Anadolu Grubu, bir şirketle daha ortaklık planlıyor

Japon otomotiv devlerinden Isuzu ile Türkiye'de üretim yapan Anadolu Grubu, yeni bir markayla daha iş birliği yapmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Otomotivde Anadolu markasını ön plana çıkarmayı amaçlayan Anadolu Grubu, bu konudaki çalışmalarını hızlandırdı. DÜNYA'ya konuşan Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, “Yeni projelerimizde her türlü işbirliğine bakıyoruz. Çalışmalarımız başladı. Sonuçlandığında sizinle paylaşacağız” dedi.

İhracatta Avrupa'da gidilmedik yer kalmadı

Anadolu Isuzu, Türkiye'de 5 farklı segmentte 25 model üretimi yapıyor. Üretimde en fazla pay yüzde 25 ile midibüste. İkinci yap ise yüzde 12 ile pick-up'ta. Şirket ayrıca, kamyon, kamyonet ve otobüs üretimi de yapıyor. Anadolu Isuzu’da çalışan sayısı ise 823 kişiye ulaştı. 2016 sonu cirosu yaklaşık 830 milyon TL. Şirketin üretim kapasitesi ise tek vardiyada 19 bin adet olarak gerçekleşiyor. 2016 yılında toplam 5 bin 240 adet araç üretildi, bu araçların 666 adedi ihraç edildi. Şirket bir yandan Isuzu ile olan ortaklığını yeni projelerle güçlendirirken, diğer yandan da yeni işbirliği fırsatlarını değerlendiriyor.

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, şu anda 30 küsür ülkeye ihracat yapan şirketin yeni pazar arayışlarını hızlandırdığını söyledi. Yılsonunda ihracatta yüzde 20 büyüme beklediklerini ifade eden Arıkan, “Doğusu ve batısıyla Avrupa'yı tamamladık. Bir-İki eksik ülke kaldı ki onlar da çok büyük eksikler değil. Geçmiş yıllarda daha stabil durumda olan ihracat portföyü, yeni distribütör atamaları ile birlikte ivme kazandı. Anadolu Isuzu’nun tüm segmentlerindeki ihracat faaliyetleri, son 10 yılda 400 milyon euronun üzerinde gerçekleşti. Burada ihracat faaliyetlerimizin lokomotif görevini üstlenen yurdışındaki distribütörlerimiz ile sinerjik işbirlikteliklerine büyük önem veriyoruz. Yeni distribütör anlaşmaları için Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da çalışmalar kesintisiz olarak sürdürülüyor” dedi. Yapılan önemli yatırımlarla Ar- Ge'de çok önemli bir noktaya geldiklerini vurgulayan Arıkan, burada 100'e yakın çalışanları olduğunu ancak, bu sayının yeni projelerle artacağını söyledi.

Isuzu'nun yeni kamyonunu Türk mühendisler geliştirdi

Arıkan, "Ar-Ge Merkezimiz 2016 yılında patent konusunda verimli bir yıl yaşadı. 71 patent ve 25 tasarım tescil başvurusu yaptık. 2016’da hedeflenen seviyenin 3 katı üzerinde patent başvurusunda bulunduk.” Yeni bir gelişme olarak kendi Ar-Ge merkezlerinde geliştirdikleri 10 tonluk kamyonu Isuzu için üretmeye başladıklarını anlatan Arıkan, "Isuzu için yurtdışına kamyon üretiyoruz. Ukrayna ile başladık. Bu yıl İsrail, gelecek yıl ise Avrupa'ya kamyon ihracatı yapılacak” diye konuştu.

Pick-up model Yeni D-Max'in lansmanı yılsonunda

Arıkan, yılsonunda iki önemli lansman yapacaklarını açıklayarak, “Bu yıl pick-up segmentindeki iddiamızı artıracak olan Yeni D-Max ve yeni toplu taşıma aracımızın lansmanları olacak. Yeni pick- up çok daha donanımlı olacak. Yeni motor kullanıcıya daha ekonomik bir çözüm sunacağız. Ayrıca yeni bir 8 metre dizel otobüs çalışmamız var. Yılsonunda bitiyor. Full alçak tabanlılığı ile toplu ulaşıma çok uygun bir araç. Alçak taban, alçak giriş özellikle orta büyüklükteki şehirlerde ulaşım sorununa çözüm getirecek” dedi.

Yüzde 100 elektrikli otobüs üretecek

Şirketin en önemli gündemlerinden biri de elektrikli otobüs üretimi. Tuğrul Arıkan, “Dünyada toplu taşıma araçlarında önemli bir aşamaya imza atarak, 24 metre uzunluğunda, çift körüklü ve 300 yolcu taşıma kapasitesine sahip elektrikli toplu taşıma aracımızı geliştirmeye başlıyoruz. Akıllı mobilite sistemine sahip elektrikli toplu taşıma araçlarımızın, düşük yatırım ve işletim maliyetleriyle kentlerin ulaşım sorununa çare olacağına inanıyoruz. Araçlarımız şarj edilebilen akülerle yüzde yüz elektrikli olarak hizmet verecek. Üst taraftaki solar paneller sayesinde güneş enerjisiyle de aracın klima ve belli başlı elektrik akımına ihtiyaç duyan donanımlarına güç üretecek. Türkiye akıllı mobiliteye adapte olmalı ve biz bunu kendimize bir misyon olarak görüyoruz” diye konuştu.