Bir yılda 2 tesis kurdu, Afrika’da ihracata başladı

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında İzmir Kemalpaşa’da üretime başlayan Lyksor Yapı Kimyasalları, sektörde ilk yılını doldurmadan ikinci tesisini Diyarbakır’da kurdu. Şirket, kısa sürede Afrika’ya açılarak Fildişi Sahili’ne ihracata başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

Geçen yılında Kasım ayında yapı kimyasalları sektörüne giren Lysksor, bir yılda iki tesis kurdu. İzmir ve Diyarbakır’daki tesisleriyle üretimini artıran şirket, ihracata da başladı. Şirket, Afrika’ya açılarak ilk ihracatını Fildişi Sahili’ne gerçekleştirdi.

Yapı kimyasalları sektöründe 20 yıllık tecrübeye sahip olduğunu dile getiren Lyksor Yapı Kimyasalları AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Bimen Kadiroğlu, “Lyksor Yapı Kimyasalları’nı Savaş Tatar, Nagehan Haldenbilen ve Mustafa Ulu ile birlikte Kasım ayında kurduk ve çok kısa bir sürede sektörün önemli oyuncularından olduk. İlk üretim tesisimizi İzmir Kemalpaşa’da 3 bin 600 metrekaresi kapalı olmak üzere 5 bin metrekare üzerine, artan talebi göz önüne alarak ikinci üretim tesisimizi de Diyarbakır’da kurduk. İkinci tesisimiz aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu alanda yapılan ilk yatırım oldu. Yılda 400 bin ton üretim gerçekleştirilen beton kimyasalları sektöründe 60 bin ton üretim yaparak yüzde 20’lik pay almayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Şirketin isminin Erzurum Şenkaya’da bulunan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan doğa harikası Liksor Vadisi’nden geldiğini Kadiroğlu, ilk üretimi 11 Kasım 2016’da gerçekleştirdiklerini belirtti. “Teknolojimizin menşeii Güney Kore” diyen Kadiroğlu, tesiste 3 reaktör bulunduğunu belirterek, “Bu 3 reaktörden günde toplam 200 ton hammadde üretiyoruz. Bitmiş ürün dediğimiz beton kimyasalı olarak ise günde 600 ton üretim kapasitemiz var” dedi.

Hammaddesini de kendi üretiyor

Beton kimyasalı için ihtiyaç duyulan hammaddeyi de kendi bünyelerinde ürettiklerinin altını çizen Kadiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güney Kore’den monomer getiriyoruz. Monomeri burada farklı asitlerle polimerizasyona sokarak beton kimyasalları üretiminde kullandığımız polikarboksitat ether adlı hammaddeye dönüştürüyoruz. Ayrıca çimento kimyasalı üretiminde kullanılan amin grubu ürünler, melaminsülfonat ve vinilkopolimer üretebiliyoruz. Bitmiş ürün olarak ise beton katkılarının yanı sıra püskürtme betonlar için alkali free ve alkali üretimi yapabiliyoruz. Çevreye olan duyarlılığımız nedeniyle alkali free üretme taraftarıyız. Alkali ürünler çevreye çok ciddi zararlar veriyor.”

İthal ürünü yerlileştirecek sıvı sodyum glikonat üretecek

Türkiye’de üretimi yapılmayan sıvı sodyum glikonat üretimi için Ar- Ge çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Kadiroğlu, “Yeni bir bir projemiz var. Türkiye’de ilk kez beton ve çimento kimyasallarında kullanılan bir hammadde olan sıvı sodyum glikonat üreteceğiz. Bu hammadde Türkiye’de kullanılıyor ama tamamı yurtdışından geliyor. Bunun ana hammaddesi ise mısır şurubu. Ülkede olan bir hammaddeyi kullanarak bugüne kadar hep ithal edilen bir ürünü sektörün hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı.

Afrika'da tesis kurmak istiyor

Henüz ilk yıllarını doldurmadan yurtdışında ciddi atılımlar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kadiroğlu, Bimen, ihracat ile ilgili şu bilgileri verdi: “Batı Afrika’da bir firmaya bayilik verdik. Bayimiz aracılığıyla ilk ihracatımızı ayda 200 ton olmak üzere Fildişi Sahili’ne gerçekleştirdik. İş hacmimizin durumuna göre ileride Batı Afrika’da bir tesis kurma düşüncemiz var. Irak ve İran’da bayilik görüşmelerimiz sürüyor. Rusya da yakın dönemde hedefimiz olan bir pazar. Yakın coğrafyamıza bitmiş ürün ile hitap etmek istiyoruz. 1 yıl içerisinde ise ABD’ye açılmak ve hammadde satmak istiyoruz.”