Avrupa’ya ihracatı hızlandı, Tersan İSO’da 203 sıra atladı

Kuzey Avrupa’dan büyük işler alan Tersan, ihracatını yüzde 77 artırdı, sektör ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirdi. Şirket, İSO 500’de 203 sıra birden yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BARIŞ SEDEF

YALOVA - Başta Norveç olmak üzere Kuzey Avrupa’da önemli gemi inşa projelerine imza atan Tersan, ihracatını yüzde 77 artırdı, sektör ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirdi. Tersan Tersanecilik Ar-Ge ve Pazarlama Sorumlusu Şakir Erdoğan, “2017 yılındaki birincil hedefimiz ihracat rakamlarımızı daha da geliştirmek ve istihdama olan katılımımızı artırmak” dedi.

İSO 500’de 156. sıraya yükseldi

Tersan, geçtiğimiz gün açıklanan İSO 500 listesinde en fazla yükselen ikinci şirket oldu. Bir önceki yıla göre listede 203 sıra birden yükselen Tersan, bu yıl 156. sırada yer aldı. İhracatta Kuzey Avrupa ülkelerinin önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Erdoğan, “Son dört yıl içerisinde yaklaşık 160 milyon dolarlık ihracatın büyük bir kısmını Norveç’e gerçekleştirdik. Bunun yanında aynı yıllar içerisinde İzlanda, Almanya, Grönland, İngiltere gibi diğer Kuzey Avrupa ülkelerine ve Rusya’ya da ihracat yaptık” şeklinde konuştu. Fiyat kalite dengesinde beklentileri yüksek olan Avrupalı müşterilerin taleplerini karşıladıklarını ifade eden Erdoğan, “Öncelikli hedef pazarımızı bu ülkelerden gelen gemi inşa projeleri oluşturuyor. Bizde pazarlama stratejimizi ağırlıklı olarak bu bölgelere yönlendirmiş durumdayız” diye konuştu. Erdoğan, ihraç ettikleri gemilerin donanım ve teknolojilere bağlı olarak kilogram başına en az 5 dolar ile 15 dolar arasında bir ortalamaya sahip olduklarını da söyledi.

14 yeni proje devam ediyor

Yeni projelerle ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, 14 yeni projenin devam ettiğini belirterek, “Bu projelerden 4 tanesi balık fabrikası gemilerinden oluşuyor. Bu gemilerden bir tanesi Kanadalı ve üç tanesi de Norveçli müşteriler için inşa edilecek. Balığı avlıyor, geminin içinde avladığı balığı temizliyor, donduruyor, paketliyor ve son kullanıcıya satışa hazır hale getiriyor” dedi. Erdoğan, geçen yıl teslim ettikleri ürünler içinde toplam dört off-shore projesinin yanı sıra Alman bir armatör için inşa ettikleri paslanmaz çelik tanklı tanker projesini ve iki adet balık fabrikası gemisini de Rus ve Grönlandlı armatörlere teslim ettiklerini bildirdi. Erdoğan, Amerika menşeli bir off-shore gemi işletme firması için üretilen çok amaçlı platform destek gemisi projesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ayrıca Norveçli müşterileri için LNG’li balık fabrikası gemisinin yapımına yönelik sürecin devam ettiğini anlatan Erdoğan, “Üretimine Kore’de başlanan ancak çeşitli nedenlerle Kore’de tamamlanamayıp, yarım kalan bir off shore destek gemisini satın alarak Tersan’a getiren Norveçli bir müşterinin gemisinin yapımına da devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Global rekabetin yaşandığı sektörde, yüksek kalitedeki ürünlerin daha rekabetçi fiyatlarla sunabilmesi için finans desteklerinin artırılması gerektiğini söyleyen Erdoğan," Ayrıca projelerle ilgili prosedürler hızlandırmalı ve maliyet artırıcı harcamalara teşvikler getirilmeli” dedi.

Pazarda, Türkiye'yi çekici kılacak alternatiflerin üretilmesi gerekiyor

Sektörde meydana gelen gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan,“Off-shore gemileri üreten tersaneler, kendi tersane yapılarına uysun uymasın yeni gemi inşa projelerine teklif vermeye başladı. İstihdamlarını, hatta varlıklarını koruyabilmek için bu projelere girerken karlılıklarını da göz ardı eden bu firmalar, Türk tersaneleri açısından fiyat avantajının kaybedilmesine zemin hazırlıyor” dedi. İspanyol tersanelerinin müşterilerine Tax Lease adı altında sundukları vergi indirimi sayesinde İspanya’daki fiyatlarda yüzde 12 ile yüzde16 arasında değişen direk indirimlerin yapıldığına işaret eden Erdoğan, “Tax Lease yapısı ile gemilerin kendi bayrakları altında inşasını kabul eden devletlerin sayısı arttıkça, konservatif düşünen armatörlerin dahi İspanya’dan sipariş verdiğini gözlemliyoruz. Bu haksız rekabet ne yazık ki inisiyatifl erimizin dışında iş kaybetmemize neden oluyor” diye konuştu. Erdoğan, Rusya gibi bazı ülkelerin kendi bayrakları altında çalışacak gemilerin, Rusya’da imal edilmesi koşuluyla gemi sahiplerine ek teşvikler sunulduğunu belirterek, “Bu durum Türk tersaneleri için önemli bir pazarın kaybedilmesine neden oluyor. Bu gibi teşvik ve avantajlar Türk tersaneleri için de sunulmalı” dedi.

Yüzde 100 akü enerjili feribot inşaa ediyor

Ar-Ge yatırımları ile Avrupa’da gemi inşa alanındaki sayılı tersanelerden bir tanesi olmayı hedeflediklerini dile getiren Erdoğan, “Sektörde, Ar-Ge merkezi olan iki firmadan biri olarak teknoloji ve istihdamı arttırmanın bu noktada önemli olduğunu düşünüyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız arasında yatay üretim gemi indirme hattımız ve gemilerin kaydırılması gibi onaylı projeler yer alıyor” diye konuştu. Havagazı emisyonlarının minimize edilmesinde akü teknolojisini uygulandıklarını aktaran Erdoğan, “Yüzde 100 akü enerjili dört adet feribotun inşasına devam ediliyor. Bunlara ek olarak yine Norveç’li bir lojistik firması için üç adet LNG yakıtlı ve akülü hibrit feribotların inşasına devam ediyoruz”dedi. Yalova tesislerinde yatırım yapmaya devam ettiklerini ifade eden Erdoğan, “Geçtiğimiz sene faaliyete geçirdiğimiz yarı-robotik panel hattımız, bu sene içerisinde devreye almaya planladığımız yatay üretim/gemi indirme hattımız ve bu sene imalatına başlayıp seneye devreye girmesini hedeflediğimiz Panamax yüzer havuzumuz bu yatırımlarımızın en kayda değer örnekleri” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir