Borçelik Ar-Ge’ye odaklandı 6 kalem ürünü yerlileştirecek

Borusan Holding şirketlerinden Borçelik, 2 yıl önce kurduğu Ar- Ge merkezindeki projelerle ithal ürünleri yerlileştirmek için çalışıyor. Şirket geçen yıl 2 ürünün üretimin kabiliyetini kazanmış. Bu yıl ise 4 ürünü daha üretmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

Borusan Holding ve ArcelorMittal’in ortaklığındaki çelik üreticisi Borçelik Ar- Ge faaliyetlerini hızlandırıyor. Şirket 2 yıl önce kurduğu Ar-Ge merkezinde bugün kendisine ait 24 projeyi yürütürken, TÜBİTAK ile de 7 projeyi sürdürüyor. Geçen yıl 2 kalem ithal ürünü üretmeyi başaran şirket, 4 ithal ürünü ve 2 proses teknolojisini yerlileştirmek için çalışıyor.

Borçelik geçtiğimiz gün Bursa’daki Ar-Ge merkezinin kapılarını basın mensuplarına açtı. Buradaki toplantı sırasında şirket hakkında bilgi veren Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır, soğuk sac ve galvanizli sac üretimleri olduğunu söyledi. Geçen yıl Borçelik’in 1.5 milyon tonluk üretimi olduğunu kaydeden Çakır, galvanizli sacta pazar lideri, soğuk sacta ise pazar ikincisi olduklarını belirtti.

ABD’nin korumacılığı Türkiye’ye yaradı

Bu yılı 1 milyar 260 milyon dolar ciro ile kapatmayı hedeflediklerini dile getiren Çakır, “Yılı 425 bin ton ihracatla bitirmeyi hedefliyoruz. Bu yıl ABD’ye ihracatımız arttı. ABD’nin başka ülkelere karşı uyguladığı korumacılık önlemleri bizim işimize yaradı. Özellikle ihracat pazarlarımız çok değişken oluyor ama sanayimiz hızla adapte olabiliyor. Son 2 yılda Avrupa pazarı biraz geri kaldı” dedi. Türkiye’nin bütün ihracat şampiyonlarına mal sattıklarını ifade eden Çakır, üretimlerinin yüzde 67’sini doğrudan ya da dolaylı olarak ihraç ettiklerini vurguladı. Türkiye’de üretilen her 100 araçtan 87’sinde Borçelik’in ürününün kullanıldığını aktaran Çakır, ayrıca üretilen her buzdolabında da ürünlerinin kullanıldığını vurguladı.

Üretimde bigdatayı kullanıyor

Ar- Ge’de 3 temel konuya odaklandıklarını açıklayan Çakır, şöyle devam etti: “Daha hafif ve çevreci ürünler geliştirmek, çeliği korumaya yönelik ürünler geliştirmek ve ithal ürünleri yerlileştirmek odaklandığımız alanlar. Burada müşterilerimizle ortak projeler geliştiriyoruz. Örneğin bir müşterimizle ortak daha hafif yolcu koltuğu tasarımı yapıyoruz. Üretimimizde bigdatayı kullanıyoruz.

14 bin parametreyi kullanıyoruz. 2 yılda Ar-Ge’ye 20.3 milyon dolarlık yatırım yaptık. 44’ü araştırmacı olmak üzere 74 personelimiz var burada. Şu an 24 proje yürütüyoruz. 7 tane de TÜBİTAK ile ortak projemiz var. Daha önceki projelerimizle 4 ulusal 3 de uluslararası patent aldık. Yürüttüğümüz projeler arasında ithal edilen yüksek katmadeğerli çelik ürünlerini üretme projelerimiz var. Yüksek karbonlu çelik ailesinde 100 milyon dolarlık ithalatımız var. Bunu üretme kabiliyetine ulaştık. Bu kalemde 60 milyon dolarlık ithalatı önleyebiliriz. Geçen yıl 2 ithal ürün kalemini yerlileştirdik. Bu yıl yürüttüğümüz projelerde 4’ü ithal ürünü üretmek, 2’si ise ithal proses aşamasını yerlileştirmek üstüne.”

Borusan Ar-Ge’nin Genel Müdürü Dr. Murat Yıldırım ise dünyada bilişim ve malzemenin çok hızlı değiştiğini söyledi. Gelecekte ileri teknolojiyle anılan bir Borusan görüleceğini savunan Yıldırım, savunma sanayisine yönelik ana malzemelerin yerli olması için Ar- Ge projeleri yürüttüklerine dikkat çekti.

Borçelik mavi yakada da 'Kadına güç iş yok' dedi

Borçelik yeni bir sosyal sorumluluk projesine başladı. 1 Kasım’da lansmanını yaptıkları ‘Kadına Güç İş Yok’ adlı projeyle mavi yakalı kadın çalışan sayısını artırmayı hedefleyen Borçelik, 3 olan mavi yakalı kadın çalışan sayısını 18’e çıkaracak. Projenin lansmana çıkmasıyla 2 haftada 76 kadın Borçelik’e iş için başvurmuş. 35 kadını eğitime almayı planlayan şirket, eğitimlerin sonunda ise 15 kadını mavi yakalı olarak istihdam etmeyi planlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir