Devler kârını katladı

Türk petrol sektörünün iki önemli firması Tüpraş ve Petkim ikinci çeyrek kârlarını açıkladı. Petkim ikinci çeyrekte kârını sekiz artırırken, Tüpraş'ın yılın ilk yarısındaki net dönem kârı yüzde 226 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye petrol sektörünün öncü firmaları Tüpraş ve Petkim ikinci çeyrek  kârlarını açıkladı. Firmaların yılın ilk yarısında geçen yıla göre kârlarını katladığı görüldü.  Petkim'in ikinci çeyrek kârı yaklaşık sekiz kat artarak 18.27 milyon lira olurken, Tüpraş yılın ilk yarısında 869 milyon lira net kâr elde etti.

Petkim'in ikinci çeyrek kârı kur etkisi ve Petkim'in hammaddesi olan nafta fiyatlarında Temmuz ayındaki düşüş eğiliminin etkisi ile yaklaşık sekiz kat artarak 18.27 milyon lira olurken, operasyonel performanstaki düşüş ve marjlardaki daralma ile beklentilerin altında gerçekleşti. 

Petkim, 2014 yılının ilk yarısında 55 milyon TL net kâr açıklarken yılın ilk altı ayına göre net kârda 10 kat artış sağladı. İlk 6 aylık dönemde 2.44 milyar lira ciro yapan şirketin kapasite kullanım oranı da 9 puan artarak yüzde 90'a ulaştı. Geçen yılın ilk yarısında sıfıra yakın olan net kâr marjı da bu yıl ilk yarıda yüzde 2.3'e çıktı. Söz konusu dönemde FAVÖK rakamı da 87 milyon TL oldu. Yılın ilk yarısında üretim yüzde 6 artışla 1.471.000 tona yükseldi.            

Tüpraş'tan 869 milyon lira net kâr

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş), yılın ilk yarısındaki net dönem kârını yüzde 226 oranında arttırarak 869 milyon liraya çıkardı. Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, gelişen ülke ekonomilerindeki büyümenin yavaşlamasına karşın Ukrayna'da artan jeopolitik risklerin dengeleyici etkisiyle ilk çeyrek dönemi 106 dolar/varil seviyesinden kapatan Brent hampetrol fiyatının, ikinci çeyrek dönemde ABD ve Avrupa ekonomilerinde görülen toparlanma, Irak, Ukrayna ile Libya'da tırmanan jeopolitik riskler nedeniyle Haziran ayı sonunda 111 dolar/varil seviyesine yükseldiği belirtildi. 

Ortadoğu ve Asya'da açılan yeni rafinerilere vurgu yapılan açıklamada, şöyle devam edildi: 

"Bunların yanı sıra, Brent hampetrole göre daha ucuz olan WTI (West Texas Intermediate) hampetrolü kullanma imkanına sahip ABD rafinerilerinin yüksek kapasite kullanımıyla Avrupa ve Akdeniz piyasasına ürün arzını arttırmaları, kuzey yarım kürede rafineri bakım duruşlarının sona ermesiyle yılın ikinci çeyreğinde üretimin artması, gelişen ülkelerde ekonomik yavaşlamanın petrol ürünleri tüketimine olumsuz etkilerine bağlı olarak benzin, motorin, jet yakıtı ve fuel oil fiyat rasyoları son altı yılın en zayıf seviyelerine gerilemiş ve geçen yılın ilk yarısında 2.68 dolar/varil olan Akdeniz Rafineri marjı varilde 0.37 dolara düşmüştür." 

Akdeniz rafineri marjındaki keskin düşüşün yanı sıra aynı dönemde rafinerilerde gerçekleşen yoğun bakım çalışmaları ve zayıf konjonktürün neden olduğu düşük kapasite kullanımıyla geçen yılın aynı döneminde 1.88 dolar/varil olan Tüpraş'ın, net rafineri marjının 2014 yılının ilk yarısında 1.05 dolar/varil seviyesinde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Ülkemize yılda 1 milyar Amerikan doları tutarında katma değer sağlayarak, cari açığı aynı seviyede düşürecek, Haziran sonu itibariyle yüzde 96.6'sı tamamlanan Fuel Oil Dönüşüm Projesi için İzmit Rafinerisi'nde altyapı bağlantılarına yönelik duruşlar, diğer rafinerilerde devreye alma öncesi rafineri bakım çalışmaları ve zayıf konjonktür nedeniyle gerçekleştirilen optimizasyon çalışmaları neticesinde, ilk 6 aylık dönemde toplam kapasite kullanımı yüzde 68.5 seviyesinde olmuştur."  

Toplam satışlar yüzde 13.6 geriledi 

Açıklamada, global kapasite artışıyla azalan ithal motorin marjı ve düşen asfalt talebi paralelinde şirketin yurtiçi satışlarının yüzde 12.5 oranında (1.1 milyon ton) azaldığı vurgulanarak, "Üretim ve satış optimizasyonu çalışmalarına bağlı olarak ihracatın da 428 bin ton daha az gerçekleşmesi nedeniyle toplam satışlar geçen yıla göre yüzde 13.6 (1.5 milyon ton) azalışla 9.7 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Haziran sonu itibariyle yüzde 96.6'sı tamamlanan ve yıl sonunda devreye alınması planlanan Fuel Oil Dönüşüm Projesi dahil olmak üzere 2014 yılı ilk yarısında Tüpraş toplam 1.07 milyar lira yatırım harcaması gerçekleştirmiş olup, 2.7 milyar Amerikan doları tutarındaki proje için 2014 Haziran ayı sonuna kadar toplam 2.4 milyar dolar harcanmıştır" ifadesi kullanıldı. 

Finansal verilere bakıldığında, satış miktarı ve Akdeniz ürün fiyatlarındaki düşüşe rağmen, döviz kurundaki yüzde 19.4 yükselişin etkisiyle satış gelirleri 2013 yılının yüzde 3.1 üzerinde gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Geçen yıl 77 milyon lira düzeyinde olan vergi öncesi zarar, bu dönemde faaliyet karındaki artışın etkisiyle 49 milyon lira vergi öncesi kara dönüşmüştür. Net dönem karı ise Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 727 milyon lira ertelenmiş vergi geliri nedeniyle 869 milyon lira olmuştur. 

Güçlü insan kaynağıyla sürdürülebilir, maksimum karlılığı hedefleyen Tüpraş, operasyonel ve finansal başarılarını artırabilmek için yatırımlarını istikrarla sürdürmeye, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir