Carrefoursa ilk "Gurme" marketini açtı

İlk Gurme konseptli mağazasını Selamiçeşme'de açan Carrefoursa, ikinci marketini Anadolu Hisarı'ndaki tüketicilerle buluşturacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Carrefoursa, Gurme konseptinin ilk marketini Selamiçeşme'de hizmete soktu. Carrefoursa bu yıl 20 tane süpermarket ve Gurme market açacak.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer ile Nane'nin katılımıyla Carrefoursa Gurme konseptinin ilk mağazası Selamiçeşme'de açıldı.  

Mağazanın açılışında konuşan Nane, Carrefoursa Gurme'nin 7 noktada açılacağını belirterek, "Yerleri belli ancak açılış tarihleri henüz belli değil. İstanbul'da da İstanbul dışında da mağaza açacağız. Bundan sonra ilk yapacağımız Anadolu Hisarı olacak" bilgisini verdi.  

Bu mağazanın bir ilk olduğunu ifade eden Nane, "Biz yönetime geldikten sonra mağazalarımızın formatlarını değiştirmeye çalıştık. Carrefoursa Express'in altında 5 farklı konseptimiz vardı ama hepsi aynı isimle hizmet veriyordu. Bunun üzerine çalıştık. 3 farklı formatı hizmete getirdik. Bunlardan biri Carrefoursa Mini, 0-400 metrekare arasında ve mahalle aralarında, ufak olan konseptlerimiz. Daha sonra süpermarket ve gurme mağazalarımız var, bunlar 400-2 bin metrekare arasında mağazalar. Çeşidine göre bir kısmını süpermarket, bir kısmını gurme olarak adlandırma kararı aldık" diye konuştu.

Gurme'lerde sadece yerel değil aynı zamanda ulusal ve uluslararası ürünlerin de olduğunu anlatan Nane, buralarda organik ürünlerin yanı sıra diyabetik ve glutensiz ürünlerin de olduğunu dile getirdi.

Nane, uygun olan yerlerde Gurme mağazası açacaklarını, olmayan yerlerde ise süpermarketler ya da küçük metrekarelerde Carrefoursa Mini ile devam edeceklerini söyledi.

Bu yıl 110 milyon lira yatırım yapacakları bilgisini paylaşan Nane, "100 tane mağaza açacağız. Bunlardan 80 tanesi Mini, 20 tanesi süpermarket ve Gurme olacak" dedi.

Bu yıl açılacak AVM'lerin bazılarında hipermarket açma fırsatını kaçırdıklarını aktaran Nane, "Ama halen kiralanmamış olanlar için çalışmalarımız var. O yüzden bütçemize koymadık ama bu yıl bir kaç tane hipermarket açmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Gurme şubelerinde gıda ve gıda dışı ürünleri birleştirdiklerini anlatan Nane, bu tür mağazalarda balığın 75 çeşidinin olduğunu belirtti.

Gurme mağazalarında bireysel sepet değerinin normal mağazalara göre 1,5 kat daha fazla olduğunu kaydeden Nane, pazarda rakipsiz olduklarını savundu.

Nane, Carrefoursa'nın Carrefour Grubu şirketlerine ihracat yaptığını, bu şirketlere markalı ve markasız ürün olarak yılda 200 milyon euroya yakın ihracat yaptıklarını dile getirdi.

"Eğer hoşlanırlarsa neden ihraç etmeyelim?"  

Gurme formatının ihraç edilip edilmeyeceği ve Fransızlardan teklif gelip gelmediği ile ilgili bir soruya ise Nane, "Gelip incelediler ve çok hoşlarına gitti. Şu anda resmi bir başvuru yok ama bizim bu konseptlerimizle ilgili her türlü detayları paylaştık. Eğer hoşlanırlarsa neden ihraç etmeyelim? Buradaki ortaklığın sonucunda, bir büyük global oyuncu ve kendi çapında büyük ve yerel bir oyuncu güçlerini bir araya getiriyor. Bu eser her iki tarafın da eseridir. Ortaklığın temel amacı ve yarattığı değer burada ortaya çıkıyor" yanıtını verdi.  

Nane, Carrefoursa Gurme'deki teknoloji ürünlerinin cirosunun yüzde 10 civarında olduğunu ifade ederek, "Bizde ana ürünler kuru ve taze gıdadır. Gurme mağazamızda çeşit olarak süpermarketten daha fazla çeşit barındırıyor. 75 balık çeşidimiz bulunuyor. Burada 2 çeşit çilek, 3 çeşit domates, çeşitli biberler bulabilirsiniz" diye konuştu.  

Türkiye'den yurt dışına en çok hangi ürünün ihraç edildiğine yönelik soru üzerine Nane, en çok yaş sebze ve meyve, televizyon, tekstil ve mutfak eşyalarının Fransa'nın global satın alması tarafından Türkiye'den diğer ülkelere ihraç edilen ürünler arasında yer aldığını kaydetti.

Nane, Gurme mağazasında belli ürünlerin belli oranda ithal edildiğini ama ürünlerin çoğunun yerli olduğunu anlattı.

"Teknoloji ürünlerinde Teknosa'ya rakip olacak mısınız?" sorusu üzerine Nane, "Asla, haddimizi biliriz. Herkes kendi kulvarında başarılı" dedi.

Nane, Carrefoursa'nın Gurme mağazası için "Efsane döndü" diyerek, "Carrefoursa 1993 yılında Türkiye'ye geldiğinde 10 bin metrekare mağaza açtığında insanlar kuyruk olmuştu, nasıl ürün bulunacağını merak etmişlerdi. 50 bin çeşit ürün ilk defa bir çatı altında İçerenköy'deki Carrefour'da tüketiciyle buluşmuştu. Birçok ilkleri yapan bir firmaydı Carrefoursa. Belli inkıtaları oldu ama şimdi efsane döndü ve bunun kanıtı da yeni konseptimiz" değerlendirmesini yaptı.

"Biz ne sattığımızı biliyoruz "

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı ise perakende konusunda ciddi bir birikimleri olduğunu, arkadaşlarına güvenerek Carefoursa'da yeni bir döneme geçtiklerini söyledi. Bu yeni dönemde bütün formatlara baktıklarını aktaran Sabancı, gurme formatının ilk örneğinin Selamiçeşme'de olduğunu yineledi.

Söz konusu formatı kendilerinin oluşturduğunu aktaran Sabancı, başarılı olursa Gurme formatını ihraç edebileceklerini dile getirdi.

Yeni dönemde "yerlileşme" konusuna önem verdiklerinin altını çizen Sabancı, "Direk üreticiden sofraya, tarladan sofraya olacak. Bu model burada başarılı olursa buradan sonra yaygınlaşacak" dedi.

Sabancı, açılıştan sonra bir gazetecinin "Siyasetçiler de halkın ne istediğini biliyorlar mı?" sorusu üzerine, "Teşekkür ediyoruz. Biz biliyoruz ne sattığımızı" ifadelerini kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir