Başak Agri, 8 yeni tarım makinesini görücüye çıkardı

Bir asrı aşkın geçmişi olan Türkiye’nin ilk tarım fabrikasını satın aldıktan sonra 180 milyon dolarlık yatırımla adeta yeniden inşa eden Sanko İş ve Tarım Makineleri Grubu, Başak Agri bünyesinde 8 yeni tarım makinesini pazara sundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sergül KESKİN

Sanko İş ve Tarım Makineleri Grubu, Başak markası ile ürettiği traktörlerle pazarda ilk 10 firma arasına yerleşirken, kurduğu Başak Agri ile de 8 yeni ürün gamını pazara sundu. Yeni ürünleriyle ürün gamını ve pazar payını artırmayı hedefleyen şirket, yerli Başak’ı bir dünya markası haline getirmeyi hedefliyor.

SANKO Holding İş ve Tarım Makineleri Grup Başkanı Sami Konukoğlu, Başak bünyesinde kurulan Başak Agri’nin tanıtımı ve sektördeki büyüme hedeflerini Adapazarı’nda düzenlenen fabrika gezisi sırasında basın mensuplarıyla paylaştı.

Başak fabrikasını gezdirirken traktörleri ‘kızlarım’ diye tanıtan Konukoğlu, kızlarının ilk üretim bandına konuluşundan, en son giydirilmiş olarak çıkarıldığı aşamaları anlattıktan sonra Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile basın toplantısı düzenledi.

Sektörün yabancısı olmadıklarını, 103 yıl önce kurulan fabrikayı satın aldıktan sonra 180 milyon dolarlık yatırımla adeta yeniden inşa ettiklerini ve uluslararası standartlarda bir teknoloji üssü haline getirdiklerini belirten Sami Konukoğlu, bu yıldan itibaren ürün gamını ve pazar payını artıracaklarını ve çitfçilerin her türlü beklentisine yanıt vereceklerini söyledi.

Başak mühendisliği ile geliştirdikleri traktörlerle girdi maliyetlerini düşürerek çiftçinin rekabet gücünü artırdıklarını ve Başak Agri ile çiftççiye yeni bir soluk getirmeye çalışacaklarını ifade eden Konukoğlu, “Traktördeki iddiamızı bu yıldan itibaren tarım ekipmanları alanında da sürdüreceğiz. Başak Agri ile ekim makineleri, toprak frezeleri, yem karma balya makineleri ve ön yükleyicileri ile çiftçinin her türlü ihtiyacını en üst düzeyde karşılayacağız. Agri Grubu’nda 8 çeşit ürünle pazara girdik. Önümüzdeki yıl 8 çeşit ürün gamını daha ekleyeceğiz. Türkiye’nin en fazla ürün gamına sahip firması olacağız. TÜİK verilerine göre ekihman pazarı traktör pazarından büyük ve 6-6.5 milyar gibi bir tarım ekipman pazarı olduğu tahmin ediliyor” diye konuştu. Konukoğlu, “Üretim kapasitemiz yılda 10 bin adet traktör. Başladığımız günden bu yana 17-18 kat büyüdük. Satın aldığımızda 20 milyon TL ciromuz vardı. Bu sene 330-340 milyon TL ciro yakalayacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

"17-18 kat büyüdük hedef, ilk 5 içine girmek"

Başak’ı ilk satın aldıklarında pazarda 40. sırada olduklarını ve bugün 7. 8. sıraya geldiklerini anlatan Konukoğlu, hedeflerinin 5 yıl içinde ilk 5 arasında yer almak olduğunu söyledi. Pazarda 40’ın üzerinde oyuncu olduğunu, pazarın yüzde 85’inin 10 firmanın elinde olduğunu anlatan Konukoğlu, Başak’ın pazardaki payının yüzde 5 olduğunu söyledi.

Hedeflerinin olabildiğince yerli üretimi artırmak olduğunu ifade eden Konukoğlu, şunları ekledi: “75 beygir olan traktörlerimiz yüzde 95 oranında yerli üretiliyor. Yüzde 85’i kendi fabrikamızda üretiliyor. Şanzıman ve motoru burada yapıyoruz. Amacımız bütün ürünlerimizde yerlilik oranını yüzde 50’ye getirmek. İş Tarım Grubu’nun Gaziantep, Sakarya ve Ödemiş’te fabrikası var. Gerekirse 3-5 tane daha kurabiliriz. 240 tedarikçi ile çalıştyoruz ve bunların 160’ının Marmara Bölgesi’nde."

İlk ihracat Balkanlar’a

Sami Konukoğlu, traktör ihracatını ilk Balkanlar’a yaptıklarını belirtirken, “Aslında ihracat hiç odağımızda değildi. 2018’den sonra odağımıza girecekti. İlk başta ürünlerimizin kalitesinden emin olmak istedik. Bunu da başardıımızı zannediyoruz. Şimdi yavaş yavaş yapılanıyoruz. İhracat için ülke seçmeyiz. Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Amerika, maliyeti tutturabilirsek Hindistan’a kadar gideriz. Sanko Holding olarak bizim çok geniş bir ihracat ağımız var. 650 milyon dolara yakın bir ihracıtımız var. Dolayısıyla Başak’ı da bir noktaya getiririz” diye konuştu.

Uydu kontrollü traktör planı

Soruları da yanıtlayan Sami Konukoğlu, güneş enerjili ve elektrikli traktör konusundaki sorulara yanıt vermezken, planlarında uydu kontrollü traktörlerin olduğunu açıkladı. Ar-Ge’ye önem verdiklerini vurgulayan Konukoğlu, “Ar-Ge’de 120 çalışan var. Bir traktörün tasırım aşaması 15-16 ayı buluyor. Test süresi ile birlikte bir tarkötürün üretim süreci 2.5 yıl. Başak traktör en fazla kendi içinde üretim yapan bir firma. Çiftçide bilinç ve eğitim seviyesi artıyor. Tarımda mekanileşmek ve dijitalleşmek artık kaçınılmaz” dedi.