Bank Asya 6 aylık karı 104 milyon TL

Asya Katılım Bankası A.Ş. 30 Haziran 2012 tarihli konsolide olmayan finansal tablolarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Asya Katılım Bankası A.Ş. 30 Haziran 2012 tarihli konsolide olmayan finansal tablolarını açıkladı. Bank Asya'nın aktif toplamı 18,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığıyla reel ekonomiye sağladığı finansal destek 23,7 milyar TL'na ulaştı. Bank Asya'nın son bir yıllık dönemde nakdi kredileri yüzde 24 oranında artarak 15,1 milyar TL'ye, cari ve katılma hesapları yoluyla topladığı fonlar ise yüzde 23 oranında artış göstererek 13,8 milyar TL'ye ulaştı. 2011 yılının aynı dönemine göre Banka Asya'nın özkaynakları ise yüzde 11 artarak 2,3 milyar TL olarak gerçekleşti. 
 
Reel ekonomiye 23.7 milyar TL
 
2012 yılı ilk yarı mali tablosunu değerlendiren Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, "Bankamızın kullandırdığı nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığıyla bu dönemde reel ekonomiye sağladığı finansal destek, 23,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Stratejilerini kârlı ve istikrarlı bir büyüme üzerine kuran Bank Asya'nın 2012 yılı ilk yarısında vergi sonrası net kârı 104 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Toplanan fonlar bu yılın ilk yarısında yüzde 11,5 oranında artış gösterdi. Bu oran katılım bankalarında yüzde 10 tüm bankacılık sektöründe ise yüzde 4 seviyesindedir" dedi
 
Hedefler gerçekleşiyor 
 
Bank Asya, 2012 yılında KOBİ Bankacılığı ve Bireysel Bankacılık alanlarında yüzde 36 büyümeyi hedefliyor. 2011'de yakalanan büyümenin ardından 2012'nin ilk altı ayında da  temel bankacılık faaliyetlerine odaklanma stratejileri neticesinde hedeflerinin gerçekleştiğini söyleyen Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, "Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de katılım bankacılığı giderek gelişiyor ve temel bankacılık faaliyetlerinin tümünde, katılım bankacılığına uygun ürünler geliştiriliyor. Biz KOBİ Bankacılığı ve Bireysel Bankacılık alanlarında geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle büyüme ivmesi kazandık. Bu ivmeyi 2012 yılında da devam ettirdiğimizi görüyoruz" dedi. 
 
Kaynak yapısı tabana yayılmış
 
Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, "Mevcut kaynak yapımızın tabana yaygın küçük tutarlı toplanan fonlardan oluşmasını sağlayacağız. Tabana yayılan ve uzun vadeli kaynak yapısıyla güvenli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz. Bank Asya'nın sermayesinin daha verimli ve etkin kullanılması amacıyla riski düşük, daha güvenli kredi portföyü oluşturulması yönünde hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürütüyoruz. Bu doğrultuda,  kredi riskinin tabana yayılması hedeflenmiş, kredi portföyümüz içindeki konut kredilerinin ve KOBi kredilerinin ağırlığı artırılmıştır. Bunun neticesinde, tabana yaygın bir kredi portföyü oluşturulmuştur" dedi. 
 
İlk yarı 2.2 ton altın toplandı
 
Çelik, Bank Asya'nın Altın Bankacılığı alanındaki faaliyetlerine de değinerek "Bu hizmeti vermeye başladığımız 19 Mart'tan bu yana 2 ton 200 kg ton altın topladık. 2012 yılında 4 ton altın toplama hedefimiz var. Bu da parasal olarak yaklaşık 360 milyon TL yapıyor. Mayıs ortasından itibaren Bank Asya'da altın katılım hesabı açılabiliyor. Eylül ayından itibaren isteyen müşterilere fiziki altın satışı da yapmaya başlayacağız" diye konuştu.  
 
Hedef  250 şube
 
Bank Asya'nın iştiraki olan Asya Emeklilik ile Bireysel emeklilik sisteminde önemli bir oyuncu olmayı hedeflediklerini kaydeden Çelik değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: 
 
"Yılın ilk yarısında yurt içinde 20 yeni şube açarak 220 şubeye ulaştık, sene sonuna kadar 30 şube daha açarak en az 250 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece, katılım bankacılığı ile tanışmamış kesimlere hizmet götürüyor olacağız. Yurtdışı açılım stratejilerimiz doğrultusunda Bankamız, Ortadoğu'nun önemli merkezlerinden Erbil'de müşterilerine hizmet vermeye başlamıştır. Hindistan'da temsilcilik açma izni aldık. Genişleyen hizmet ağımız sayesinde Türkiye'nin her noktasına daha kaliteli ve daha hızlı hizmet vermeyi amaçlıyoruz." 
 
Bank Asya'nın Seçilmiş Konsolide Olmayan Finansal Göstergeleri 
( 30 Haziran 2012 – Milyon TL)

Aktif Toplamı:     18.818
Nakdi Krediler:     15.083
Gayri Nakdi Krediler:       8.587
Toplanan Fonlar:     13.828
Özkaynaklar:        2.254
Vergi Öncesi Net Kar:           133
Net Kar:           104
Sermaye Yeterliliği Rasyosu:     % 13,47 
  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir