AVM'lerde yerli-yabancı ayrımı yeni bir kriz yaratabilir

ECCO Türkiye Genel Müdürü Erda, son dönemde kendilerine iki ayrı AVM'nin "yerleşik yabancı firmalara dövizle kiralama yapılabilir" düzenlemesinin ardından bu yönde bir taleple geldiğini, karşılıklarının ise "O halde biz çıkarız" demek olduğunu ifade etti. (Özlem Ermiş Beyhan)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Perakende sektöründe dövizle kiralamanın yasaklanması ile durulan sular, "yerleşik yabancı firmalara dövizle kiralama yapılabilir" yönündeki son düzenleme ile tekrar hareketlendi.

ECCO Türkiye Genel Müdürü Deniz Necati Erda, son dönemde kendilerine iki ayrı AVM'nin bu yönde bir taleple geldiğini, karşılıklarının ise "O halde biz çıkarız" demek olduğunu söyledi. Erda, "Yan tarafımdaki mağaza TL ile kira öderken ben dövizle kira ödemek durumunda bırakılırsam, bunu kabul etmem. Ortalık toz duman olur" ifadesini kullandı.

Büyümede Avrupa şampiyonu

Perakende sektöründe görünen o ki belirli firmalar kan kaybederken, doğru strateji kurgulayanlar büyümeye devam ediyor. Danimarkalı dünyaca ünlü ayakkabı markası ECCO'nun Türkiye'de 2018'i çok hızlı bir büyüme ile kapattığını anlatan Erda, "2018 yılında yüzde 57 büyüdük. 2019 hedeflerimizi de revize edeceğiz. Ocak ayında satışlarımız yüzde 67 arttı. Bu rakamlarla büyümede Avrupa şampiyonuyuz" dedi.

Ayakkabı sektöründe konkordatoların açıklandığı dönemde böylesi bir büyümenin ardında doğru fiyatlama stratejisinin yattığını anlatan Erda, "Ağustos ayında dolar arttığında çok yüksek zam yapmama konusunda merkezi ikna ettim. Bunun karşılığını gördük. Satışlarımızda yüzde 41'i bulan yabancı ziyaretçi alımları da bu rekora katkı verdi. Özellikle Çinli ve Orta Doğulu turist artışının etkisini gördük" dedi. Erda zor dönemlerde bir yöneticinin görevinin rüzgara karşı duvar örmek değil, rüzgarı kullanacak bir yel değirmeni inşa etmek olduğunu belirtti. ECCO Genel Müdürü, bu strateji ile 2019'da yüzde 60 büyüme hedeflediklerini açıkladı.

24 saat açık tek mağazası İstanbul'da olacak

Bugün ECCO ürünleri 87 ülkede, 15 bin satış noktasında 3 bin 300'den fazla ECCO mağazası ve "shop in shop"larda satılıyor. Türkiye'de 10 mağazası bulunan marka yeni mağazasını ise İstanbul Havalimanı'nda açacak. Kiraların metrekarede 18 bin dolarlar seviyesinde olduğu İstanbul Havalimanı Free Shop'u 24 saat alışverişe imkan veren yapısıyla da ilgi çekiyor. Bu mağazanın ECCO'nun tüm dünyadaki tek 24 saat çalışan mağazası olacağını söyleyen Deniz Necati Erda, "İstanbul Havalimanı yatırımı kararını dövizin belirsizliğini koruduğu Kasım ayında aldık. Markamız Türkiye pazarının geleceğine güveniyor" ifadesini kullandı.