Dardanel'e sushi yaradı büyüme yüzde 40'ı buldu

Dardanel'de ikinci kuşak işe hızlı girdi; şirket bu yıl yüzde 40 büyüdü. 2019 büyüme hedefini yüzde 50 olarak açıklayan Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Önen, hızlı büyümede ihracatın etkisinin altını çizdi. Dardenia'larda ise sushi etkisiyle satışlar artmış. (Özlem Ermiş Beyhan)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Dardanel son dönemde girdiği yeni işlerin başarılı olması ile hızlı bir büyüme dönemi yaşıyor. Şirketin balık ekmekle sushiyi birleştiren balık restoranı Dardenia; sağlıklı bir büyüme içinde yurtdışı açılımı hazırlığı yapıyor.

Dardanel'in 2018'i iyi geçirmesinde işe ikinci nesilin dahil olmasının da etkisi var. Şirketin kurucusu Niyazi Önen'in oğlu Mehmet Önen Dardanel Önentaş Genel Müdürü olarak görev yapıyor. Ayşe Önen ise Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi. Ayşe Önen bu yılı yüzde 40 büyüme ile kapatacaklarını, hedeflerinin de üzerine çıktıklarını, 400 milyon TL'lik ciroyu şimdiden yakaladıklarını söyledi. Önen, 2018 hedeflerinin ise yüzde 50 büyüme ile 600 milyon TL olduğunu açıkladı.

İhracat bu yıl yüzde 115 arttı, 2019'da 3'e katlanacak

Bu hızlı büyümede en önemli faktörlerden biri ihracat. Bu yıl ihracatın çok iyi gittiğini anlatan Önen, "İhracatta ton konserve Avrupa, Körfez Ülkeleri, Balkanlar, Kuzey ve Güney Amerika bölgelerinde 35 ülkeye gönderiliyor. Atıştırmalık ürünler ve donuk balıklar Amerika ve Avrupa pazarlarına ihraç ediliyor" diye anlattı. Bu yıl ilk 9 ayında 20 milyon dolarlık ihracata imza atılmış. Önen, "İhracatımız geçen yıla göre yüzde 115 oranında arttı" dedi. Önen, bu yıl ise ihracat cirosunu 3'e katlamayı hedeflediklerini belirterek şöyle devam etti: "2019 yılında ihracatta çok agresif büyüme planlarımız var. Bunun gerçekleşmesi adına 2 milyon euroluk bir yatırım yapıyoruz. Atıştırmalık, hazır yemek ve donuk balık ürünlerimizde yeni pazarlara açılma hedefimiz var."

Arnavut ciğeri en çok satan oldu

Önen, ikinci büyüme alanının 500 milyon TL yatırımla girdikleri hazır yemek alanından geldiğini anlattı. Annemin Mutfağı markası ile ev yemeklerini paketli halde satmaya başladıklarını söyleyen Önen, "Burada dünyada 194 milyar doları bulan dev bir pazar var ancak Türkiye'de henüz emekleme aşamasında. Çok hızlı bir büyüme yakaladık bu alanda" dedi. Annemin Mutfağı'nda en çok satılanın arnavut ciğeri olduğunu ekledi.

Mr. No markalı sandviç işinde de hızlı bir büyüme yakaladıklarını anlatan Önen, bugüne kadar 20 milyon sandviç sattıklarını ve bu alanda tüm teknolojiyi Japonya'dan getirdiklerini söyledi. Firmanın balık fast-food markası Dardenia da 12 şubeye ulaşmış durumda. Tamamı kendilerine ait bu markayı yurtdışına açmayı, bu yolda Turquality desteğinden de faydalanmayı düşündüklerini söyleyen Önen, "En önemli avantajımız restoranlarımızda sattığımız tüm ürünleri; humustan soslara, pita ekmeğinden balığın her türüne kadar kendimizin üretiyor olmamız. Bu sayede yurtdışında çok hızlı büyüyebiliriz" ifadesini kullandı.

Midyeler Şili'den geliyor

• Dardenia'da en çok satılan 5 üründen biri balık ekmekse, diğeri sushi. Ayşe Önen, özellikle çocukların ve gençlerin sushiye büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

• Önen New York'ta deneyimlediği Poke'yi de Dardenia menüsüne eklemiş. Bu, buharda pişmiş pirinç üzerinde balık ve sebzelerin olduğu tas, global sağlıklı yemek trendinin bir örneği ve açık sushi olarak da tanımlanıyor.

• Palamut ve hamsili pilav da Dardenia'nın en çok satanları arasında.

• Dardenia midyeleri Şili'den ithal ediyor. Ayşe Önen, en temiz sular dediği Şili denizinden gelen midyelerde hiçbir sağlığa zararlı kalıntı olmadığını ve midyelerin sertifikalı olduğunu söyledi. Midye tava da en çok satan ilk 5'te.