Başkentte doğdu tüm Türkiye'ye yayıldı

Kapasiteyi 3 kat artıracak yeni fabrikasını eylül ayında devreye alacak olan Kocatepe Kahve, yıl sonuna kadar bayi yapılanmasını tamamlayarak tüm Türkiye'ye kahvesini ulaştıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seren GÖKÇE

ANKARA - Ankara'da üretim yapan ve 30 ilde bayilik yapılanmasını tamamlayan Kocatepe Kahve yılsonuna kadar 81 ilde bayi yapılanmasını tamamlayarak, ürettiği Türk kahvesi, salep ve sıcak çikolatalarını Türkiye genelinde tüketiciye sunacak. Yurtdışında da bayilik planlayan şirket Rusya, Çin, Suudi Arabistan, Irak, Amerika, Almanya, Fransa ve İngiltere’de görüşmelere başladı. Geçen yıl yüzde 50 oranında rekor büyüme gerçekleştiren şirket, talep üzerine kapasitesini üç kat artıracak yeni yatırıma da başladı.

DÜNYA’nın şirketin yeni yatırımları ve hedefleri ile ilgili sorularını yanıtlayan Kocatepe Kahve Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yıldırım, 1949 yılında markalaşma sürecine giren ve zaman içerisinde birkaç kez el değiştiren Kocatepe Kahve'yi 2011’in sonunda satın alarak Karpet Grup bünyesine dahil ettiklerini ve şu anda Türk kahvesi, salep ve sıcak çikolata ürünlerini Ankara’da ki tesislerinde ürettiklerini söyledi.

Süreç içerisinde yurtiçi bayilik çalışmalarını başlattıklarını ve bugüne kadar İstanbul, İzmir, Mersin, Kayseri, Konya, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Eskişehir gibi yaklaşık 30 ilde bayilik yapılanmasını  tamamladıklarını dile getiren Yıldırım, "Bu çalışmalar bize 2012'de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50 büyüme getirdi. Şu anda üretim yüzde100 kapasite ile çalışıyor ve talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Bununla beraber yurtiçinde tüm ulusal market zincirleri ile anlaşmalar yaparak tüketiciye ürünlerimizi ulaştırmaya başladık" diye konuştu.

'Hedefimiz yurtdışında da başarıyı yakalamak'

Bu yıl sonuna kadar yurtiçi bayilik ağının tüm Türkiye’de tamamlanacağını vurgulayan Yıldırım, şu bilgileri verdi: "Bir yandan da yurtdışı için çalışma başlattık. Bunun için gerekli altyapımızı hazırladık ve temaslar kurmaya başladık. Dış ticaret konusunda da ivme kazanan bir satış grafiğimiz mevcut. Şu anda Rusya ile düzenli ve her geçen gün artan bir dış ticaretimiz var. Bunu yanı sıra Çin, Suudi Arabistan, Irak, Amerika, Almanya, Fransa ve İngiltere’de bazı firmalarla görüşmelerimiz devam etmekte. Marka gelişimi için ise başta Almanya olmak üzere yurtdışı fuarlara katılmayı planlıyoruz. Ayrıca Afrika pazarında Cezayir, Tunus gibi ülkeler ile de görüşüyoruz. Hedefimiz yurtiçinde yakaladığımız başarıyı yurtdışında da yakalamak."

Yeni yatırımla kapasite artırımına gidileceğini de ifade eden Yıldırım, "Kocatepe olarak 2 bin metre kare kapalı alana sahip yeni bir tesis yapıyoruz. Ayrıca buna ek olarak kapasiteyi 3 katına çıkarmak için yeni makine ve araçlar alınacak. Bu yatırımların yıl sonunu bulmadan eylül ayında devreye girmesini planlıyoruz. 2012 yılının sektörümüz için en başta bizim için çok verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Yakaladığımız yüzde 50 büyüme bunun en büyük kanıtı zaten. Sektörde yeni markaların oluşması, kullanıcılara sunulan çeşitlerin artması hem kullanıcılar açısından seçme alternatiflerini artırırken, kıyaslama yaparak ürünlerin kalitesini karşılaştırma şansı da vermiş oldu. Bu anlamda sektördeki ürün sayısı eskisine oranla en az 5 kat artmış durumda" dedi.

Dibek kahvesi geliyor…

Ürün yelpazesi ve yeni ürünlerle ilgili de bilgi veren Yıldırım, "Biz Dünya’nın en iyi kahve çekirdeğinden üretim yapıyoruz ve sadece taş değirmenlerde öğütüyoruz. Yani dedelerimiz kahveyi nasıl içiyorsa o tadı yakalamaya çalıştık. Ayrıca sıcak çikolata ve salep gibi ürünlerimizde kesinlikle glikoz kullanmıyoruz, yani ürünlerimiz yüzde 100 doğal ve güvenli. Geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Aromalı kahvelerden mesela en fazla rağbet gören damla sakızlı oldu. Bunun dışında sütlü, kayısılı, fındıklı, çikolatalı Türk kahvelerimiz de var. Yeni ürün olarak dibek kahvesi ve beyaz sıcak çikolata gibi ürünlerimizi en kısa zamanda müşterilerimizin beğenisine sunacağız" dedi.