Denizi olmayan Denizli’den Rusya’ya balık ihracatı

Denizli’den Avrupa ülkelerine yıllık 6 bin ton balık ihracatı yapan Özpekler Su Ürünleri, 2 yıllık görüşmelerin ve ambargoların kaldırılmasıyla Rusya’dan 500 ton dondurulmuş alabalık siparişi aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emine ŞİMŞEK

Özpekler Su Ürünleri, 2 yıllık görüşmelerin ve ambargoların kaldırılmasıyla Rusya’dan 500 ton dondurulmuş alabalık siparişi aldı. İlk partiyi, gemiyle Rusya’ya gönderen şirket, aynı ülkeye bir yıl sonra da somon balığı ihracatı yapmak için anlaşma yaptı. Şirketin genel müdürü Yasin Özpek, Rusların Denizli balığını çok seveceğini söyledi.

Ahmet Nazif Zorlu Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Özpekler Su Ürünleri şirketi, sahibi olduğu 10 farklı çiftlikte alabalık üretimi yapıyor. 2001 yılında balık işleme fabrikasını kuran şirket, alabalık çiftliklerinde üretilen balıkları ilk önce şoklama kazanlarında artı 2 dereceden geçirdikten sonra soğuk hava araçlarıyla işleme fabrikasına getiriyor.

Burada balıklar iç organlarının alınmasının ardından gramajlanıyor, salamura olduktan sonra şişlere diziliyor. Fırınlarda pişirilip artı 5 derecede bir gün bekletildikten sonra fileto haline getiriliyor. Ardından istenilen gramaja göre paketlenip, soğuk hava zinciri bozulmadan Danimarka, Almanya, Belçika, Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Romanya’ya ihraç ediliyor.

Yıllık 6 bin ton üretim kapasitesi var

Yıllık 6 bin ton balık üretim kapasitesi olan ve tamamını Avrupa’ya ihraç eden Özpekler Su Ürünleri, Avrupa Birliği’nin verdiği Aguaculture Stewardship Council (ASC) kalite sertifikasını geçen yıl aldı. Şirket, 2 yıl önce Rusya’ya balık ihraç etmek için görüşmelere başlamıştı ancak Türkiye-Rusya arasında çıkan kriz görüşmelerin ertelenmesine neden oldu. Krizin ardından Rusya’nın Türkiye’ye gıda konusunda uyguladığı ambargoyu kaldırmasıyla, balık ihracatı için görüşmeler tekrar başladı.

Şirket, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerinin düzelmesinin hemen ardından Rusya’dan 500 ton dondurulmuş alabalık siparişi aldı. Bir yandan Avrupa ülkelerine ihracat yapan diğer yandan da Rusya’dan gelen balık siparişini karşılayan şirket, çalışmalarını da hızlandırıp, ilk partiyi gemiyle Rusya’ya gönderdi.

Rusya’ya ihracatı 4 kat artırmak istiyor

Yasin Özpek, 2 yıldır Rusya’ya alabalık satmak için uğraştıklarını, Rusya’nın Türkiye’ye karşı uyguladığı gıda ambargosunun kalkmasıyla ihracata başladıklarını söyledi. Avrupa’ya yıllık 15 milyon euroluk ihracat yaptıklarını ifade eden Özpek, “Rusya’daki alıcılar Türk markalarının yüksek kalitede olması nedeniyle tercih edildiğini belirtiyor. Bunu da kullanarak sürekli iş görüşmeleri yaptık. Rusya’da anlaştığımız firma buraya gelerek bizim tesisimizde incelemelerde bulundu. Bu yıl Rusya’ya 500 ton alabalık ihracatı yapacağız. Hedefimiz bu rakamı 2 bin tona çıkarmak. Ruslar, Denizli balığını çok sevecek. Ayrıca 1 yıl sonra da Rusya’ya somon balığı ihracatını da yapacağız” dedi.

Kaliteli balık için yem fabrikası

Rusya’nın kendileri için iyi bir alternatif olacağını belirten Özpekler Su Ürünleri Genel Müdürü Özpek, “Farklı ülkelerle de görüşmelerimiz devam ediyor. İhracatı artırmak için gayret gösteriyoruz. Yıllık 30 milyon euro ihracat hedefimiz var. kurduİlerleyen zamanda bu hedefimizi tutturacağımıza inanıyorum.

Ruslar balıklarımızın kalitesini, sularımızın temizliğini sevdi ve bizi o yüzden tercih etti” dedi. Dünyanın en kaliteli balıklarını yetiştirmek için yem fabrikası kurduklarını ve bu ayın sonunda devreye alacaklarını anlatan Özpek, önde gelen üreticilerden Şili’de üretimin hastalıklar nedeniyle azaldığını, bu fırsatı değerlendirmek için çalıştıklarını ifade etti.