Dev projeleri akıllandırdı rotayı yurt dışına çevirdi

Nitelikli yapılarda elektrik ve tüm akıllı teknolojilerin döşemesini yapan Orge, şimdi yurt dışını hedefliyor. Orge CEO’su Nevhan Gündüz, yurt dışında binalar ve metro ihaleleri ile ilgilendiklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İstanbul’da birbiri ardına nitelikli binalar yükselirken, bu trendin geliştirdiği ekosistem içinde bazı firmalar ön plana çıkıyor.

Akıllı binaların A’dan Z’ye tüm aydınlatma işlerini yapan Orge de bunlardan biri. Şirket sadece aydınlatma değil binalara yangın tesisatı, kamera sistemleri, internet ve data sistemleri, kartlı geçiş gibi tüm akıllı teknolojileri döşüyor. Gündüz, “Türkiye nitelikli binalarda çok önemli bir birikim etti. Ne Londra’da ne Paris’te İstanbul’daki gibi akıllı binalar yapılmıyor bugün. Bu durum bize de büyük bir tecrübe kazandırdı” dedi.

Macaristan'daki bir projeye teklif vermeye hazırlanıyor

Nevhan Gündüz, yurtdışında ilgilendikleri projeler olduğunu, örneğin Macaristan’daki bir projeye teklif verme aşamasında olduklarını söyledi. Gündüz, “İstanbul’da Quasar’ı yaptık, neden Londra’da böyle bir proje yapmayalım. Sadece akıllı binalar değil, yurtdışında metro projelerine de bakıyoruz. Avrupa’da alanımızda iyi bilinen bir şirket olmak istiyoruz” dedi. Orge, Kartal-Kaynarca metrosunun elektrik taahhüt işlerini tamamlayıp, iş bitirme belgesini aldı. Gündüz bu belge ile yurtdışında yeni işler peşinde olacaklarını anlattı.

“İştah açıcı bir durumumuz var”

Orge halka açık bir aile şirketi. Babası ile birlikte şirketin kurucusu olan Nevhan Gündüz bu yıl yabancı yatırımcıların şirkete önemli bir ilgisi olduğunu söyledi. Gündüz, “Yabancı yatırımcıların bizdeki pay sahiplik oranları yüzde 47’ye kadar tırmandı bir dönem. Bir iki hafta, halka açık hisseleri içinde yabancı yatırımcının payının en hızlı arttığı şirket olduk” dedi. Hisselerinin yüzde 45’i halka açık olan Orge’nin hissedarları arasında Finlandiyalı büyük bir fon, Avrupalı bankalar gibi önemli kuruluşlar olduğunu anlatan Gündüz, ilginin nedenini şöyle açıkladı: “Şirketi iyi yönettiğimiz düşünüyor bence. Orge’nin sermayesi 20 milyon TL iken karı 25 milyon TL. Geleceğimiz çok açık, bir sermaye şirketi değiliz. O nedenle iştah açıcı bir durumumuz var. Geçen yıl ciddi temettü dağıttık. Bu yıl peş peşe iş almamız karlılığın sürdürülebileceğini gösteriyor.” Gündüz, talepler geldiğini ancak yeni bir hisse satışının şu an söz konusu olmadığını söyledi. “Henüz 42 yaşındayım, işimi de çok seviyorum. O açıdan da düşünmüyorum” ifadesini kullandı.

En düşük marjla nasıl kârlı olunur?

Peki gayrimenkulde başlayan sıkışıklık ve tahsilat sorunları Orge’yi etkilemiyor mu? Gündüz, “Bizim şansımız, borcumuzun olmaması. Dayanıklılığımız yüksek seviyede. Elbette ekonomik gelişmelerden etkileniyoruz ama çok daha az. Tahsilatta ise kurumsal yapılarla çalışıyor olmamız büyük avantaj. Örneğin bu yıl aldığımız en büyük iş İşbankası’ndan” dedi. Kurumsal şirketlerle iş yapmanın handikapı ise kar marjının düşük olması. Gündüz buna rağmen karlılık yakalayabilmelerinin nedenini uzman tecrübeli personelle genç, dinamik çalışanları birarada barındıran insan kaynakları yapısı ve malzeme tedariğinde finansal güçleri sayesinde elde ettikleri pazarlık marjları olduğunu anlattı. Gündüz, “En düşük kar marjı ile en kaliteli işi yapmak durumundayız. Faiz giderimizin olmaması, hazinemizi döviz tutmamız diğer artılar oldu. İşimize konsantre olmamız, odaklı olmamız en önemli gücümüz” ifadesini kullandı.

Enstitü ile usta yetiştirecek

Orge eleman yetiştirmeye büyük önem veriyor. Bir enstitü kuran şirket, sosyal sorumluluk projesi olan bu eğitim merkezinde işsiz, düz işçileri eğitip elektrik ustası yapacak. Nevhan Gündüz, ara eleman sıkıntısını kendilerinin de yaşadığını, ilk hedefl erinin 1000 kişiyi eğitmek olduğunu söyledi. Enstitü bu ay faaliyete başlayacak. Ataşehir’de kendilerine ait 8 katlı bir binayı enstitü için hazırladıklarını açıklayan Gündüz, “Çağdaş teknoloji ile eğitim vereceğiz. Kadınları da eğiteceğiz. Mezunlara iş vermeye hazırız, alacakları sertifikayla heryerde iş bulurlar zaten” diye konuştu.

BIM’i bilmeyen iş alamayacak

Projelerde; getirdiği maliyet avantajı ile dijital çok boyutlu modelleme teknolojisi BIM sisteminin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Ulaşım AŞ dahi artık projelerini bu sistemde çizdiriyor. Orge bünyesinde 40 tane BIM sistemini kullanabilen personelleri olduğunu anlatan Nevhan Gündüz, bu konuda eğitimler vererek sayıyı artıracaklarını anlattı. Gündüz, “Bu sistemi kullanamayan iş alamayacak. Ulaşım AŞ’nin, belediyelerin bu sisteme geçmesi sistemin kullanımını tetikleyecek” dedi.