Butik ürünleriyle yüzde 70 ihracatı yakaladı

Müşteri odaklı ürünleriyle Avrupa ve Çin'le rekabet eden data kabin üreticisi Estap, yüzde 70 ihracatı yakaladı. Estap Genel Müdürü Murat Eti, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık vererek rekabet avantajlarını artırmak istediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN ÖZGÜR DİL / İSTANBUL

1989 yılından bu yana Telekom saha, rack ve data center kabinetleri üreten Estap 2008'de Legrand Grup bünyesine geçti. Bu tarihten itibaren özellikle dış sahadaki etkisini artıran Estap, Avrupa ve Çin'de ciddi bir potansiyel yakaladı. Estap Genel Müdürü Murat Eti, üretimlerinin yüzde 70'ini 72 ülkeye ihraç ettiklerinin altını çizdi.

Kabin sektörün teknoloji çağının hazinesi 'bilgi'yi saklamada çok önemli bir yeri olduğunu belirten Murat Eti data kabinetlerinin önemini şu şekilde aktardı:

"IT Network ile ilgili olarak korumaya ihtiyaç duyduğunuz her yerde Estap'ı kullanabilirsiniz. Örneğin bir server kuracaksınız ve dağıtacaksınız. Biz bu bilgileri korumak için metal aksanlar üretiyoruz. En büyük özelliklerimizden birisi müşteri odaklı çalışıyor olmamız.  Bu tip ürünleri çok iyi yaptığımız için Avrupa ve Çin'le çok rahat rekabet edebiliyoruz. Avrupa'daki insanlar bu tip ürünleri yapamıyorlar çünkü işçilik çok maliyetli.  Butik ürünlerimiz bizi pazarda öne çıkarıyor."

'İnovasyona önem veriyoruz'

'Bizim farkımız pazar araştırmaları' diyen Eti, Ar-Ge yapılan  pazar araştırmaları sonucunda bir takım inovasyonları gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yani inovasyona önem veriyoruz. Bunu yapabilmek için de Ar-Ge desteği gerekiyor. Geçen senenin ortasından itibaren pazarlama aktivitelerine çok yön verdik. Türkiye'de birçok şehir dolaşıldı ve birçok kullanıcıyla konuşuldu. Biz ciromuzun yüzde 70'ini yurdışından yüzde 30'unu ise Türkiye'den yapıyoruz. Bizim için önemli pazarlar daha çok dış pazarlar" diye konuştu.

'Bilgiyi kaybederseniz bir daha kazanamazsınız'

Murat Eti, data kabin sektörünün Türkiye'de çok üzerinde durulan bir sektör olmadığını ancak sanılan aksine teknoloji çağındaki en önemli altyapılardan biri olduğunu söyledi. 'Bu kabinlerin içerisine milyon dolarlık cihazlar konulabiliyor' diyen Eti şu ifadeleri kullandı; "İnsanlar iletişim araçlarını bağlayan kablolar ve diğer araçlara çok fazla önem veriyorlar. Bu işin profesyoneli olmayan yerlerden kabinler alınıyor. Bazen iş felakate kadar gidebiliyor. Teknolojinin en önemli özelliklerinden biri bilgiyi saklamak ve düzenlemek ancak bilgiyi saklayacağımız yer çok önemli.

Çok paranız olduğu zaman kasada saklarsınız. Güvenli olduğu için güvenli ve sağlam. Kabinler de bu kasalar kadar önemli. İçine bütün bilgilerinizi  koyuyorsunuz. Parayı kaybedersiniz ama bir şekilde kazanabilirsiniz. Ama bilgiyi kaybedersiniz bir daha geri kazanamazsınız.  Bilgilerin çok kaliteli ve düzgün yerde saklanması gerek."

Estap'ın ihracat yaptığı ülkeler ve pazar payına da değinen Murat Eti, Türkiye pazarında 2012 yılına kadar neredeyse tek üretici olduklarını belirtti. Eti, "Şu anda Türkiye'deki pazar paylarımız yüzde 55 civarında. Bu alanda lider bir firmayız. İhracat tarafında ise Rusya ve Arap Yarımadası bizim önemli pazarlarımız. Legrand Grup'a geçtikten sonra ihracat alanımız daha da genişledi. Şu anda 72 ülkeye ihracat yapıyoruz. Önümüzde Ortadoğu'nun şu anda en büyük projelerinden olan Abu-Dabi Havalimanı projesi var" dedi.

'Politik gelişmelere nedeniyle Suriye, İran ve Sudan pazarını kaybettik'

2014 yılının zor bir yıl olduğunu söyleyen Murat Eti, " Bazı ülkelere konulan ambargolar bizim oradaki satışlarımızı direkt olarak etkiliyor. İran, Sudan, Suriye gibi pazarları direkt kaybettik. Türkiye açısından bakıldığında İran gibi ülkelere ihracatta hala teşvikler var ama uluslararası çalşan bir şirket için malesef uluslararası kuralları uygulamak gerekiyor. Rusya'nın yaşadığı deveülasyon da bizi çok etkiledi.Yüzde 25 oranında bir düşüş yaşandı. Rusya pazarı önümüzdeki sene daha zor olacak gibi" ifadelerini kullandı.

'Yeni ürünlerimizle daha da iddialı olacağız'

prop9u6-kartal.374.jpg

Geçtiğimiz aylarda lansmanı yapılan yeni kabinetleriyle pazardaki paylarını artırmaya ve ihracatı genişletmeye odaklanacaklarını da söyleyen Estap Genel Müdürü Murat Eti, "Yeni ürünlerimizle birlikte iddialı olacağız. Biz ileriye dönük olarak rekabetin nereden geleceğini tahmin etmeye çalışıyoruz. Mesele sektörde kabinlerde küçülebilir. İhtiyaç duyulan kocaman serverler çok kompak hale  geliyorlar. Bazı sektörlerin aynı şekilde çok kompak hale geldiğini düşünerekten bizde ona göre adım atıyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir