Diageo 'alkol düzenlemesi' için arayışta

Mey İçki'nin sahibi Diageo alkol düzenlemesiyle ilgili hükümete alternatif görüş sunmak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Mey İçki'nin sahibi alkol üreticisi İngiliz şirketi Diageo, alkollü içkiler ile ilgili hükümetin getirmeyi planladığı bir dizi düzenleme ile ilgili olarak "adil, dengeli ve sorumlu" bir düzenleme getirilmesi konusunda hükümet yetkililerine alternatif bir görüş sunabilme imkanı aradığın açıkladı.

Alkollü içkilerin reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımının yapılmasını engelleyen yasa teklifi bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmişti. Teklifin bugün TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması bekleniyor.

Şirketten yapılan açıklamada, "Diageo olarak alkolün yanlış kullanımının yol açabileceği zararlara ilişkin hükümetin duyduğu çekinceleri paylaşmakla birlikte; sektör, devlet ve üçüncü tarafların birlikte çalışması yoluyla bu sorunların üzerine gidilerek olumlu bir değişim sağlanması konusunda da engin bir tecrübeye sahiptir. Bu bağlamda halen, üst düzey hükümet yetkilileriyle bir araya gelerek, adil, dengeli ve sorumlu bir düzenleme için alternatif bir görüş sunabilme imkanı aramaktayız" denildi.

Diageo açıklamasında, 2011'de Mey İçki'yi satın alırken yalnızca güçlü alkollü içki markaları olan bir şirkete değil, aynı zamanda yabancı yatırımları teşvik eden bir ülkeye yatırım yaptıklarını belirterek, "O zaman, istikrarlı bir düzenleyici ortamdan başka türlüsünü nasıl tahayyül etmediysek, bugün de sektör ve toplum için en iyi sonucu elde edebilmek üzere hükümetle birlikte çalışmaya inancımızı koruyoruz" denildi.

Yasa ne getiriyor?

Yasa teklifine göre, ulusal ve uluslararası sektörel fuarlar ve sektörel organizasyonlar hariç, bu ürünlerin kullanımını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon veya etkinlik yapılamayacak.

Kanun teklifine göre öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamayacak.

Kanun kapsamına giren ürünlerin satışının yapıldığı yerler, okul, dershaneler, öğrenci yurdu ve ibadethanelere kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklıkta olacak. Ancak 100 metre şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmayacak.