DEİK, Ege’nin iki yakasını İzmir’de buluşturacak

Ege’nin iki yakası İzmir’de “Türkiye-Yunanistan İş Forumu”nda bir araya gelecek. DEİK’in uluslararası organizasyonu 12 Kasım İzmir’de gerçekleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenecek olan ‘Türkiye-Yunanistan İş Forumu’ 12 Kasım Çarşamba İzmir’de, Kaya Termal Oteli’nde toplanıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ve Enterprise Greece Başkanı Syngros M. Aristomenis’in de birer konuşma yapacağı forumun karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve yatırımların artmasına destek olması amaçlanıyor. 

400’ün üzerinde firma temsilcisi hazır bulunacak 

Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri başta olmak üzere, ülkemizdeki ihracatçı birliklerinin tamamı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) de destek verdiği Türkiye-Yunanistan İş Forumu’na, Türkiye ve Yunanistan iş dünyasının önde gelen firmalarından yaklaşık 400 üst düzey temsilci katılacak. Türkiye-Yunanistan İş Forumu ile ilgili bir değerlendirme yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, “Küresel ekonomik krizin ardından şekillenen yeni ekonomik yapı içerisinde ülkelerarası işbirlikleri önem kazandı. Yakın komşumuz Yunanistan ile gerçekleşecek İş Forumu da bu yeni düzende işbirliklerine zemin hazırlayacak” dedi. Turizm, otelcilik, inşaat, inşaat malzemeleri, enerji, yenilenebilir enerji, alternatif enerji kaynakları, emlak, denizcilik sanayii, ulaştırma, lojistik, gıda ve meşrubat, tarım ürünleri, makine sanayii, makine ekipmanları, bilgi ve iletişim teknolojileri, elektronik sanayi, kimyasallar, tekstil ve hazır giyim, deri ürünleri, sağlık ekipmanı, ilaç, kozmetik, hediyelik eşya, araba aksesuarları, müşavirlik, hukuk büroları, mali hizmetler, bebek ürünleri, mobilya ve basım sektörlerinde iş yapan Yunan firmalarının yer alacağı İş Forumu, gün boyu sürecek ve 550’yi aşkın ikili görüşme gerçekleşecek. Forumda ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra üçüncü ülkelerde beraber yatırım imkanları ele alınacak. 

İki ülke ilişkileri büyük ivme kazandı 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler son dönemde önemli bir ivme kazandı. 2002 yılında Yunanistan ile yaklaşık 902 milyon dolar olan ikili ticaretimiz, 2013 yılında yaklaşık 6 kat artarak 5.6 milyar dolar seviyesine yükseldi. 2013'te Türkiye’nin Yunanistan’a ihracatı 1.4 milyar dolar, Yunanistan’dan ithalatı ise 4.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan, 2014 yılının ilk dokuz ayı itibariyle, Yunanistan ile olan ticaret hacmi 4.2 milyar doları buldu. Halen, ülkemizde 591 adet Yunanistan sermayeli firma faaliyette bulunurken Yunanistan’ın Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırım stoğu bugün itibariyle 6.7 milyar doların üzerine çıktı .