Besice'ye Avrupa'dan iş ortaklığı teklifleri

Bugün 23 markanın Türkiye çapında dağıtımını yapan Besice'ye, Hollandalı, Belçikalı ve Alman atıştırmalık gıda grubu firmalarından iş ortaklığı teklifleri geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özüm ÖRS

ANKARA - Türkiye'de 24 bin noktaya çeşitli sektörlerden 23 adet markanın dağıtımını gerçekleştiren Besice Tarım Ürünleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi, atıştırmalık gıda sektöründen Hollandalı, Belçikalı ve Alman firmalardan teklifler alıyor. Besice Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mete Çağlayan, şeker, sakız, çikolata gibi atıştırmalık gıda grubunda özellikle Hollandalı, Belçikalı ve Alman firmalarından çok ciddi teklifler aldıklarını ve görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi. 

Bal dolum ve üretimi alanında faaliyet göstermek amacıyla 1997 yılında kurulan ancak bugün ana faaliyet alanı olarak dağıtıma yönelen Besice Tarım, Türkiye'de 24 bin noktaya ulaşıyor. ASO Meclis Üyesi,  GİMAT AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Besice Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mete Çağlayan, Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Antalya, Bodrum ve Karadeniz'de depolarının bulunduğunu ve bu depolardan o bölgedeki illerde bulunan perakende noktalarına dağıtım gerçekleştirdiklerini ifade etti. Türkiye'de 24 bin noktaya ulaştıklarını kaydeden Çağlayan, "Buna ek olarak, soğuk hava depolarımız var. Dondurma ve donuk gıda dağıtıyoruz. Ayrıca temizlik ürünleri, gıda, bakliyat, un gibi ürünlerin de dağıtımını yapıyoruz. Red Bull ile çok ciddi bir iş ortaklığımız var" dedi. 

"Türkiye pazarına girmek isteyen çok sayıda yabancı marka var"

Yılda yaklaşık 35 firma görüşmesi yaptıklarını kaydeden Çağlayan, bu görüşmelerle yeni anlaşmaların da beraberinde geldiğine işaret etti. Türkiye pazarına girmek isteyen çok sayıda yabancı marka olduğunu söyleyen Çağlayan, "Şeker, sakız, çikolata gibi atıştırmalık gıda grubunda özellikle Hollandalı, Belçikalı ve Alman firmalarından çok ciddi teklifler alıyoruz.  Şu anda da yaklaşık 8 aydır devam eden çok ciddi görüşmelerimiz var. Bu görüşmeler belli bir aşamaya geldi ancak daha kesin olarak sonuçlanmadı. Görüşmelerimiz sürüyor.  Türkiye artık Avrupalı üretici için doğru bir pazar. Türkiye'de iş yapıp çok ciddi verimlilik sağlayan firmalar var" diye konuştu. 

"Yaptırımlar hapis cezasına kadar gitmeli"

Ufak çaplı da olsa, bal üretimi sürdürdüklerini dile getiren Çağlayan,  merdiven altı üretimin sektöre zarar verdiğini; denetimlerin arttırılması ve standartların daha net ortaya konulması gerektiğini söyledi. Balda sahtecilik yapanların isimlerinin kamuoyu ile paylaşılması uygulamasını ise sektör adına doğru bulmadığını vurgulayan Çağlayan, "Kamuoyuna yansıtılan isimlerin neredeyse yüzde 80'i tarım bakanlığına, vergi dairesine, belediyelere kayıtlı esnaf. Merdiven altından kamuoyuna yansıyan bir şey yok. Tabii ki; sahtekarlık yapılıyorsa cezalandırılsın. Ancak bunu kamuoyuna yansıtmak ne kadar doğru bilmiyorum. Çünkü, yanlış yapıyor denilen firmalar arasında bir sürü yanlış yapmayan da var. Sonrasında mahkemeye gidiliyor, tekzip yayımlatılıyor ama çamur atılıyor bir kere. En önemlisi de sektör kan kaybediyor. Tüketici de güven kaybı oluşuyor. Devlet bunu yapacağına denetimlerini doğru yapmalı ve caydırıcı cezaları olmalı. Gerekirse bu hapis cezasına kadar gitmeli" diye konuştu. Çağlayan, sektörün gelişimi için bakanlıklarla, Ankara Sanayi Odası ve Ankara Ticaret Odası ile çok sayıda çalışmalarının bulunduğunu söyledi. 

"Kıbrıs'a yönelik çalışmalarımız sürüyor"

Besice Tarım'ın yıllık ortalama yüzde 17-30 arasında büyüyen bir şirket olduğunu ifade eden Çağlayan, bu büyümeyi sürdürülebilir halde tutmayı amaçladıklarını belirterek, "2015'te, bir önceki yıla göre yüzde 22'lik bir büyüme hedefliyoruz. İlk ay gördük ki; bu afaki bir hedef değil; yakalayacağız gibi görünüyor" dedi.  Bunun yanı sıra, yurtdışında Kıbrıs'ta dağıtım ve organizasyon faaliyetlerine yönelik çalışmalarının bulunduğunu dile getiren Çağlayan, bu çalışmaların yılın ikinci yarısında sonuçlanacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir