Aras'ın elektrikli araç sayısı 39'a yükseldi

Aras Kargo'nun filosuna 30 yeni yüzde yüz elektrikli araç katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Aras Kargo, yüzde 100 elektrikli araç sayısını 39'a yükselttiğini duyurdu.

Aras Kargo filosuna 30 yeni elektrikli aracın katılmasına ilişkin düzenlenen toplantı, Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Evrim Aras ile BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Elektrikli araçlar ve Aras Kargo çatısı altında yapılan diğer çalışmalarla ilgili bilgi veren Aras, Türkiye'nin en geniş elektrikli ticari araç filosuna sahip olduklarını söyledi.

Şirketlerin en büyük sorumluluğunun çevreye ve insana dost teknolojileri deneyimleyerek, kendi iş yapış biçimlerini verimlilik üzerine inşa etmeleri olduğunu belirten Evrim Aras, şunları kaydetti:

"Sektörümüz doğası gereği çevreci değil ne yazık ki. 3 bin 320 aracımızla Türkiye'yi karış karış dolaşıyor, günde 400 bine yakın gönderi taşıyoruz.  Doğada önemli miktarda karbon ayak izi bırakıyoruz. Bir günde tüm filomuzu doğa dostu teknolojiyle yenileyemeyiz elbet ama bir yerden başlamamız gerekiyordu. 2011'de attığımız adımı, verimliliğinden emin olunca 2014'te ilerlettik ve 5 milyon liralık maliyet yükünü  üstlendik. Bugün 39 aracımız özellikle büyük şehirlerde müşterilerine gönderilerini doğayı mümkün olduğunca koruyarak teslim ediyorlar."

Aras Kargo'nun attığı bu doğa dostu adımla elektrikli araçların ortalama araç ömrü olan 8 yılda 5 bin 787 ton karbon salınımına engel olmuş olacağına dikkati çeken Aras, bunun da  doğaya yaklaşık yeni 18 bin ağaç dikilmesi halinde yaratacağı faydaya eşit olduğunu söyledi.

Elektrikli araçların İstanbul'un dışında Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli'nde de hizmet vereceğini belirten Aras, doğa dostu adımlarından birinin de filo gençleştirme olduğuna dikkati çekti. Evrim Aras, "Mevcut araç filomuzda 430 aracı yeniledik. Kalan yaşlı araçların gençleşmesi adına yatırım planlarımızı 2015'te de sürdüreceğiz. Bir yandan elektrikli araçlarla çevreye olan duyarlılığımızı gösterirken aldığımız yeni araçlarla da karbon salınımını minimuma indirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Aras, Avrupa'nın aksine şu anda elektrikli ticari araçlar için vergi avantajı sağlanmadığına da değinerek, "Devletin, gerek çevreye gerekse ekonomiye olan pozitif katkısını göz önünde bulundurarak elektrikli araçlar için bazı teşvikler  sağlaması gerektiğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Elektrikli araçların özellikle filo yönetiminde yaygın kullanılmamasının altında yatan nedenlerden birinin, müşterilerin şarj ünitelerinin yaygın olmayışına karşı tedirginlik duyması olduğunu da anlatan Aras, gerekli çalışmaların yapılması halinde, doğa dostu uygulamanın büyük şirketler tarafından cazip hale gelebileceğini vurguladı.  

BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner de  elektrikli araç kullanmanın ekonomiye getirdiği faydalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Firmaların ilk aşamada belli adetlerle oluşturdukları elektrikli araç filolarını, yapılan denemelerden elde ettikleri sonuçların ardından genişletme yoluna gittiklerini dile getiren Boyner, şunları anlattı:

"Aras Kargo farklı yük kapasitelerine sahip 9 adet araç ile oluşturulan ilk elektrikli araç filosundan edindiği deneyimlerinde verimlilik ve kullanım kolaylığı boyutlarında sergilenen performans neticesinde , BD Otomotiv ile 30 elektrikli aracı daha filosuna katma konusunda anlaşmaya vardı. Böylelikle Aras Kargo Türkiye'nin en büyük elektrikli ticari araç kullanan şirketi haline geldi. 400 elektrikli aracımızın bugüne kadar katettiği yol 20 milyon kilometreye ulaştı. Bunun sağladığı güven ve tecrübe ile BD Otomotiv olarak hedefimiz 2014 yılı içerisinde Aras Kargo ve diğer müşterilerimizin de filolarındaki elektrikli araç sayısını arttırmak suretiyle doğaya ve insana saygılı bu araçların konvansiyonel araçların yerini daha fazla almasını sağlamak olacak."

Aras Kargo Çevre Karnesi

Toplantıda Aras Kargo'nun "Çevre Karnesi" şu şekilde özetlendi:

" Yüzde 100 elektrikli 9 araca ek olarak yeni 30 araç alındı. 430 yeni araçla filo gençleştirildi. Enerji verimliliği konusu ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi entegre edildi. Minimum emisyon hedefiyle Hat Optimizasyon Projesi hayata geçirildi. Tüm Aras Kargo şubelerine atık kâğıtların değerlendirilmesi için geri dönüşüm kutuları yerleştirildi. Tüm kargo poşetleri doğada çözünebilir özellikli malzemeye göre basıldı ve dağıtıldı. Elektrik tüketimlerinin azaltılmasına yönelik olarak led aydınlatma ve fotosel sistemlerine geçildi, yüzde 25 enerji tasarrufu sağlandı. Şebeke suyu kullanımında tasarrufa gidilmesi için debilimitörlü armatürlerin kullanımına geçildi, yüzde 25 su tasarrufu sağlandı.  

Şube tabelalarına zaman ayarlı aydınlatma sistemi takıldı. Şubelerde doğada yüzde 100 çözünür malzemeden yapılan malzemeler kullanılıyor. Boğaziçi Transfer merkezinde atık toplama ve su arıtma tesisi kuruldu. Sadece 2013 yılında toplanan atık miktarı 265 ton oldu. Transfer merkezlerinde kullanılan forklift ve transpaletlerde akülü sisteme geçildi. Transfer merkezlerindeki ısıtma sistemleri elektrikli sistemlerden doğalgazla çalışan sistemlere çevrildi. Küresel ısınmayla mücadele etmek için ÇEKÜL Vakfı'yla birlikte 'Yeşile Hayat Hayata Yeşil' kampanyası hayata geçirildi. Kampanya kapsamında bugüne kadar 138 bin ağaç dikildi. Kırtasiye malzemelerinin tüm Türkiye genelindeki yapıda merkezi satın alınması kararı ile yüzde 20 kağıt tasarrufu sağlandı." 

Bu konularda ilginizi çekebilir