Daimler: Almanya kadar kaliteli üretim yapıyorsunuz

Alman otomotiv devi Daimler’in yöneticisi Martin Daum, Mercedes Benz Türk’ün 50’nci yıl kutlamasında Türkiye pazarına çok güvendiklerini, 1 milyar euroya ulaşan yatırımlarının süreceğini belirtti. Daum, “Türkiye ile Almanya arasında üretim kalitesi açısından hiçbir fark yok” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

İSTANBUL - Mercedes-Benz Türk, 50. yılını Daimler AG Yönetim Kurulu Üyelerinin de katılımıyla hikayesinin başladığı İstanbul Davutpaşa Fabrikası’nda kutladı. Davutpaşa’daki eski fabrika binasında kurduğu özel bir dekorasyon ile katılımcıları 1967 yılına götüren Mercedes-Benz Türk, yarım asır önce ilk otobüsünü banttan indirdiği üretim holünde ise şirketin dünden bugüne yolculuğunu anlatan küçük bir müze kurdu. Törende konuşan Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi, Kamyon ve Otobüs Grubu Başkanı Martin Daum, Türkiye pazarının önemine vurgu yaparak, “Bu pazara çok güveniyoruz. 1 milyar euroya ulaşan yatırımlarımız sürecek. Bir Alman için bunu söylemek zor ama ben söylüyorum: Türkiye ile Almanya arasında üretim kalitesi açısından hiçbir fark yok” dedi.

Martin Daum, Mercedes-Benz Türk’ün bugün üretim, AR-GE ve IT ağı ile Almanya’daki merkez fonksiyonları içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi. “Şirket, kuruluşundan bugüne Türkiye’deki otobüs ve kamyon üretiminde sanayinin gelişmesine öncülük ederek dünyaya da örnek oldu. Bu sebeple 50 yıl boyunca Türkiye’deki üretim tesislerine yaptığımız yatırımlar arttı. Türkiye’de 1968 yılında otobüs üretimine, 1986 yılında ise kamyon üretimine başladık. 2009'da 2.El Faaliyetleri Merkezimizi ve AR-GE Merkezimizi açtık. 2013'teTürkiye’yi bilgi teknolojileri üssü olarak konumlandırarak İstanbul’dan tüm dünyaya hizmet veren Global IT Hizmetleri Merkezi’ni kurduk. 2016'da Aksaray kamyon fabrikasına üretimi ikiye katlamak için yeni bir yatırım başlattık ve son olarak bu yıl Mayıs ayında ikinci Ar-Ge merkezimizin temelini attık. Mercedes-Benz Türk, günümüzde üretim faaliyetlerinin yanı sıra küresel ekosistemimiz içinde geniş yelpazede ürün ve hizmet üretiyor ve ihraç ediyor. Türkiye’ye artırarak devam ettiğimiz yatırımlarımızın en önemli sebebi üretimdeki yüksek kalite standardı ile birlikte bağlılığı ve yüksek kalifikasyona sahip çalışanlar.”

10 bin istihdam sağlıyor

Mercedes-Benz Türk, geçtiğimiz aylarda 8.4 milyon euro yatırım yapacağı Aksaray’daki yeni Ar-Ge merkezinin temelini atmıştı. Ar-Ge merkezi, Daimler içerisinde araç yol testi ve mühendisliği konusunda tüm dünyaya hizmet veren tek merkez olacak. Mercedes Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Kapasite artırımı bitince Aksaray’dan kamyon ihracatımızı 1 milyar dolara çıkaracağız. Toplam ihracatımız 2018’de 2 milyar dolar olacak. Her 2 otobüsten birini ve her 3 kamyondan 2’sini üretiyoruz. 10 binin üzerinde istihdam sağlıyoruz” diye konuştu.

'50. yılda 50 startup'

Süer Sülün, 50. yıl nedeniyle hayata geçirdikleri ‘50 Yılda 50 Startup’ projesine değinerek, “Bugün ödül törenine de yer vereceğimiz bu proje ile yalnızca kendi alanımıza ve işimize değil, Türkiye’nin geleceğine ve potansiyeline de yatırım yaptığımızı gösteriyoruz. Bu kapsamda 50 startup’ı destekliyor ve 500 bin TL’lik para ödülünü kendilerine tamamen hibe ediyoruz” dedi. Türkiye’nin 59 ilden 680 girişimcinin başvurduğu projede Temmuz ayı başında kazanan 50 startup’a ödüllerini verdik. Kadir Can Kırkoyun’un geliştirdiği, oyunlaştırılmış mobil kodlama platformu olan Scode projesi; Kadir Demircioğlu’nun geliştirdiği kumaşları daha işlevsel hale getiren akıllı kumaş projesi; Umutcan Duman’ın geliştirdiği atık toplama süreçlerini akıllı hale getirerek maliyetleri ve karbon salınımını azaltan proje ilk üçe girerek büyük ödülün sahibi oldu.