Dinarsu, gemi halısında yurtdışı pazar payını artıracak

Avrupa'da duvardan duvara halı denilince akla gelen ilk üç üreticiden biri olan Dinarsu, 400 milyon euroluk gemi halıları pazarına odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET HANİFİ GÜLEL

TEKİRDAĞ - Duvardan duvara halı konseptiyle hizmet veren Dinarsu, yurtdışı pazarlardaki etkinliğini artıracak. Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (İMO) belirlediği standartlarla üretilen gemi halıları pazarında yaklaşık yıllık 400 milyon euroluk ticaret hacminden pay almayı hedeflediklerini söyleyen Dinarsu Genel Müdürü Ahmet Murat Ercan, ilk etapta 60 yıllık tecrübelerine yakışır şekilde pazar paylarını artıracaklarını söyledi. Projeleri hakkında bilgi veren Ercan, bir süre önce Miami Cruise Fuarı'na katıldıklarını ve olumlu geri dönüşler aldıklarını belirterek, "ABD’de cruise gemilerine sahip gruplarla görüşmelerimiz sürüyor. Görüşmeler sonucunda hedefimize aşama aşama ulaşacağız. Gerek network anlamında, gerekse kaliteden yana hiç endişemiz yok. Biz bu işten ses getireceğiz” diye konuştu. Küresel pazarda bu alanda üretim yapan birkaç firma bulunduğunu ve bunun çok zor, sıkı denetimi olan ve her firmanın üretim yapamadığı bir alan olduğunu belirten Ercan, "Bununla ilgili tüm sertifikaları aldık. Türkiye’de sadece Dinarsu, dünyada da iki üç firma gemi halıları üretiyor” dedi. 

Ercan, Erdemoğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren Dinarsu'nun ağırlıklı olarak duvardan duvara halı konseptiyle hizmet verdiğini söyledi. Dinarsu'nun faaliyetlerini Çerkezköy'deki tesislerinde yürüttüğünü dile getiren Ercan, “2005'te Erdemoğlu Holding bünyesine geçtikten sonra yapılan yatırımlarla ve 2009 itibarıyla genç ve dinamik bir ekibin yönetime gelmesiyle yurtdışında da hatırı sayılır bir noktaya geldik. Şu an Avrupa'da duvardan duvara halı denilince akla gelen ilk üç üreticiden biriyiz” açıklamasını yaptı. 

Yüzde 40'a varan enerji tasarrufu sağlıyor 

Duvardan duvara halı konseptinin getirdiği avantajlara da değinen Ercan, “İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre duvardan duvara halılar diğer sert zemin malzemelere oranla yüzde 40'a varan enerji tasarrufu sağlıyor. Enerji tasarrufu, estetik, rahatlık ve konfor, duvardan duvara halıların en temel artıları. Yılda 2 bin liraya yakın bir ısınma parası harcayan bir ülkede olduğumuzu düşünülürse, yüzde 40’ı bunun yıllık 800 lira bir tasarruf demek. Yani bir eve yapılan duvardan duvara halı kullanılmasına harcanan para 2.5 yıl gibi bir süre içerisinde geri kazanılıyor” ifadelerini kullandı. 

Ar-Ge çalışmalarında bütçe kısıtımız yok 

Ar-Ge çalışmalarında bütçe kısıtlamalarının olmadığını da ifade eden Ercan, “Ar-Ge çalışmalarında inandığımız bir proje olması lazım. Projelere çok para harcamak değil, ekonomiye dönecek ve getirisi olacak çalışmalar üzerinde çaba sarf etmek önemli” dedi. “Gemi halıları yanma konusunda çok hassas, bunun için de bu kaliteyi sağlamak çok zor” diyen Ercan, “Biz İMO konusunda bir çalışma yapacağımız zaman bununla ilgili üst bir limit belirleyip bu limit dışına çıkmayacağız diye düşünmüyoruz. Bununla ilgili tüm Ar-Ge çalışmalarımızın bütçesi tarafımızdan karşılandı. İMO ile cruise ve yatlara gemi halıları üretiminde şu an dünyadaki sayılı tedarikçilerden biriy iz” dedi. Ayrıca dünyada yumuşak ürünlere doğru bir trendin olduğuna da dikkat çeken Ercan, bu trendlere paralel bir takım ürünler geliştireceklerini söyledi.

Duvardan duvara halıda 85 milyon dolarlık ihracat yaptık

Geçen yılı yüzde 15'lik bir büyümeyle kapattıklarını, 30'dan fazla ülkeye 85 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten Ercan, şunları söyledi: "Ürün gönderdiğimiz ülkeler arasında Amerika, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri var. Dünyada ihracat yapmadığımız ülke olmaması, temel amacımız. Hem yeni ülkelere ihracat yapmak hem de stratejik marketlerimizdeki pazar payımızı artırmaya dönük çalışma yapıyoruz” dedi. Türkiye'de haksız rekabete yolaçan koşulların olduğunu savunan Ercan, bunu Mısır örneği ile anlattı. Mısır'a ihracat yaparken önlerinde gümrük engeli bulunduğunu, bunun tam tersi olurken o engelin bulunmadığını ifade eden Ercan, "Bu durum global pazarda rekabette bizi zor durumda bırakıyor. Eşit şartlarda rekabet ettiğimiz bir platform istiyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir