Cam üretiminde pazar payını yüzde 33'e çıkardı

Yaptığı çalışmalarla bilinirlik oranını bir yılda yüzde 43'ten yüzde 96'ya yükselten Lav, pazar payında da önemli bir çıkış yakaladı. Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, "Dünyanın en büyük 6'ncı cam üreticisiyiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gökhan KARAKURT

KÜTAHYA - Gürallar Grubu'nun markası Lav 2015 yılı verilerine göre yüzde 17 büyüyerek tüm markalar arasında pazar payını yüzde 33’e çıkardı. Marka, Türkiye’deki cam üretim tekniklerini geliştiren, endüstrisini ve değerini büyüten yenilikleri de pazara sunmayı hedefliyor.

Temel iş alanı sofra camı üretimi olan Lav’ın Türkiye’de cam üreten en büyük 2 şirketten biri olduğunu ifade eden Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, "Dünyanın en büyük 6'ncı cam üreticisiyiz. Türkiye cam üretiminde işini çok iyi yapan markalara sahip bir ülke. Sürekli gelişen pazarda Lav, 2015 verilerine göre yüzde 17 oranında büyüyerek tüm markaların arasında pazar payını yüzde 33’e çıkardı. Hem markamıza hem de makine parkurlarına yaptığımız yatırımlarla önümüzdeki yıllarda da pazar payımızı yüzde 3 oranında artırabileceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca, Türkiye’deki cam üretim tekniklerini geliştiren, endüstrisini ve değerini de büyüten yenilikleri de pazara sunmayı hedefliyoruz’’ şeklinde konuştu.

300 bin metrekare alandaki iki fabrikada 2 bin kişi istihdam etiklerini aktaran Argat, kendi geliştirdikleri araçlarla ürettikleri cam ürünlerinin yarısını 130 ülkeye ihraç ettiklerini dile getirdi. Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 43 olan bilinirlik oranlarını yıl sonunda yüzde 79 seviyesine çıkardıkları bilgisini veren Argat, bu yılın ilk çeyreğinde bu oranı yüzde 96 seviyesine çıkardıklarını ifade etti.

Yüzde 100 kapasite ile çalışıyor

Geçen yılın ilk yarısında Gürallar Cam Ambalaj üretim tesislerini, 70 bin metrekarelik alana kurduklarını aktaran Esin Güral Argat, tesisin yıllık 600 – 700 milyon adet üretim kapasitesiyle üü başladığını söyledi. Tesisin geçen yıl mart ayından bu güne yüzde 100 kapasite ile üretimine devam ettiği bilgisini veren Argat, "Tesise ilk aşamada 210 milyon TL’lik bir yatırımla başladık ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Açıldığı dönemden bugüne 350 kişiyi istihdam eden tesisimize yönelik yatırımlarımızı 5 yıl içinde tamamlamayı ve mevcut ihracat oranımızı 2 katına çıkartmayı hedefliyoruz. Gürallar Cam Ambalaj olarak tüm içecek sektörü ve cam ambalaj kullanan gıda üreticileri için yaratıcı ve çözüm odaklı bir iş ortağı olmayı hedefliyoruz.Yatırım tamamlandığında ve Gürallar Cam Ambalaj Üretim Tesisi 5 yıl içinde tam kapasite ile çalışmaya başladığında, pazarın da yüzde 40’ını karşılayacak duruma geleceğini öngörüyoruz" açıklamasını yaptı.

Avrasya Ambalaj Fuarı’na hazırlanıyor

Bu yıl 2-5 Kasım tarihlerinde Tüyap’ta düzenlenecek Avrasya Ambalaj Fuarı’nda da kendi stantlarında yer alacaklarını belirten Argat, Türkiye pazarında raf paylarını ve penetrasyonlarını daha da arttırmak için çalışmalarına devam edecekleri bilgisini verdi. Gürallar grubu olarak faaliyet gösterdikleri her alanda katma değer katan yenilikler kazandırmayı çok önemsediklerini aktaran Esin Güral Argat, "Kendi bünyemizde kurulu olan Teknopark'ta cam makinelerimizin tasarımı ve geliştirilmesi, mevcut üretim makinelerimizin verimliliklerinin artırılması ve yeni üretim tiplerinin geliştirilmesi üzerine araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizi kapsamlı biçimde sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Gümrükle ilgili alanlarda iyileştirilme yapılmalı

İhracat alanında özellikle gümrük ile ilgili uygulamalarda da iyileştirilmesi gereken konularla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Esin Güral Argat gümrük mevzuatının tekrar ele alınması ve özellikle ikili ticari anlaşmaların yenilenmesinin kendileri gibi dünya pazarlarıyla etkileşim halinde olan firmalar için önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de özellikle turizm alanında destinasyon iletişimi kapsamında marka stratejilerinin yenilenmesi ve daha etkili hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Argat, "Bölgesel markalaşma hedeflerimiz olmalı, nasıl ki; Fransa ayrı bir marka Cannes ayrı bir marka olarak algılanıyor; Türkiye’de buna benzer yeni stratejilerin geliştirilmesi önemli. Türk turizminin eski cazibesine kavuşması için çözüm odaklı adımlar atılması ve dünya milletleri arasındaki algısının pozitif anlamda yükseltilmesi gerekiyor. Başarılı bir 2017 için, biz de tesislerimizin marketing çalışmalarına yönelik farklı girişimlerde bulunmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir