DenizBank'tan güneş enerjisine kredi

TurSEFF ve DenizBank kaynaklarından sağlanan 10 yıl vadeli 3 milyon dolarlık TurSEFF kredisi ile güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimine yönelik 2 MW büyüklüğünde santral yatırımı yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE KEVEN

KAYSERİ - DenizBank ve Akmo&Cevahir Grubu, Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) kredisi finansmanı için protokol imzaladı. Sağlanacak TurSEFF kredisi, Türkiye'de güneş enerjisi üretimine yönelik en büyük lisanssız santralin kurulum çalışmalarında kullanılacak. Kayseri'nin İncesu Bölgesi'nde yapılmak üzere planlanan 2 megavatlık enerji üretim kapasitesine sahip Türkiye'nin ilk tek parça lisanssız güneş enerjisi santrali için adımlar atıldı. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek ürettiği temiz enerjiyi satmayı planlayan yatırımcı firmanın hedefinde ise bu alanda büyümek var.

İmzalanan protokol kapsamında, TurSEFF ve DenizBank kaynaklarından sağlanan 10 yıl vadeli 3 milyon dolarlık TurSEFF kredisi ile güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimine yönelik 2 MW büyüklüğünde santral yatırımı yapılacak. Bu yılın sonunda devreye girecek proje, güneş enerjisi üretimine yönelik kurulan en büyük lisanssız santral olma özelliğini taşıyor.

Denizbank Orta Anadolu Bölge Müdürü Süleyman Şanlı, "Enerji Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri. DenizBank kurulduğundan bu yana iklim değişikliği ve çevresel bilincin etkisiyle güneş enerjisi yatırımlarının finansmanına büyük ağırlık veriyor. Enerji verimliliğini artıracak her projeyi önemsiyor, enerji finansmanında Türkiye'deki en etkin kurumlardan biri olmak yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede Akmo & Cevahir Grubu ile bu güne kadarki lisanssız üretim kapsamındaki en büyük yatırım için start vermiş olduk. Ülkemizin gerçekten çok ihtiyacı olan bir yatırım" diye konuştu.

Türkiye'nin enerji alanına yapılacak yatırımlara ihtiyaç olduğunu aktaran Şanlı, görüşmelerini "Şu anda ülkemizde enerji ihtiyacının karşılanmasında güneş enerjisinin payı yüzde birlerde bile değil. Ülke olarak enerjide dışa bağımlılığımız sürüyor. Enerji ihtiyacımızın sadece yüzde 30'unu karşılıyoruz. Enerji üretiminde farklı alanlarda yatırımlara ülkemiz yeni start verdi ve bu tarz yatırımların artacağını umuyoruz. Bu artışta biz Denizbank olarak yardımcı olmaya hazırız. Kayseri, Niğde ,Konya-Karaman hattı güneş enerjisi yatırımlarında çok önemli bir bölge" şeklinde belirtti.