Bu uygulama afet yönetiminde hayati rol oynayacak

Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, herkesin telefonunda olması gereken hayati bir uygulama geliştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Dilek TOPRAK

ESKİŞEHİR - Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü tarafından geliştirilen Mobil Deprem Bilgi Sistemi uygulaması ile kullanıcılar, depremin hemen sonrasında çektikleri hasarlı bina fotoğraflarını uygulamaya yükleyerek afet yönetiminde hayati rol oynayacak. 

Proje yürütücüsü Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, projede amacın afet anında vatandaşlardan bilgi kaynağı olarak istifade etmek ve kamuoyunu hızlı ve sağlıklı bir şekilde bilgilendirmek olduğunu söyledi.  Tablet ve akıllı telefonlara uyumlu olan uygulamayı IOS ve Android kullanıcılarının kolaylıkla kullanabileceğini belirten Tün, uygulama hakkında şu bilgileri verdi; “deprem olduğu anda bütün konuşma servisleri kilitleniyor ama internet servisleri kilitlenmiyor. Depremden etkilenmeyen vatandaş etrafındaki hasarlı ya da yıkık binanın fotoğrafını uygulamaya yüklemesiyle birlikte konum bilgisi ve bina planı ekrana düşüyor. Sunucu operatörü, hasar derecesine göre bölgeyi kırmızı mavi yeşil olmak üzere noktalandırıyor. Bu şekilde depremde en çok hangi bölgenin ne derece hasar aldığı bilgisine AFAD, belediye, valilik, sivil toplum kuruluşları gibi yetkili merciler hızlı bir şekilde ulaşıp müdahale edebiliyor.“ 

Toplumsal faydaya dönüşmesi için desteğe ihtiyaç var

Eskişehir’in proje için pilot bölge seçildiğini aktaran Tün, “deprem olduğunda nerede ve ne büyüklükte meydana geldiğini ulusal networkler sayesinde Boğaziçi Üniversitesi ve AFAD paylaşıyor. Ama depremin mahalle içindeki etki ve sonuçlarını biz yerel networklerden sağlayabiliyoruz. Anadolu Üniversitesi olarak Eskişehir’de 13, Bursa’da 5 adet olmak üzere toplam 18 adet ivmeölçer istasyonunu işletiyoruz. Bu yaz 9 istasyon daha kurma planımız var. Ana paydaşlarımızdan biri olan Tepebaşı Belediyesi istasyonların kurulması, işletilmesi ve verilerin paylaşılmasında lojistik anlamda katkı sağlıyor.  Boğaziçi Üniversitesi, AFAD, Osmangazi Belediyesi ve Eskişehir İl Acil Durum Müdürlüğü diğer paydaşlarımız olarak destek sağlıyor.” dedi. 

Yaklaşık 3 aydır üzerinde çalışılan ve şuan test aşamasında olan Mobil Deprem Bilgi Sistemi uygulamasının toplumsal faydaya dönüşmesi için ilgili paydaşların destek vermesi gerektiğine ayrıca dikkat çeken Tün, “şuan uygulama hazır, valilik, belediye, sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelip bunu nasıl hayata geçiririz aşamasına geçmemiz gerekiyor. Kamuoyunu bilgilendirme amaçlı Temmuz ayının ikinci yarısında Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nde uygulamanın lansmanın yapılmasını planlıyoruz.” şeklinde konuştu.