Dijital dönüşüme başladı, üretimin yüzde 40'ını ihraç edecek

Dünya Gazetesi - Gökhan KARAKURT

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gökhan KARAKURT

Dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 5’inci büyük seramik üreticisi olan Kaleseramik, 3 yıl sürecek 15 milyon dolar yatırımla dijital dönüşüm hamlesine başladı. Şirket, esnek seramik olan Kalesinterflex ile Çin pazarına katmadeğerli ürün satışı yaparken, gelecek dönemde ihracatın payını yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyor.

Çanakkale Çan’da bulunan Kaleseramik Fabrikası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında, yenilikçi ürün ve fabrika yatırımlarının yanı sıra yeni yıl hedeflerini paylaşan Kaleseramik Genel Müdürü Okan Gedik, “Türkiye’nin seramikte ilk ihracatını gerçekleştiren Kaleseramik, 2016 ve 2017’de yaptığı 150 milyon TL’lik fabrika yatırımıyla bugüne kadar toplam 1,5 milyar doları aşan yatırıma imza attı. Yenileme ve bakımı da dahil edildiğinde 2018 yılında 60 milyon TL’yi aşan bir yatırımla tamamlayacağız. Ayrıca bu yıl yaklaşık 3 sene sürecek 15 milyon dolarlık dijital dönüşüm yatırımına başladık” dedi.

Türkiye’de seramik kaplama malzemelerinde yüzde 28’lik pazar payına sahip olduklarını anlatan Gedik, “Toplam banyo ürünleri olarak baktığımızda ise yaklaşık yüzde 17’lik bir pazar payına sahibiz. Toplam satışlar içindeki ihracat payımız yüzde 33. 82 milyon dolar olan toplam ihracatımızı, 2019 yılında yüzde 40’ın üzerine çıkararak 100 milyon dolar’a çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Okan Gedik, Kaleseramik’in etkili olduğu ihracat pazarlarını ise şöyle sıraladı; “ABD, Kanada ile beraber ihracatımızda önemli bir büyüklüğe sahip, yaklaşık yüzde 20’ye yakın ihracatımızı Kuzey Amerika’ya yapıyoruz. İngiltere çok önemli bir pazar, ihracatımızın yüzde 10’a varan kısmını bu bölgeye gerçekleştiriyoruz. Fransa, İtalya ve Almanya çok önemli pazarlarımız. Hızla büyüyen bir pazar olan Pakistan’da 5 mağazamız var. Bugün 2.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz Çin, teknik ürünlerde yükselen bir pazar olmaya başladı. Biz Çin’e en teknolojik ürünümüzü, dünyanın en ince, en büyük ve esnek seramiklerinden Kalesinterflex’i satıyoruz. Bugün Avrupa’dan Amerika’ya, Ortadoğu’dan Afrika pazarlarına kadar 100 ülkedeki 400’ü aşkın ihracat noktasında Kale markalı ürünlerimiz satılıyor.”

Kaleseramik’in 30 milyon TL’lik yatırımla Çan’da kurduğu Kaleseramik Ar-Ge Merkezi’ne de değinen Gedik, bu merkezin yetkinliklerini, Kale İtalia bünyesindeki Ar-Ge merkezi ile birleştirdiklerini anlattı. Şirket cirosunun yüzde 2.2’sini Ar- Ge’ye ayırdıklarını dile getiren Gedik, Ar- Ge merkezlerinde geliştirdikleri Kalesinterflex’in iki kat daha katma değeri olan bir ürün olduğunu vurguladı.

Perakende pazarı 2018'in ilk 6 ayında yüzde 18 büyüdü

Okan Gedik, iç pazarda perakende olarak nitelendirilen yenileme pazarı ve yeni projeler olmak üzere iki önemli kanalları olduğunu ifade etti. Son dönemde inşaatlarla ilgili talepte düşüş olduğunu dile getiren Gedik, perakende de ise 2018’in ilk 6 ayında yüzde 12’lik büyüme olduğunu açıkladı. Ayrıca İlk kez UNICERA 2019’da tanıtmaya hazırlandıkları yenilikçi ürün ‘Nem Kontrollü Karo’dan da bahseden Okan Gedik, “Kaleseramik’in ‘İnovatif Çevre Dostu Ürün’ kategorisinde ikincilik ödülü aldığı nem kontrollü karolar, havadaki nem oranı yüzde 70’in üzerine çıktığında nemi içine alma, nem oranı yüzde 40’ın altına düştüğünde ise içine aldığı nemi ortama verme özelliğine sahip” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir