Ankara’dan dünyaya 3D gözlük

GFDS, gerçek dünya ile sanal dünyayı birleştiren ‘artırılmış gerçeklik’ ve ‘sanal gerçeklik’ çözümleri ile savunma sanayii , inşaat ve turizme katkı sağlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ

ANKARA - 3 boyutlu animasyon film3 boyutlu animasyon film çözümleri sunan Global Future Desings & Solutions AŞ (GFDS), gerçek dünya ile sanal dünyayı birleştiren ‘artırılmış gerçeklik’ ve ‘sanal gerçeklik’ çözümleri ile savunma, eğitim, sağlık, mimari, turizm gibi alanlarda gerçeklik hissi veren yazılımlar geliştiriyor. Yeni nesil gözlükler ve 3 boyutlu ekranlarla desteklenen sistem sayesinde kullanıcılar 3 boyutlu görüntülerin içine girebiliyor ve istediği gibi dolaşabiliyor. Örneğin; bir konut projesinde örnek daire yapılmasına gerek kalmadan artırılmış gerçeklikle çizimi yapılarak, özel gözlüklerle evin içindeymiş gibi gezilebiliyor. 

Geleceğin teknolojilerine 3 boyutlu çözümler sunmak amacıyla kurulan GFDS AŞ’nin CEO’su Mert Oğuzata, şirketin 2013 yılında kurulduğunu, genç ve dinamik bir şirket olduklarını belirtti. Uzun yıllar ABD’de dünyanın önde gelen teknoloji firmalarında çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndüğünü belirten Oğuzata, genç dinamik ekibiyle bugün, ürün ve projelerini profesyonel şekilde tanıtmak ve pazarlamak isteyen müşterilerine en üst gerçeklikte 3D görsel çözüm hizmeti sunduklarını söyledi. 

"Dünya görselliğe gidiyor" 

Dünyanın görselliğe doğru gittiğini, bu kapsamda 3 boyutlu görsellikte çok kuvvetli olmak gerekitğini vurgulayan Oğuzata, bu kapsamda kurdukları animasyon altyapısı sisteminin ABD’de sinema sektöründeki dreamworks ile aynı olduğunu anlattı. Görüntülerin alındığında gerçekliği ile ayırt edilemediğini kaydeden Oğuzata, “Gerçekçi render (canlandırma) alıp animasyonlar yaptık. Bunun üzerine yazılım ekledik, similasyon, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve ileri teknolojiler diye. ABD’de bir ürün çıkmaya yakın New York’a gitmeden bize geliyor. Bugün dünyanın teknoloji merkezi olan Silikon Vadisi'nde bir ürün geliştirmeye çalışılırken biz de buradan bir ürün çıkarıp onlarla yarışabilecek bir noktaya geldik. Rekabet ortamı oluşuyor ve artık bu arenada ‘biz de varız’ diyoruz. Dünyada bazı teknolojileri ilk olarak uygulama, geliştirme fırsatı elde ediyoruz” dedi. 

ABD’de ofis 

Oğuzata, ABD’de mayıs ayı gibi ofis açmayı planladıklarını, ofisin tasarım ve satış üzerine olacağını vurgulayarak, “Amacımız Türkiye’den milli bir ürün yapıp, dünyaya milli ürünler satmak ve Türkiye’den de bir dünya markası yaratmak” dedi. Oğuzata, 2017-2018 hedefl erinin başında ‘artırılmış gerçeklik’ ile ‘sanal gerçeklik’ gözlüklerini ve ileri teknoloji cihazlarını yerli olarak üretmek olduğunu söyledi.

TED’e çok boyutlu eğitim sistemi 

Sağlık, savunma, turizm, eğitim, mimari gibi alanlarda proje yürüttüklerini kaydeden Oğuzata, bu konuda Harward Üniversitesi Hastanesi ile çalışma yürüttüklerini söyledi. TED Koleji ile de görüşmeler yaptıklarını ifade eden Oğuzata, "Eğitim alanında GFDS Akademi adı altında ileri teknolojiler ile 3D eğitim sistemi geliştirip, daha sonra bunu online eğitim olarak hayata geçirerek yurtdışından öğrencileri çekebilmeyi hedefl iyoruz” dedi. 

Savunma sanayii sektöründe artırılmış gerçeklik ve görüntü işleme üzerine projeler yaptıklarının altını çizen Mert Oğuzata, IDEF fuarında yer alacaklarını ve ileri teknoloji çözümlerini sergileme fırsatı bulacaklarını belirtti. Turizm sektöründe de çalışmalar yürüttüklerini belirten Oğuzata, otel tanıtımlarını sanal gerçeklik gözlükleriyle yapmayı planladıklarını belirtti. Tüm sektörlerde farklı çözümler sunmak üzere Samsung ile görüşmeler yaptıklarını kaydeden Oğuzata, OSTİM ile personel nitelikli eğitime yönelik artırılmış gerçeklik programı yaptıklarını söyledi. 

2 milyon dolarlık yatırım 

Donanım konusunda 2014-2015 yıllarını kapsayan 2 milyon dolarlık bir yatırımın söz konusu olacağını belirten Oğuzata, "Türklerden oluşan, gerçekten yabancının parmağının değmediği bir firma olmak istiyoruz. Tersine beyin göçü yaratmak istiyoruz. Dünyada ileri teknolojiler piyasasında biz de varız demek istiyoruz" diye konuştu.

Artırılmış gerçeklik nedir? 

Artırılmış gerçeklik, gerçek nesnelerin görüntülerinin bilgisayarlar tarafından üretilen grafik, ses, video ve konum verileriyle gerçek zamanlı olarak zenginleştirilmesi anlamına geliyor. En iyi örneklerinden biri kısa süre önce geri çekilen Google Glass’tı. Otomotivden film sektörüne, eğitimden oyuna kadar çok geniş kullanım alanına sahip. Sanal gerçeklik de denilen bu alanda gözlük patlaması yaşanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir