Anapet yerli sarnıç vagon üretimi için düğmeye bastı

Demiryoluyla akaryakıt taşınmasını sağlayan sarnıç vagonu ithalatına, 2020 yılına kadar getirilen yasaklama, bu araçlarla taşımacılık yapan Lokal Enerji bünyesindeki Anapet’in söz konusu ürünleri Türkiye’de üretme yönünde yatırım kararı almasını sağladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEREN GÖKÇE

ANKARA - Demiryoluyla akaryakıt taşınmasını sağlayan sarnıç vagonu ithalatına; “Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliği”nin bir maddesinde yer alan “ithal edilecek yurt içinde üretimi mümkün olan yük ve yolcu vagonlarının 1/1/2020 tarihine kadar tescil işlemi yapılmaz” maddesiyle getirilen yasaklama, Lokal Enerji bünyesindeki Anapet’in bu ürünleri Türkiye’de üretme yönünde yatırım kararı almasına yol açtı.

Karayoluna oranla daha güvenli ve uygun fiyatlı taşıma aracı olan sarnıcın, Türkiye’de üretme kararı aldıklarını belirten Lokal Enerji Genel Müdürü Ertan Sulayıcı, Milli Savunma Bakanlığı ve TÜPRAŞ’ın kendi sarnıçlarıyla taşıma yaptığını, Anapet’in ise 46 adet kendi öz mal sarnıç vagonları yanı sıra TCDD’den kiraladıkları sarnıç vagonlarla dışarıya hizmet veren birkaç firmanın başında geldiklerini söyledi.

Tehlikeli ve tehlikesiz maddelerin yurtiçi ve yurtdışında taşınması ve depolanması faaliyetlerini yürüten Anapet’in temel olarak demiryolu ile akaryakıt taşımacılığı yaptığını belirten Lokal Enerji Genel Müdürü Ertan Sulayıcı, bu konuda Türkiye’de kat edilecek çok yolun olduğunu bildirdi.

Halen yoğun olarak Milli Savunma Bakanlığı ve TÜPRAŞ’ın kendi sarnıçlarıyla akaryakıt taşımacılığı yaptığını akaryakıt dağıtım sektöründe ise BP ve OMVPO’nun ithal ettikleri ürünün bir kısmını demiryolu kullanarak taşıdığı bilgisini veren Sulayıcı, bu taşımaları da Anapet’in de dahil olduğu birkaç firmanın yaptığını kaydetti.

Bünyesinde 46 sarnıç bulunuyor

Halen Anapet’in kendisine ait 46 sarnıçla taşımacılık yaptığını bildiren Ertan Sulayıcı, demiryoluyla yapılan taşımacılığın güvenlik ve düşük navlun maliyeti yönüyle karayoluna oranla daha avantajlı olması nedeniyle Avrupa Birliği'nde tercih edilen bir taşıma olduğunu aktardı. Sulayıcı, ülkemizde de demiryolu taşımacılığının toplam taşımacılık içindeki payının artması için özel gayret sarf edilmesi gerektiğini, akaryakıt taşımacılığının ise hem güvenlik hem de ekonomisi nedeniyle buna fazlasıyla katkı sağlayabileceğini, bu nedenle iştirakleriyle yıllardır faaliyet gösterdikleri akaryakıt sektöründe gelişmeye çok açık gördükleri bu alanda yatırım kararı aldıklarını söyledi.

Sektörün gelişmesi için TCDD’nin ciddi yatırımlar yaptığını, kendilerinin de bu yönde hareket ettiğini ifade eden Sulayıcı, “Demiryollarına yapılacak yatırıma uygun şekilde biz de yatırımlarımızı büyütmek istiyoruz” diye konuştu. Bu kapsamda yeni yapılan lojistik köylerde tesisat kurarak yer almak istediklerini dile getiren Ertan Sulayıcı, “Akaryakıt taşımacılığı, kuru yük taşımacılığından farklı olarak tesisat gerektiren bir taşımacılık, yani ürünü, paketi alıp bir yere koyamıyorsunuz. Bunu mutlaka kara tankerlerine veya diğer tesislere aktarmak için ilave kollektör, pompa, borulama ve dolum kolları gibi tesisata ihtiyaç var. Yani entegre bir sistem kurulması gerekiyor” dedi.

Müşterilerden gelen yoğun talep üzerine, TCDD’ye ait 100’e yakın sarnıcı sürekli kiraladıklarını belirten Ertan Sulayıcı, bir süre önce sarnıç ithalatının yasaklanması üzerine, Türkiye’de üretime yönelik yeni bir arayışa girdiklerini, gerekirse bu yönde yatırım yapma hazırlığında olduklarını söyledi.

Diyarbakır’daki aktarma istasyonuyla navlun maliyetini düşürdü

Kırıkkale-Yahşihan’daki kendilerine ait iltisak hattı olan bir aktarma istasyonu yatırımın da tamamladıklarını, kısa süre içinde hizmete sokacaklarını ifade eden Ertan Sulayıcı, başka şehirlerde de bu yatırımı gerçekleştireceklerini bildirdi. Ankara ve Diyarbakır’da iki akaryakıt deposu ile hizmet sunduklarına değinen Sulayıcı, Diyarbakır’da demiryolu aktarma tesisi sayesinde navlun maliyetini düşürerek çevredeki 12 ile avantajlı ürün servis ettiklerini bu yolla nihayi tüketiciye güvenli ve ekonomik akaryakıt sunumu için katkı vermiş olduklarını söyledi.