Bosch destek sistemine yoğunlaştı, hedef sıfır kaza

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, geliştirdikleri sürücü destek sistemleri ile “sıfır kazaya” ulaşmayı hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖMER FARUK ÇİFTÇİ

BIRMINGHAM - Bosch, trafikte ölümlü kazaları azaltmayı amaçlayan “sıfır kaza” vizyonu çerçevesinde, sürücülerin konforunun yanı sıra, güvenliğini de sağlayan ‘sürücü destek sistemleri’ni geliştirmeye devam ediyor. Bosch’un Thacham Research, Driving for better business platformu ve Test Merkezi Mira iş birliği ile güvenli sürüş eğitimleri İngiltere’de devam ediyor. Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, İngiltere’nin Warwickshire Mira test merkezinde çalışmaları devam eden gelişmiş sürücü destek sistemleri hakkında açıklamalarda bulundu. Bosch olarak geliştirdikleri sürücü destek sistemleri ile “sıfır kazaya” ulaşmayı hedefl ediklerini belirten Young, ürettikleri radar ve video sensörleri sayesinde araçların hem birbirlerini hem de çevrelerini gördüğünü, hızlı müdahale ederek, sürücüler kadar iyi düşünebildiğini söyledi. Young, sürücülerin yorgunluğunun başladığını algılayarak uyarı veren, fren pedalına geç basma ya da hiç basmama nedeniyle gerçekleşen arkadan çarpmaları en aza indiren, şerit değiştirme ya da şeritte kalmada sürücüye destek veren sistemlerin çoğu zaman yaşam kurtardığını belirtti. Bosch olarak yaşam için teknoloji ürettiklerinin altını çizen Young, “Faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerimizde bu sloganı odak noktamız olarak alıyoruz. Tüketicilerin hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Tabii ki sadece kolaylaştırmak yetmez, aynı zamanda daha güvenli hale getirmemiz gerekir. Bu nedenle, otomotiv iş kolumuz yeni adıyla mobilite çözümleri için ortaya koyduğumuz bir amacımız var. Biz ‘sıfır kaza’ya ulaşmak için çalışıyor, bu yönde teknoloji üretiyoruz. Geliştirdiğimiz ürünlerimiz, yeni teknolojilerimizle hayatların kurtarılmasında pay sahibiyiz. Bu nasıl oluyor sorusunun cevabı da geliştirdiğimiz sürücü destek sistemlerinde saklı” diye konuştu. 

Türkiye’de geçen yıl meydana gelen 1 milyon 207 bin 354 trafik kazasında 3 bin 685 kişinin hayatını kaybettiğini, 250 binden fazla kişininse yaralandığını vurgulayan Steven Young, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre kazalarda en başta gelen nedenin sürücü kusurları olduğunu bildirdi. Basit önlemlerle önüne geçebilecek hataların mal ve can kaybına neden olduğunu dile getiren Young, Almanya’da yapılan bir araştırmada yaralanmayla sonuçlanan arkadan çarpmalı kazaların yüzde 72’sinin sürücü destek sistemleri kullanılarak önleneceğini gösterdiğini, kayma nedeniyle oluşan kazaların yüzde 80’inin de ESP sayesinde engellenebildiğini söyledi. 

Karaşimşek gerçek olacak 

Bosch’un sıfır kaza vizyonu ve geliştirdiği sürücü destek sistemlerinin kendilerini bir adım ileriye otonom sürüşe taşıdığını anlatan Bosch Türkiye Temsilcisi Young, “Otonom sürüş otomobillerin insan yönetiminden çıkıp, kendi kendilerine sürüş yapar hale gelmesi anlamına geliyor. Otonom sürüşte sürücüler aracı direksiyon aracılığıyla kontrol etmek yerine bu sürede sakince bir gazete okuyabilecek, maillerine cevap verebilecek veya yapmaları gereken herhangi bir iş için hazırlık yapabilecekler. Günümüzde, Bosch olarak 0-60 km arasında Yoğun Trafik Destek Sistemi ile kısmı otonom sürüş yapabilen otomobiller için üretim yapmaya başlıyoruz. Yakın gelecekte de tam otonom sürüş yapabilen araçları günlük yaşantımızda göreceğiz. Bir dönem hayranlıkla izlediğimiz ‘Karaşimşek’ dizisi gerçek olacak” diye konuştu.

İki akıllı telefondan birinde Bosch sensörü var 

Her şeyin artık daha hassas, akıllı ve iletişime açık olduğunu kaydeden Steven Young, şunları söyledi: “Bosch olarak bu değişimdeki teknik çerçeveyi belirliyoruz. Bu değişimlerdeki en önemli alanlardan biri de sensör teknolojisi. Mikromekanik sensör teknolojisinde global pazar lideri olarak donanım ve yazılım uzmanlığımızı bir arada kullanıyoruz. Geçen yıl 1 milyardan fazla sensör ürettik, bu yıl ise 1,3 milyar adet üretmiş olacağız. Dünyada her iki akıllı cep telefonundan birisi Bosch sensörüyle donatılmış durumda. Önümüzdeki yıl internete bağlı cihaz sayısının 7 milyara yakın olacağı düşünülürse akıllı yaşamın hayatımızın ne kadar büyük bir kısmını kapsayacağını hayal edebiliriz. Bosch teknolojisiyle akıllı cep telefonunuzla otomatik park mümkünken, önümüzdeki yıllarda akıllı cep telefonunuzla hem park hem de elektrikli aracınızı sarj istasyonuna gönderecek komutlara sahip olacağız. Bosch olarak ciromuzun yüzde 10’unu Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyoruz. Günlük 20 patent başvurusu yapıyoruz.”