. Türkiye’nin en büyük lisanssız güneş santralini Malatya Üniversitesi’ne yapıyor şirket. 5 MW’lik bir santral bu. Lisans başvurusu yapılmış, şirket Konya’daki arsalarında güneş enerjisi üretmek için santral kurmak için de gün sayıyor. Batukan, “Ama bu lisansları beklemeden biz Bulgaristan’da 3 tane lisans alıp üretime başladık. Oradaki tarife çok iyiydi. 25 euro/cent. 10 milyon euroya yakın bir yatırım yaptık. Bulgaristan’da 5.2 MW toplam kapasitemiz var. Yenilenebilir enerjiye çok kolay kredi bulabiliyorsunuz” diyor.

Ümraniye’deki binayı kira geliri için yapmadık

“Ümraniye’de 2 katını bizim kullandığımız binamızı kendimiz yaptık. Fiber optik dolaşıyor, güneş enerjisi de kullanılıyor bu binada, su arıtma da yapılıyor. Tüm bilgi ve birikimimizi kullandık” diyen Batukan, binaya talep olduğu haberleri ile ilgili “Biz teklifl ere açığız. Bu binayı kira geliri elde etmek amacıyla yapmadık. Kurumsal kültürümüze uygun, bildiğimiz teknolojileri uyguladığımız bir yapı. 2 katı bize uzun vadede kiralanmak üzere teklifl er değerlendirilebilir” yanıtı verdi